ALMA A FÁN – Fókuszban a korai iskolaelhagyás – műhelysorozat

Korai jelzőrendszerek fejlesztését támogató eszközök

Időpont: 2017.06.16. 10:00-14:00
Helyszín: Tempus Közalapítvány,1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1., 6. emelet, Brüsszel terem

A Tempus Közalapítvány délutáni szakmai rendezvénysorozata az iskolai lemorzsolódás megelőzésében és csökkentésében érintett szereplők számára

Az évek óta népszerű Alma a fán pedagógus műhelysorozathoz kapcsolódva 2016-ban útjára indítottuk az Alma a fán – Fókuszban a korai iskolaelhagyás műhelysorozatot, újabb fórumot teremtve a pedagógusok, szülők, iskola- és munkaközösség-vezetők mellett minden olyan társterületi szakember számára is, akinek szerepe lehet az általános- és/vagy középiskolai lemorzsolódás csökkentésében. A délutáni, három órás klubrendezvények célja, hogy teret adjanak a párbeszédre és a közös tudásmegosztásra a lemorzsolódás arányának csökkentése és megelőzése kapcsán.

Téma: Korai jelzőrendszerek fejlesztését támogató eszközök

Célcsoport: a műhelymunkára ezúttal elsősorban a Pedagógiai Oktatási Központok érintett munkatársait és szaktanácsadó kollégákat várunk az iskolavezetők, pedagógusok, ifjúságvédelmi felelősök, pedagógiai szakszolgálatok, szociális és gyermekvédelmi intézmények szakemberei, iskola-egészségügyben dolgozók és civil szervezetek képviselői, illetve a témához kapcsolódó további szakemberek mellett.

Jelentkezés: A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A maximális létszám: 60 fő, a jelentkezések elfogadása a regisztráció sorrendjében történik (túljelentkezés esetén ez alól kivételt jelenthet, ha egy intézményből aránytalanul sok jelentkező lenne).

Háttér: A CroCooS projektről nem először hallhatnak az Alma a fán műhelyein, a rendezvényeink követői már három éven át nyomon követhették a Tempus Közalapítvány által koordinált nemzetközi kísérletet, melyben 5 magyar szakképző iskola mellett további 5-5 szlovén és szerb szakképző intézmény vett részt. A kísérlet során azt vizsgáltuk, hogy milyen eszközök segíthetik leginkább a 9. évfolyamos diákok közti nagyarányú lemorzsolódás csökkentését és hogyan támogatható ezen eszközök beépítési az iskola mindennapjaiba. Az iskolai kísérletek eredményei, illetve a projekt során készített eszköztár és útmutató legizgalmasabb részeit a műhely keretében ismerhetik meg.

A műhely célja, hogy a résztvevők megerősítsék tapasztalataikat, kiegészítve a korai iskolaelhagyás témakörében hazai és nemzetközi körképpel és meglévő, kipróbált eszközöket alkalmazzanak a gyakorlatban és megismerjék az intézmények támogatásának lehetőségeit.

A műhelyről: A műhely keretében a Tempus Közalapítvány Tudásmenedzsment csoportjának munkatársai és meghívott vendégek a korai jelzőrendszerek hazai és nemzetközi kontextusára, illetve alkalmazására helyezik a fókuszt. A téma felvezetéseként a résztvevők egy hazai körképpel gazdagodhatnak, illetve megvizsgáljuk a téma hazai szakpolitikai és gyakorlati vonatkozásait. Ezt később egy nemzetközi kitekintés teszi teljessé. A gyakorlatok során pedig megismerhetik a Tempus Közalapítvány által koordinált, az iskolai lemorzsolódás csökkentésére irányuló projektek eredményeit, illetve az eszközöket ki is próbálhatják. 

Program:

9:30-10:00 Érkezés és regisztráció
10:00-10:20 Hangolás: interaktív játék formájában
Szabó Csilla, projektvezető, Tudásmenedzsment csoport, Tempus Közalapítvány
10:20-10:40 Minden diák számít – Eredmények és jó példák a CroCooS projektben
Szegedi Eszter, csoportvezető, Tudásmenedzsment csoport, Tempus Közalapítvány
10:40-11:00 A köznevelési intézmények támogatásának lehetőségei
Bognár Mária, pilot vezető, Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK)
11:00-12:15

Betekintő gyakorlat a CroCooS eszközök és útmutató megismeréséhez I.
Győrik Edit és Horváth Attila, Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK)

A CroCooS projekt keretében létrehozott szakmai segédanyagok a projekt honlapján érhetők el, regisztrációt követően. 

12:15-12:45 Ebédszünet
12:45-13:40 Betekintő gyakorlat a CroCooS eszközök és útmutató megismeréséhez II.
13:40-13:55 A korai iskolaelhagyás európai kontextusa
Szegedi Eszter, csoportvezető, Tudásmenedzsment csoport, Tempus Közalapítvány
 13:55-14:00 Zárszó, visszajelzés

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni legkésőbb június 15-ig, illetve a szabad helyek függvényében lehet.

Az eseménnyel kapcsolatban Szabó Csilla projektvezetőnél érdeklődhet: csilla.szabo{kukac}tpf.hu

 

Utolsó módosítás: 2017.06.26.

HIBA

Kérjük, töltse ki a kötelező mezőket.


HIBA

Az e-mail cím formátuma nem megfelelő. Kérjük, hogy a mezőbe csak egy e-mail címet írjon, és regisztrációja elküldése előtt győződjön meg róla, hogy a formátum helyes.


HIBA

Ezzel az e-mail címmel már regisztrált rendezvényünkre. A jelentkezés elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.


http://oktataskepzes.tka.hu/hu/crocoosRendszerünk rögzítette a regisztrációját, melynek elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.

Üdvözlettel,
Tempus Közalapítvány