Erasmus

Az ifjúsági projektek egyik alapköve a fiatalok nemformális tanulása, ám ritkán esik szó a nemformális tanításról. Milyen eszközök állnak az ifjúságsegítők rendelkezésére, és hogyan adják át őket a fiataloknak? A Magyar Zsonglőr Egyesület Circus pedagogy for youth workers tréningjén készült útmutató segítségével a résztvevő ifjúsági szakemberek a képzést követően saját maguk is képesekké váltak nemformális tanulási módszerek elsajátítására és átadására, melyeket mindennapi munkájukba és saját nemzetközi projektjeikbe is beépíthetnek.

Az ifjúságsegítők mobilitása Sikondán, 13 ország 30 résztvevőjével valósult meg és a cirkuszpedagógia eszközeinek elsajátítására fókuszált: arra, miként jelenhetnek meg cirkuszi tevékenységek, mint pedagógiai módszerek a tanításban és a nemformális oktatásban. A projekt célja volt, hogy bátorítsa az együttműködést, erősítse az önbizalmat, fejlessze a koordinációt és az állóképességet a résztvevőkben. Arra is hangsúlyt fektettek, hogy megtanulják, hogyan tudják mindezt beépíteni a saját munkájukba és a képzésen megtanult gyakorlatokat egy útmutatóban foglalták össze, amelyet minden résztvevő megkapott. A tanult módszerek pozitív gondolkodásra és életmódra ösztönözték őket, illetve képessé váltak átadni a tanultakat a velük kapcsolatba kerülő fiataloknak is.

A tanultak között szerepelt például partnerakrobatika, labdazsonglőrködés, egyensúlyelemek használata és lufihajtogatás is. Ezeket a résztvevők nem csupán kipróbálták, hanem annak módszertanát is elsajátították, miként lehet ezeket a tevékenységeket másoknak megtanítani. Az útmutatóban megtalálható gyakorlatok és a műhelymunka anyagai segítenek másokkal is megismertetni a cirkuszpedagógia nemformális módszereit, akár a formális tanulás területén is, hiszen a képzésen iskolai tanárok is részt vettek.

A képzés teret adott a résztvevők kulturális horizontjának szélesítésére, partnerkapcsolatok építésére, és arra, hogy önállóan is nemzetközi projektet tudjanak szervezni. Többen már a képzés alatt projektterv írásába kezdtek, még a 2019-es beadási határidőt célozva. Az elkészült módszertani útmutató eszközként szolgálhat a képzésen tanult nemformális gyakorlatok szélesebb körű terjesztéséhez. 

Az útmutató angol nyelven az alábbi linken elérhető:
https://tka.hu/docs/palyazatok/complete_document_circus_training_course_sikonda.pdf 

Videó: https://www.facebook.com/watch/?v=2191737017509339

Utolsó módosítás: 2020.09.01.