"Képben csak talán, s csupán a lényeget" - Videófeleletek a magyarórán

Közzétéve2021-07-18 17:56:34
ÖtletgazdaSzabolcsi Marcell, SzMART - Alkalmazott Rendhagyó Tanítás
Olga Tokarczuk lengyel író szerint minden korszaknak megvan az uralkodó műfaja, domináns megszólalási formája és történetmesélési módszere; például az ókorban a mítoszok, vagy a 19. század második felétől a regény. Az alkotó szerint a 21. században uralkodó műfaj a filmsorozat; a maga tömör, ámde emellett gyakran nagy igényességgel elkészített sztorivezetésével.

Az iskolában, a tanórákon is történeteket osztunk meg egymással, de a közvetítő közeg már más, mint korábban.

A szálak szépen összeérnek, hiszen a videófelelet nem más, mint a digitális történetmesélés egyik lehetősége. A saját praxisomban a módszer online és offline térben használva is változatos, leggyakrabban a magyarórán előforduló történeteink feldolgozására használom. A gyerekeknek elég nagy szabadságot adok abban, hogy mit kezdenek a szöveggel; dramatizálnak, báboznak, átírnak részleteket, bevonnak más szereplőket, áthelyezik térben, időben.

Mindezt teszik kollaboratív formában, az adott mű koherenciájára ügyelve a feldolgozás menetének megtervezésétől egészen a közös értékelés zárásáig. A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be