Varázsló kerestetik

Közzétéve2022-05-28 11:47:48
ÖtletgazdaHipik Angéla, http://hipikangela.blogspot.com/
A projektötlet ihletője Glóbi kalandjai c. mesekönyv, mely 2019-ben felkerült a legjobb környezettudatos gyerekkönyvek listájára. 25 éve, 1991. október 21-én a dalai láma szavaival indult útjára a Földünkért kampány, s 1992 óta világnap ez a nap.
Eseményünkkel szerettük volna megmutatni, hogy bolygónk veszélyben van, s a gyerekek menthetik meg a még súlyosabb bajoktól.
A kódolás örömével átitatott 2 hetünk alatt iskolánk valamennyi lakója szembesült a ténnyel, hogy Glóbi megbetegedett, s nekünk cselekednünk kell.
Szeptemberben minden alsós és felsős megismerkedett a varázslat segítségével hozzánk került Glóbi történeteivel, melyeket kreatív alkotásokkal jelenítettek meg. A gyerkőcök keze nyomán számos űrhajós, földgolyó, marslakó látta meg a napvilágot. Gimnazistáink segítségével megépült Glóbi birodalma is, ahova egy hatalmas újrahasznosított papírból készült rakéta segítségével juthattak el varázslótanoncok.
A petpalackok bolygógömbbé és Glóbi erdejét díszítő fa alapanyagaivá váltak, s Glóbi is életre kelt egy nagy kék labda formájában.
A szülők sem maradtak ki, feladatuk a kartonok és petpalackok gyűjtése, tisztítása volt.
Az ének- és táncórákat meglátogatták a zenei kódok. Glóbi dalától zengett az épület.
Az esemény megnyitóján táncra perdültek padlórobotjaink, felcsendült a Glóbi-dal, s magasba emelkedtek drónjaink is.
Ezt követően diákjaink ellátogattak Glóbi birodalmába, ahol számos apró kihívás segítségével gyógyíthatták a beteg Glóbit. Apró robotlábacskák lejtettek táncot a 4 x 4 - es rácson. Kódolt útvonalon eljutottak MindentBele Bélához, akinek segítettek a szelektív gyűjtésben. Égig érő létrán feljutottak az űrhajóba, ahol Glóbi barátaival ismerkedhettek meg. Bátor manóink még Szundi, Glóbi és Sugár mozgását is megmutatták.
Színes korongok segítségével kódolt ritmusgyakorlat vezetett el a kódképekhez.
A nagyobbak már programot is írtak, melyet a kukamanókkal benépesült kódpályán ki is próbálhattak.
Felsőseink Forma1 futam pilótáiként irányítottak Lego autókat és Bit Botokat, hogy átéljék a programozás játékos voltát, s megtapasztalják, hogy a kódolás mindenki számára elérhető, örömteli tevékenység. A foglalkozásokat végzőseink mentorálták.
Gimnazistáink a "Kódold át velünk a napot" eseményükön éjszakába nyúló programsorozaton vettek részt. Kora délután csapatokba verődve ismerkedtek meg a Tello Edu applikációval, reptettek drónt a másik csapat által épített pályán, de játékos vetélkedőn is részt vehettek, melyek kódpályáit ügyes kezek építettek. Művészpalántáink csodás énekszóval és tánclépésekkel mutatták meg, hogy a zene világa is kódokkal szőtt világ.
A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be