Trianon hangjai - a piros háromkrajcáros bélyeg nyomában

Közzétéve2021-08-25 23:58:56
ÖtletgazdaSzabó Márta Mária, 1001tortenet.net
A "Trianon hangjai - a piros három krajcáros bélyeg nyomában" projektet a Trianon arcai című kötet ihlette - 100 év távolából is élővé tette, hogyan élték meg ezt a traumát a kortársak. Az ötlet egy teljes tanórát igényel, és alkalmas a téma elmélyítésére történelem órán, akár a Nemzeti Összetartozás Napjával kapcsolatos iskolai ünnepélyekhez. A foglalkozást célszerű informatika teremben tartani.
Kiválasztottam 6 karaktert a kötetből - hat sorsot, amelyek forrásokon, személyes naplóikon keresztül tárulkoznak fel. Mindezt csoportos, rejtvényes, játékos formában akartam megvalósítani - egy tanóra alatt, úgy, hogy a diákok tudjanak beszélgetni, forrást elemezni, problémát megoldani, kincset keresni, és végül alkossanak egyperces animációkat a csapatok. A nyomozáshoz feladatlap készült, forrásrészleteket válogattam, mini hangjátékot írtam kerettörténetként - ezt egy csoporttal felvettük. A kerettörténethez és a produktum elkészítéséhez ppt készült.
A foglalkozás egy rejtély bemutatásával, egy fiktív történettel kezdődik. A csoport tagjai egy titokzatos napló tulajdonosát keresik, amelynek lapjai között egy milliókat érő bélyeg lapul meg: akié a napló, azé a vagyont érő bélyeg! A bélyeg története a békebeli Monarchiába kalauzolja a csoportot, innen indul a nyomozás, és a Trianon utáni évtizedekig vezet. A kérdés: vajon kié a napló? A nyomozást egy fiatal "levéltáros" vezeti - ő ismerteti a lelkes amatőr nyomozókkal eddigi munkája eredményeit, és a segítségüket kéri a rejtély megfejtéséhez. Az információkat ezután kivetítjük, majd a csapatok logikai következtetésekkel kiderítik, ki a tulajdonos. Az elsőként jelentkező, és a helyes nevet a játékvezetőnek megsúgó csapat nyeri el a nyomravezetői "díjat". Az információkat a kipróbálás során mindig más módon lehetett megszerezni:
a. Színes cetliken kapták meg a csapatok az információcseppeket
b. egy titokzatos beszélgetésbe hallgatózva derítik ki a lehetséges tulajdonos profilja alapján a tulajdonosra vonatkozó és kilétére fényt derítő információkat
c. a teremben elrejtett QR-kódok beolvasásával lehetett az információmorzsákat felszedegetni.
Minden változathoz elkészítettem a segédeszközöket, így 10 perc alatt a felfedtük tulajdonos kilétét.
A következő fázisban már a csapatoknak ki kellett egészíteniük a hat szereplő profilját, ami végképp gyorsan ment. A megoldást közösen ellenőriztük. Végül minden csapat más és más személyiséget bemutató videóanimációt készített az Animoto alkalmazással az információk és a kivetítve megadott támpontok alapján. A leírás talán bonyolultnak tűnik, de a segédanyagként mellékelt prezentáció lépésről lépésre mutatja az utat a foglalkozás megtartásához.
Feszes ütemben bár, de egy tanóra alatt lebonyolítható. A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be