Erasmus

Az ifjúsági projektek egyik alapköve a fiatalok nemformális tanulása, ám ritkán esik szó a nemformális tanításról. Milyen eszközök állnak az ifjúságsegítők rendelkezésére, és hogyan adják át őket a fiataloknak? A Magyar Zsonglőr Egyesület Circus pedagogy for youth workers tréningje pontosan azt a célt tűzte ki, hogy a résztvevő ifjúsági szakemberek a képzést követően saját maguk is képesek legyenek minőségi projektek nemzetközi megvalósítására, nemformális tanulási eszközöket alkalmazva. A megtanultakat a résztvevők számára készített kézikönyvben foglalták össze.

Az ifjúságsegítők mobilitása Sikondán, 13 ország 30 résztvevőjével valósult meg, melybe bevonták a helyi közösséget is. A képzés a cirkuszpedagógia eszközeinek elsajátítására fókuszált: arra, miként jelenhetnek meg cirkuszi tevékenységek, mint pedagógiai módszerek a tanításban és a nemformális oktatásban. A projekt célja volt, hogy bátorítsa az együttműködést, erősítse az önbizalmat, fejlessze a koordinációt és az állóképességet a résztvevőkben. Arra is hangsúlyt fektettek hogy megtanulják, hogyan tudják mindezt beépíteni a saját munkájukba. A képzés gyakorlatai pozitív gondolkodásra és életmódra ösztönözték őket, illetve képessé váltak átadni a tanultakat a velük kapcsolatba kerülő fiataloknak is.

A tanultak között szerepelt például partnerakrobatika, labdazsonglőrködés, egyensúlyelemek használata és lufihajtogatás is. Ezeket a résztvevők nem csupán kipróbálták, hanem annak módszertanát is elsajátították, miként lehet ezeket a tevékenységeket másoknak megtanítani. A gyakorlatokat és a műhelymunka anyagait mindenki egy résztvevői útmutatóban kapta meg, amelynek segítségével másokkal is megismertethették a megtanult nemformális módszereket. A tréningen több iskolai tanár is részt vett, így a cirkuszpedagógia a formális tanulás területére is eljuthatott.

A képzés teret adott a résztvevők kulturális horizontjának szélesítésére, partnerkapcsolatok építésére, és arra, hogy önállóan is nemzetközi projektet tudjanak szervezni. Többen már a képzés alatt projektterv írásába kezdtek, még a 2019-es beadási határidőt célozva.

Videó: https://www.facebook.com/watch/?v=2191737017509339

Utolsó módosítás: 2020.06.03.