Virtuális kooperatív csoportmunka - 8. osztályban, tanév végén

Közzétéve2016-08-20 23:15:03
ÖtletgazdaCsókási Tibor,
Általános iskola 8. osztályában tanítók közt ismert az a probléma, hogy 2. félévben - miután a gyerekek megkapták a továbbtanulási eredményeiket - nehezen motiválhatók. Készülnek az év végére, ballagási énekeket próbálnak, búcsúzó verseket tanulnak. Egyre gyakrabban merül fel bennük a kérdés, hogy vajon mi vár rá leendő iskolájában, milyenek lesznek az új tanárok, mit is fog konkréten tanulni ott? Vajon a választott szakma beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, várakozásokat?

Ezt - az egyébként természetes - folyamatot kihasználva az utolsó informatikai feladatuk egy olyan honlap csoportokban történő elkészítése, ami bemutatja leendő iskolájukat és választott szakmájukat.
Az oldalt ingyenes, mindenki számára hozzáférhető eszközzel készítik oly módon, hogy egyszerre többen is tudnak dolgozni rajta. A közös munkához nem kell fizikailag egy helyen tartózkodniuk, elegendő egy internet kapcsolattal rendelkező számítógép - ettől virtuális a csoportmunka.

A feladat megoldásához szükséges előzetes tanulói ismeretek:
Szövegszerkesztés, internetes keresés, e-mail, táblázatkezelés, prezentáció készítés, GIMP képszerkesztő program használata, vágólap használata.
Ezek a 8. osztályos gyerekek 5. osztályban már megismerkedtek a virtuális kooperatív csoportmunka alapvető szabályaival. Az 5. osztályos órának a nagyvonalú tervét és megvalósítási módszerét "A módszertani ötlet részletes bemutatása" részben az 1. lépésnél ismertetem.

A tanulópárokat/csoportokat egy megosztott, közös táblázatban tartom nyilván. Innen elérhető valamennyi weblap, tehát az osztály más csoportjainak a munkáját is meg tudják nézni a gyerekek, nyomon tudják követni, vagy akár ötleteket meríthetnek másoktól. Ezen a táblázaton keresztül kommunikálok velük, ide írom az esetleges javítandó dolgokat és a javaslataimat is. Az elkészített weblapra kapott pontszámok is ide kerülnek, amiből a táblázat automatikusan le is osztályozza a munkát.
A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be