Padlet, a közös faliújság

Közzétéve2016-02-20 22:02:25
ÖtletgazdaTamus Tünde,
Egy hasznos weboldalt szeretnék bemutatni, a neve Padlet (itt érhető el: padlet.com). Ez gyakorlatilag egy szabadon szerkeszthető online faliújság, ahová a diákok kitehetnek különböző dolgokat: képeket, szövegeket, videókat, zenéket, hanganyagokat, weboldalak linkjeit.
Az benne a legjobb, hogy a használatához a diákoknak nem szükséges regisztrálniuk, és akik idegenkednek a modern technikától, azok számára is könnyen kezelhető: bárki, akinek a faliújság létrehozója megadja a faliújság linkjét, egy duplaklikkel kitehet bármit a falra, anélkül, hogy az oldal bármilyen adatot kérne tőle.

Ha megnyitjuk az oldalt, a "Create something" gombbal már el is lehet kezdeni a faliújság elkészítését, ahol a jobb oldali menü előhívásával és a fogaskerék gombra kattintva (modify this padlet) felcímkézhetjük a témával, választhatunk hozzá hátteret, kitehetjük az instrukciókat, majd ha ez kész, már küldhetjük is a linket a diákoknak. Ehhez a tanárnak sem kell regisztrálnia, mégis érdemes megejteni az ingyenes regisztrációt, mivel így egyszerűbben megjegyezhető oldalcímet lehet adni a faliújságoknak, illetve könnyebben vissza lehet keresni a korábban használtakat. Törölni a faliújságról szintén csak regisztrált felhasználó tud. (Ez olyankor hasznos, ha mondjuk rosszul sikerül egy poszt, mert pl. elsőre nem sikerült rendesen beilleszteni a kívánt linket.)

A padlet felhasználási módjainak csak a képzelet szab határt. Pl. meghatározott témában idegen nyelven rövid vicces sztorikat írattam le a diákokkal, és kitetettem velük a faliújságra. Kértem, hogy ne írják a nevüket a sztorijukhoz, így a következő órát azzal kezdtük, hogy (miután otthon előre elolvasták-megnézték mindet) meg kellett tippelniük, melyik kié, majd egy mini szövegértés tesztet is írtunk belőle. Volt olyan is, hogy "titokzatos esetek" témában videókat, cikkeket, fotókat kellett keresniük, és ezeket kitenniük. Sokkal motiváltabbak voltak, hogy az egymás által gyűjtött anyagokat olvasgassák (volt, aki naponta nézte, tettek-e már ki valami újat a csoporttársai), mint a tankönyvi szövegeket. Így a kevésbé érdeklődők is észrevétlenül rászoknak az autentikus célnyelvi anyagok keresgélésére és olvasására/hallgatására. A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be