Érettségi videók

Közzétéve2017-08-13 12:24:06
ÖtletgazdaGergelyi Katalin, gergelyi.webnode.com; gergelyi.blogspot.hu
Az érettségi videó egy-egy témakör kidolgozása felelet formájában, illetve annak rögzítése videón. Minden videóhoz készül egy-egy weboldal feladatokkal, a felelet szövegével és annak vázlatával, ezek összekapcsolva egy komolyabb méretű tananyagot adhatnak ki - előbb-utóbb. A jobb oldali sávban láthatjuk, milyen videók készültek el eddig.

Érettségi videók készültek már több tantárgyból is, de tulajdonosváltás miatt fizetőssé váltak: ezen szerettünk volna segíteni a projekt kitalálásakor, mivel fontosnak tartjuk az ilyen jellegű anyagok ingyenes elérhetőségét.
Az eredeti érettségi videókon középiskolai tanárok előadásait láthattuk. Ezektől abban különböznek a mostaniak, hogy
- ezeket diákok készítik
- 8-9 perces feleletek, reálisan az érettségi elvárásainak megfelelően (nem hosszabbak)
- valóban diákok számára megtanulható szövegekről van szó
- jelen van egy "érettségi bizottság" is a feleleteknél (ugyancsak diákokból, ez a projekt humoros része, illetve egy esetben "nemzetközi zsűri" vizsgáztat: a The Voice felvételeiből vannak bevágások a videóban)
- rögtön értékeli is a feleletet az új (2017-es) szabályzatnak megfelelően
- elérhető a szövegük
- gyakorló feladatok tartoznak hozzájuk
- rendelkezik a felhasználhatóság módjáról, garantálja az ingyenességet a Creative Commons licenszek használatával.

Az érettségi videó csoportmunkára épül, fejleszti a kommunikációs és kollaborációs készségeket, illetve elmélyíti a tantárgyi tudást. A diákok különböző szerepeket töltenek be: az előkészítési szakaszban lehetnek tételkészítők, vázlatolók, feladatkészítők, ezt követően a felelő, a vizsgabizottság tagjai, kameraman, majd az értékelők, a vágók és a kommentelők, végül a weboldal készítői. Igen fontos a diákok tudatossága a médiahasználattal kapcsolatosan, a megosztások és engedélyek fajtáit is meg kell ismerniük.
A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be