A gyakornokok 8 másik országban új technológiákat ismertek meg, sajátos ételízesítést és új fűszereket használtak, és olyan alapanyagokat dolgoztak fel, amelyek itthon ritkán kerülnek terítékre.

Vendéglátós tudásimport – szakács, pincér és cukrász tanulók szakmai gyakorlata Európa országaiban

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola

A szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola 2012-ben nyolc fogadó ország kilenc gyakorlati helyével együttműködve valósította meg 30 pincér és szakács tanuló szakmai gyakorlatát. A gyakornokok Ausztriába, az Egyesült Királyságba, Finnországba, Franciaországba, Németországba, Romániába, Spanyolországba és Svédországba utaztak egy hónapos gyakorlatokra összesen nyolc pedagógus kíséretében.

A gyakornokok új technológiákat ismertek meg, sajátos ételízesítést és új fűszereket használtak, és olyan alapanyagokat (pl. különleges tengeri halakat, puhatestűeket) dolgoztak fel, amelyek itthon ritkán kerülnek terítékre. A diákok személyiségfejlődésében különösen érezhető a külföldi tapasztalatszerzés pozitív hatása: magabiztosabbak, önállóbbak és kreatívabbak lettek. A kísérő tanárok és a helyi mentorok öszszehasonlíthatták a képzési rendszereket, az oktatási tartalmakat és módszereket. A formális és informális megbeszéléseken átadhatták jó gyakorlataikat, illetve a gazdálkodó szervezetektől értékes visszajelzéseket kaptak az elvárt munkavállalói készségekről. Ezek alapján folyamatosan aktualizálták az iskolák és a képzőhelyek szakmai programjait.

Az intézményben folyó oktatás megújítására példát mutató innováció, hogy a külföldről hazahozott ismeretek és anyagok beépültek a képzési anyagokba és a szakmai záróvizsgába, így minden tanuló profitált a külföldi tapasztalatokból.

A projekt honlapja: www.hansagiisk.hu

Utolsó módosítás: .