Nyomozz és írj!

Közzétéve2017-08-20 12:26:06
ÖtletgazdaGergelyi Katalin, gergelyi.webnode.hu; gergelyi.blogspot.hu
A Nyomozz és írj! projekt alapvetően játékos tartalmú és a játékosítás (gamification) módszerét alkalmazó projekt. A diákok csoportokban dolgoznak, minden csoportnak meg kell oldania egy bűnügyet. A kiinduló szituációt a tanár adja, és minden egyes bűnjelet is külön meg kell találni. Ahhoz, hogy a diákok továbbhaladhassanak, részben kötelező, részben választható feladatokat kell végezniük. Ugyanakkor a történetek nincsenek előre teljesen kidolgozva: a diákok úgy kanyaríthatják az ügyet, ahogy ők szeretnék, csak a bűnjeleket, a nyomozás fázisait követniük kell.
A projekt során az egyes állomások akadályversenyszerűen zajlanak, az előfeltételek teljesítése után a diákok újabb lépéssel kerülnek közelebb a saját megoldásukhoz. A különböző feladatokat a projektben résztvevő különböző tanárkollégák is adhatják, így több tantárgy is bevonható, ahogyan nálunk is történt, pl. vegyelemzésnél a kémia.
A csoportok megosztott dokumentumban dolgoznak, folyamatosan írniuk kell, így minden csoport munkájából kikerekedik egy detektívtörténet.
A munka előrehaladását és a végső értékelést is pontokkal (jelvényekkel) jutalmazzuk, azokat váltjuk osztályzatokká. A jelvények különböző típusúak, és különbözőképpen kell megszerezni azokat.
A projekt fejleszti a kooperációt, a kreativitást, számos digitális eszközt használ, és garantálja a jó hangulatot. Elsajátíttatja a detektívtörténettel kapcsolatos tudnivalókat, és előkészíti ezt az érettségi tételt.
A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be