Hogyan segíthet az Erasmus+ program a korai iskolaelhagyás megelőzésében?

Az Európai Bizottság által meghirdetett kiemelt szakpolitikai irány, a korai iskolaelhagyás megelőzésének témájában szervez a Tempus Közalapítvány szemináriumot. Előadásokra, szakértői kerekasztalra és projektbemutatókra várjuk mindazokat, akik szeretnének egy komplex képet kapni a szakterületről.

Időpont: 2017.12.11. 10.00-15.00
Helyszín: Tempus Közalapítvány (1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1. 6. emelet, Brüsszel terem)

A program első részében a felvezető előadást követően szakértői kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, majd a nap második felében a korai iskolaelhagyás megelőzéséért szolgáló példaértékű Erasmus+ projektek mutatkoznak be.

A felvezető előadás során előadónk egy átfogó elméleti képet fog nyújtani a hallgatóság számára a korai iskolaelhagyás, mint európai uniós szakpolitikai téma jelentőségéről, a Crocoos projekt főbb megállapításai alapján.

A kerekasztal-beszélgetésen oktatáskutatók, gyakorlati szakemberek és az állami szabályozási terület képviselői cserélnek eszmét az iskolaelhagyás magyarországi helyzetéről, illetve a szabályozás elméleti és gyakorlati megjelenéséről. A beszélgetés fókuszában az Erasmus+ program, mint szakpolitikai eszköz ilyen irányú felhasználási lehetőségei állnak.

A folytatásban négy sikeres Erasmus+ együttműködés mutatkozik be, amelyek a köznevelés, a szakképzés, az ifjúság és a felnőtt tanulás terén járultak hozzá sikeresen a korai iskolaelhagyás megelőzéséért.

Végezetül három projekt – QALL, CroCooS és ESLplus – eredményeit ismerhetik meg, amelyek segítséget jelenthetnek helyi együttműködések kialakításában, korai jelzőrendszer bevezetésében és abban, hogy hol érdemes mások, akár külföldi iskolák, jó gyakorlatait keresni a témában. 

 

Program:

9.30-10.00 Regisztráció

10.00-10.15

Szakpolitikai és pedagógiai kérdések a korai iskolaelhagyás kapcsán

Szegedi Eszter, projektvezető, Tempus Közalapítvány

10.15-11.15

Kerekasztal-beszélgetés: Az iskolaelhagyás helyzete Magyarországon
moderátor: Bogdány Zoltán, szakértő

  • Rozmán Éva, igazgató, Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium
  • Szegedi Eszter, projektvezető, Tempus Közalapítvány
  • Orbán Anikó, osztályvezető, Köznevelés-igazgatási Főosztály, Emberi Erőforrások Minisztériuma
11.15-11.40 Kávészünet
11.40-12.40

Erasmus+ projektbemutatók

  • Együttható Közösségépítő Egyesület: Learned Inactivity – Decreasing the Number of ESL Students in Disadvantaged Communities with the Power of Non-Formal Learning című ifjúsági projekt
    Szentpétery Elemér, elnök, Együttható Közösségépítő  Egyesület
12.40-14.20 Ebédszünet
13.20-14.20

Erasmus+ projektbemutatók

14.20-14.50 A korai iskolaelhagyás csökkentését támogató gyakorlatok a Tempus Közalapítvány nemzetközi projektjeinek tükrében
Szabó Csilla, szenior koordinátor, Tempus Közalapítvány
14.50-15.00 Zárszó

 

 A rendezvényen való részvétel díjtalan, de előzetes regisztráció szükséges az alábbi űrlap kitöltésével.

Jelentkezési határidő: 2017. december 7.

Utolsó módosítás: 2017.12.13.

HIBA

Kérjük, töltse ki a kötelező mezőket.


HIBA

Az e-mail cím formátuma nem megfelelő. Kérjük, hogy a mezőbe csak egy e-mail címet írjon, és regisztrációja elküldése előtt győződjön meg róla, hogy a formátum helyes.


HIBA

Ezzel az e-mail címmel már regisztrált rendezvényünkre. A jelentkezés elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.


Rendszerünk rögzítette a regisztrációját, melynek elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.

Üdvözlettel,
Tempus Közalapítvány