Cool-túra, azaz How I Learnt Your Culture

Közzétéve2022-07-24 15:00:59
ÖtletgazdaCzeglédi Ildikó- török, spanyol és lengyel pedagógusokkal együttműködve, -
2022 januárjától négy hónapon át török, lengyel és spanyol iskolákkal közösen valósítottunk meg egy nemzetközi eTwinning projektet - összesen 12 oktatási intézményből- több mint száz 10-14 éves tanuló bevonásával. Magyarországról csak a mi iskolánk 13 diákja vett részt. A projektet egy török pedagógus, Isa Korkmaz koordinálta, de a tervezés és a megvalósítás minden részletéről, a határidőkről közösen döntöttünk, ugyanis folyamatos, szinte napi kapcsolatban voltunk egymással a Whatsup révén, valamint havonta egyszer ZOOM meetingen egyeztettünk. A kommunikáció és a produktumok elkészítésének nyelve az angol volt. Minden munka felkerült az eTwinning felületére, de emellett a projekthez kapcsolódott egy közös e-mail fiók és egy Facebook oldal is: https://www.facebook.com/groups/450235186711524. Az eTwinning TwinSpace részére a tanulók egyéni felhasználónévvel és jelszóval léphettek be, így oszthatták meg "alkotásaikat", véleményüket a résztvevőkkel, s nyomon követhették a többiek munkáját is.
A projekt elsődleges céljaként egymás kultúrájának- az érintett országok főbb sajátosságai, a lakóhely látnivalói, speciális ételek, italok, híres emberek, stb.-megismerését, a hasonlóságok és a különbségek felfedezését tűztük ki különböző, változatos tevékenységek által. Mi Törökország fővárosa? Melyik nép találmánya a Rubik kocka? Ki a leghíresebb lengyel focista? Kik fogyasztják a paellát? Ilyen és hasonló kérdésekre kaptak választ a tanulók. A lexikális ismeretek gazdagítása mellett több ország tanulóinak együttműködésére épülő, kooperatív gyakorlati feladatokat is megoldottak. Továbbá lehetőséget kaptak egymás megismerésére és nyelvtudásuk aktív használatára is természetesen az eTwinning csetszobája, illetve a tanulók számára szervezett ZOOM meetingek által.
A tevékenységek ismertetésekor elsősorban iskolánk tanulóinak munkáját szeretném bemutatni, azt, hogy ők hogyan járultak hozzá a közös produktumok elkészítéséhez.
A projekt végén a magyar tanulók bemutatták egy PPT-vel egybekötött előadás formájában társaiknak, néhány pedagógus kollégának és az intézmény vezetőjének, milyen tevékenységekben vettek részt, mit tanultak és mit találtak igazán hasznosnak az együttműködés során.

Feltöltött képek:
- eTwinning faliújság iskolánkban (a résztvevő országok bemutatása)
- eTwinning póló tervezése
- a projekt eredményeinek bemutatása (PPT-vel egybekötött előadás).

A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be