ALMA A FÁN - Fókuszban a korai iskolaelhagyás - Pályaorientáció

A Tempus Közalapítvány délutáni szakmai rendezvénysorozata az iskolai lemorzsolódás megelőzésében és csökkentésében érintett szereplők számára.

Időpont: 2016.09.22.

Az évek óta népszerű Alma a fán pedagógus műhelysorozathoz kapcsolódva 2016-ban útjára indítjuk az Alma a fán – Fókuszban a korai iskolaelhagyás műhelysorozatot, újabb fórumot teremtve a pedagógusok, szülők, iskola- és munkaközösség-vezetők mellett minden olyan társterületi szakember számára is, akinek szerepe lehet az iskolai lemorzsolódás csökkentésében. A délutáni, három órás klubrendezvények célja, hogy teret adjanak a párbeszédre és a közös tudásmegosztásra a lemorzsolódás arányának csökkentése és megelőzése kapcsán.

Téma: Pályaorientáció

Időpont: 2016. szeptember 22. csütörtök, 15:00-18:00

Helyszín: Tempus Közalapítvány (1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1., 6. emelet, Brüsszel terem)

Célcsoport: iskolavezetők, pedagógusok, ifjúságvédelmi felelősök, pedagógiai szakszolgálatok, szociális és gyermekvédelmi intézmények szakemberei, iskola-egészségügyben dolgozók és civil szervezetek képviselői, illetve a témához kapcsolódó további szakemberek

Jelentkezés: A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A maximális létszám: 60 fő, a jelentkezések elfogadása a regisztráció sorrendjében történik (túljelentkezés esetén ez alól kivételt jelenthet, ha egy intézményből aránytalanul sok jelentkező lenne).

Háttér: Pályaorientáció, életpálya tanácsadás, életpálya-építés, pályaválasztás: ezek és ehhez kapcsolódó fogalmak röpködnek a középiskolát választó diákok, tanáraik, családjuk körében, de a frissen szakmát vagy diplomát szerző fiatalok sem biztos, hogy könnyen lépnek át a munka világába. Ami biztos, hogy a fiataloknak segítséget kell kapniuk az életpálya-építés folyamatában, nem csak azért, hogy megfelelő pályát válasszanak maguk számára, elkerülve a sodródást, hanem azért is hogy, felkészítsük őket olyan későbbi életszakaszokra is, amelyben tudatos döntéseket kell hozniuk a munkavállalással vagy épp átképzéssel, pályamódosítással kapcsolatosan. Ehhez elengedhetetlen többek között, hogy legyen önismeretük, megtalálják a folyamatban a legfontosabb döntési pontokat és legyen tudásuk arról, hogy hogyan érdemes megmutatni az adott munkához tartozó készségeiket, továbbá képesek legyenek hatékonyan kommunikálni a cél érdekében. A pedagógusok mellett számos oktatási és nem oktatási szereplő segítheti őket ebben.

A műhelyről: A résztvevők egy bevezető előadás keretében hallhatnak az életpálya építési kompetenciák fejlesztéséről, az ebben részt vevő (lehetséges) szereplőkről, ennek szabályozási hátteréről, arról, hogy ehhez honnan, milyen tankönyvekből, portálokról lehet tájékozódni. Egy rövid nemzetközi kitekintésből azt is megtudhatjuk, hogy mit csinálnak olyan országokban, ahol a pályaorientáció, életpálya tanácsadás jól működik. Az előadást követően egymás után két workshopon vehetnek részt a jelenlévők. Az egyik workshop keretében a karriertervezés témakörének iskolai környezetben való bevezetéséhez adunk módszertani segítséget. A másik workshopon a téma szempontjából alapvető fontosságú önismeret fejlesztésének támogatásához kapnak gyakorlati tippeket a résztvevők.

Itt hívjuk fel figyelmüket arra, hogy a Karriertervezés az iskolában című két workshop tartalma nem egyezik meg. A résztvevői kör attól függ, hogy a jelentkezők közül ki vesz részt a hosszútávú, Karriertervezés az iskolában – módszertani tesztelési projektben is.

A tesztelési projekt egy lehetőség az érdeklődő középiskolás pedagógusok számára, hogy a mindennapi gyakorlatban is kipróbálják a Karriertervezés az iskolában című kiadvány gyakorlatait és mindehhez szakmai támogatást is kapjanak. Erről további információt és részvételi felhívást az alábbi linken találhat.

A workshopokra külön nem kell regisztrálni, a két műhelymunka résztvevői beosztását a helyszínen ismerhetik meg. 

A műhelybeszélgetés programja:

14:30 – 15:00 Érkezés, regisztráció
15:00 –15:15 Hangolás: interaktív játék formájában
Szabó Csilla, projektvezető, Tudásmenedzsment csoport, TKA
15:15 –15:30 Köszöntő a TKA nevében. Miért ez a téma?
Szabó Csilla, projektvezető, Tudásmenedzsment csoport, TKA
15:30 –16:00 Előadás: a téma hazai áttekintése
Dr. Kenderfi Miklós, szakvezető egyetemi docens, Szent István Egyetem, GTK Társadalomtudományi és Tanárképző Intézet, Pedagógia és Pályatervezés tanszék
16:00 – 16:10 Szünet
16:10 –17:00

Gyakorlatorientált párhuzamos workshopok a témában I.

WS1: Europass: Karriertervezés az iskolában

A fiatalok felnőtt életre való felkészítése folyamatosan újabb és újabb kihívásokkal szembesíti a köznevelés és az ifjúságfejlesztés szakembereit. Az életpálya-építés szerteágazó területeket ölel fel, és ezek mindegyikén találkozhatunk olyan jelenségekkel, melyekre nyugodt szívvel mondhatjuk: „bezzeg a mi időnkben, ilyen még nem volt”. Éppen ezért nem könnyű ezekre reagálni, ezekben tanácsokat, útmutatásokat adni sem. A Karriertervezés az iskolában című kiadványunkban az Europass portfólió elemeinek felhasználásával olyan gyakorlatokat, óravázlatokat állítottunk össze, melyek ehhez az új kihíváshoz jelenthetnek segítséget a szakközépiskolai és gimnáziumi oktatásban, valamint a szakképzésben dolgozó osztályfőnököknek. A műhely során kipróbálunk két rövidített gyakorlatot és reflektálunk azok hasznosíthatóságáról, adaptációs lehetőségeiről.
Tréner: Kovács Vanda, Kisrigós Kreatív Közösségi Szolgáltató Kft.

WS2: Pályaorientáció a gyakorlatban

A mind sokszínűbbé váló képzési kínálatban és munkaerőpiacon az igazán jó döntések meghozatala elképzelhetetlen megfelelő önismeret nélkül. Az önismeretet pedig legelsősorban az önmagunkról szerzett hétköznapi tapasztalatok alapozzák meg, ha sikerül megfelelően reflektálni rájuk. Hogyan tudják ezt a folyamatot a gyerekekkel, fiatalokkal dolgozó szakemberek elősegíteni, támogatva a tapasztalatszerzést, és megfelelő mederbe terelve az értelmezés folyamatát? A workshopon kipróbálunk néhány gyakorlatot, és reflektálunk a felvetődő módszertani kérdésekre.
Tréner: Földes Petra – Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete

17:00 –17:05 Átrendeződés
17:05 17:55

Gyakorlatorientált párhuzamos workshopok a témában II.

WS1: Europass: Karriertervezés az iskolában

WS2: Pályaorientáció a gyakorlatban

17:55 –18:00 Záró gondolatok

Az eseménnyel kapcsolatban Szabó Csilla projektvezetőnél érdeklődhet: csilla.szabo{kukac}tpf.hu

Jelentkezni legkésőbb szeptember 21-ig, illetve a helyek beteltéig lehet az alábbi online regisztrációval.

 

regisztrációval hozzájárul, hogy Önről, mint Résztvevőről a rendezvény alkalmával képi, videó- és hangfelvételek készüljenek, amelyek kapcsán a Tempus Közalapítvány a Résztvevő tekintetében térben, időben, és felhasználási módban korlátlan, átruházható felhasználási jogosultságot szerez. A Tempus Közalapítvány a Résztvevő relációjában korlátozás nélkül jogosult a megjelenítés hasznosítására, felhasználására, többszörözésére, közzétételére, átdolgozására, nyilvánosságra hozatalára, nyilvánossághoz közvetítésére anélkül, hogy a Résztvevő részére ezért bármilyen módon ellenszolgáltatást kellene nyújtania. Az előzőek szerinti megjelenítések kapcsán a Résztvevő semmilyen követeléssel nem élhet a Tempus Közalapítvánnyal, illetve a kifejezetten a Közalapítvány felkérésére dolgozó fotós, videós, vagy sajtómunkatársakkal szemben.

A regisztráció lezárult, minden hely megtelt!

 

Utolsó módosítás: 2016.10.10.

HIBA

Kérjük, töltse ki a kötelező mezőket.


HIBA

Az e-mail cím formátuma nem megfelelő. Kérjük, hogy a mezőbe csak egy e-mail címet írjon, és regisztrációja elküldése előtt győződjön meg róla, hogy a formátum helyes.


HIBA

Ezzel az e-mail címmel már regisztrált rendezvényünkre. A jelentkezés elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.


Rendszerünk rögzítette a jelentkezését, melynek elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.