Hatékony kommunikáció z generációs nemzetközi hallgatókkal - Nemzetközi hallgatókat támogató mentorprogramok munkatársai részére

2018-ban folytatjuk a megkezdett munkát, és újabb alkalommal jelentkezik a Tempus Közalapítvány műhelysorozata. Ezúttal a – főképp a Z generációba tartozó – nemzetközi hallgatókkal történő kommunikáció hatékonyabbá tételére fókuszálunk, gondolatébresztő előadások és interaktív csoportmunka segítségével.

Időpont: 2018.06.21. 10.00-16:00
Helyszín: Tempus Közalapítvány (1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.), Brüsszel terem

A szakmai műhely első részében a nemzetközi hallgatókat generációs szempontból vizsgáljuk meg, rámutatva a generációelmélet hiányosságaira, valamint az interkulturális különbségekből fakadó eltérésekre is. A délutáni program a hallgatók kommunikációs szokásait tekinti át, ismertetve a leggyakrabban használt kommunikációs csatornákat és a legújabb trendeket, valamint olyan kommunikációs módszereket, amelyek szükségesek a hallgatók hatékony eléréséhez.

Az előadásokhoz kapcsolódó csoportmunkák során az elhangzott ismeretek gyakorlatba való átültetése zajlik majd, az ismertetett applikációkat, platformokat, csatornákat pedig gyakorlatban is alkalmazzuk. Emiatt fontos, hogy a rendezvényre minden résztvevő hozzon magával okostelefont vagy tabletet, és az eszközön előzetesen telepítse a következő alkalmazásokat, majd hozzon létre saját felhasználói fiókot: Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, WhatsApp, Viber, QQ.

A szakmai műhely előadói és facilitátorai: Dr. Guld Ádám és Dr. Glózer Rita, a Pécsi Tudományegyetem oktatói.


Az előadások rövid ismertetői

Dr. Guld Ádám: Generációk és kultúrák határán – Fókuszban a digitális nemzedék 

A különböző generációk és kultúrák eltérő magatartása mindennapi tapasztalatunk. A hétköznapokban valamennyien találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a különböző korosztályok és kultúrák tagjai gyakran másként látják a világ dolgait; eltérő̋ az értékrendszerük, az élményeik, az emlékeik, a tapasztalataik és a kommunikációs szokásaik. Az úgynevezett médiagenerációk közül jelenleg a Z generációra irányul a legnagyobb figyelem – a felsőoktatásban megjelenő hallgatók többsége is már ebbe a korosztályba tartozik. Milyen általános jellemzői vannak a Z generációnak? Hogyan viszonyul a korcsoport az érettebb korosztályokhoz? Milyen generációs töréspontokra kell figyelnünk velük kapcsolatban? Végül, de nem utolsósorban, hogyan értelmezzük ezeket a korosztályi jellemzőket az interkulturális sajátosságok kontextusában? Az előadás során elsősorban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Dr. Glózer Rita: Bennszülöttek és bevándorlók a digitális térben

Vajon tudunk-e hatékonyan kommunikálni a fiatal generációk tagjaival? El tudjuk-e érni őket, szót tudunk-e érteni velük, be tudjuk-e vonni őket? És ha ráadásul egy másik kultúrából érkeznek? Sok múlik azon, hogy milyen felületen, milyen kommunikációs környezetben és hogyan próbálkozunk.

Régóta tudjuk már, hogy azok a fiatalok, akik beleszülettek a digitális világba, sok szempontból máshogy működnek, mint az előző generációk tagjai. Magától értetődően használják a modern médiatechnológiát, a technikai eszközöket, akár egyszerre többféle platformot is. Ezen keresztül kapcsolódnak egymáshoz, társasági életük egy részét az online térben élik, globális hálózatokba kapcsolódnak. Máshol van a magánszférájuk határa, az email és a Facebook számukra már ódivatú, nem élő kommunikációs formák. Nem szívesen olvasnak el hosszabb szövegeket, de a képek és a zene fontos része az életüknek. Fotókat, videókat készítenek és osztanak meg, ismerik és használják a legújabb közösségi applikációkat – miközben az élő, mindennapi kommunikációs helyzetekben sokszor talán sutának tűnnek.

Ha szeretnénk megérteni őket és szót érteni velük, nem nagyon van más lehetőségünk, mint saját közegükben, az ő „nyelvükön” megszólítani őket. A fiatal, mobilis generáció tagjainak médiahasználati szokásait jobban megismerve inspirációt és ötleteket meríthetünk a kapcsolattartás és kommunikáció hatékonyabbá tételére. Lehet, hogy közben ki kell lépnünk a komfortzónánkból, de ígérjük, jól fogunk szórakozni!


A szakmai műhely programterve

9:30 – 10:00 Érkezés és regisztráció
10:00 – 10:05 Köszöntő
10:05 – 11:05 Előadás: Generációk és kultúrák határán – Fókuszban a digitális nemzedék (Guld Ádám)
11:05 – 11:20 Kávészünet
11:20 – 12:30 Csoportmunka
12:30 – 13:30 Ebédszünet
13:30 – 14:25 Előadás: Bennszülöttek és bevándorlók a digitális térben (Glózer Rita)
14:25 – 14:35 Kávészünet
14.35 – 15.50 Csoportmunka
15:50 – 16:00 A workshop zárása és értékelése

Ha a programmal kapcsolatban bármilyen kérdése merül fel, kérem, forduljon Mészáros Gabriellához a gabriella.meszaros{kukac}tpf.hu email címen vagy a (+36 1) 237-1300/108-as telefonszámon.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A szakmai műhelyre vonatkozó részvételi szándékát a regisztrációs felület kitöltésével jelezheti, legkésőbb 2018. június 14. 12:00-ig.

Tekintettel arra, hogy a rendezvényen részt vevők létszámát a hatékony együttműködés érdekében maximum 30 főben kell korlátoznunk, a jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében van módunk elfogadni. A 30 fő feletti jelentkezések kezelésére várólistát alakítunk ki, aminek résztvevőit esetleges visszamondás esetén értesítjük a részvétel lehetőségéről.

Emiatt kérjük, figyelje visszajelzésünket regisztrációja elfogadásáról, illetve a várólistára kerülésről. Kérjük, amennyiben esetleges elfogadott regisztrációját követően mégis elállna a workshopon való részvételtől, azt jelezze számunkra, hogy a megüresedett résztvevői helyet tervezetten betölthessük.

Amennyiben a program felkeltette érdeklődését, és regisztrálni kíván, kérjük, töltse ki az alábbi regisztrációs űrlapot.

 

A szakmai műhely az EFOP-3.4.2-VEKOP-15-2015-00001 azonosítószámú Campus Mundi projekt keretében valósul meg.

Utolsó módosítás: 2018.06.15.

HIBA

Kérjük, töltse ki a kötelező mezőket.


HIBA

Az e-mail cím formátuma nem megfelelő. Kérjük, hogy a mezőbe csak egy e-mail címet írjon, és regisztrációja elküldése előtt győződjön meg róla, hogy a formátum helyes.


HIBA

Ezzel az e-mail címmel már regisztrált rendezvényünkre. A jelentkezés elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.


Rendszerünk rögzítette a regisztrációját, melynek elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.

Üdvözlettel,
Tempus Közalapítvány