Hozzuk divatba a matekot

Közzétéve2020-08-05 21:09:44
ÖtletgazdaHipik Angéla, https://hipikangela.blogspot.com/
"Hozzuk divatba a matekot" c. projekt megszületésének 2 apropója is akadt. Egyrészt a DTH 2020 esemény kiemelt szempontja, mely szerint a matematika, a természet- és mérnöki tudományok, valamint a művészet- és társadalomtudományok együttes megjelenítése a cél, másrészt az első Matematika Világnap.
A projekt két nagy tevékenység köré szerveződött.
Az első szakaszban a matematika történetének egy szeletét dolgozták fel a résztvevők. Itt a kutatásé, s a tevékenykedtető információszerzésé volt a főszerep. A diákok élményeken keresztül fedezhették fel számos tudományterület érdekességeit, s adhatták át gondolataikat a kifejezésmódok széles körű repertoárjával.
A mai kor szellemében készítettek önéletrajzot és facebook profilt, utazási irodát nyitottak, filmet forgattak, logo-t készítettek, megterveztek egy álomutazást a matematikusok pályafutásával kapcsolatos helyekre, majd mikro konferencián mutatták be egymásnak munkájukat.
A második szakaszban egy igazi "Matek show" - t álmodtunk meg, mely egy nagyszabású iskolai rendezvénnyé nőtte ki magát. Ennek keretében egy színházi előadás és 4 teremben párhuzamosan zajló, matematikusok alkotótevékenységét bemutató interaktív foglalkozássorozat hozta testközelbe a matematika tudományát.
A projekt így teret adott a művészetek mezsgyéjén zöldellő önkifejezésnek, a tapasztalatoknak, ill. az érzések kinyilvánításának.
A színházi előadás próbái, ill. az interaktív foglalkozások előkészítése során mindenki megmutathatta ki, miben erős. Volt itt minden, mi számtannak ingere: vizes üvegek behangolása, szebbnél-szebb spirál megrajzolása, háromszögek átdarabolása, de még Forma1-es futam is. A résztvevők igazi színházi társulattá kovácsolódva várták a nagy napot. A megszülető tartalmak a színházi előadás mozzanatait hivatottak támogatni azzal, hogy mint színpadi kellék, díszítő elem, figyelemfelkeltő plakát vagy szekciófoglalkozás segédleteként állnak helyt.
Készült Prezi is az előadás digitális megtámogatására, de reklámfilm is az érdeklődés felkeltésére.
A projekt értékelése során megjelennek a formatív és szummatív értékelési módszerek egyaránt.
A projekt során fontosnak érezzük a játékos elemek megjelenését, így a résztvevők pontszerzési és kitűző szerzési versenyben is részt vesznek. Természetesen nemcsak önálló munka folyik a projekt során, hanem csapatmunka is, így a pontgyűjtés ezen a szinten is az értékelési fázis meghatározó eleme.
A "Hozzuk divatba a matekot" projekt nem titkolt célja a matematika tudomány szépségeinek, játékosságának és fontosságának a nagyközönség elé tárása. A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be