A stressz természetes reakció a mostani helyzetre. De hogyan vezessük le? Egy szakember javaslatai.

Feszültséglevezetés a járványhelyzet idején: elengedni vagy kiengedni?

A stressz definíciója szerint az, ahogyan reagálunk egy olyan ingerre, ami kibillent minket az egyensúlyból és alkalmazkodásra kényszerít. Az alkalmazkodás szó most mindannyiunk számára nagyon ismerős. Már lassan két hónapja, hogy kicsúszott a lábunk alól a talaj és lehet, még mindig a levegőben kapálózunk lábainkkal a földet keresve.

Nagy előny, hogy most már van két hónapnyi tapasztalatunk azzal kapcsolatban, hogy mi segít és mi hátráltat minket az egyensúly visszaszerzésében.

Az elmúlt időszakban megfigyelhettük, hogy mik azok a már bevált stresszlevezetési technikák, amelyeket eddig is szívesen alkalmaztunk, és most is működnek, talán csak egy kicsit másképp tudjuk kivitelezni őket. Ilyen lehet a barátokkal való csevegés videócseten, ami most is megkönnyebbülést hozhat. Ám az is lehet, hogy az eddig sikeresen alkalmazott módszerek nem hozzák ugyanazt a megnyugvást, mint eddig: az én-idő, a csend, a magány már nem tölt fel minket.
Ráadásul vannak olyan módszerek is, amit rajtunk kívül álló ok miatt nem tudunk kivitelezni, mint a táncolás a buliban vagy a közös edzés a haverokkal. Ez aggasztó lehet, de emlékezzünk, hogy környezetünk drasztikusan megváltozott és ennek hatására bennünk is történhettek változások. Lehet, most másfajta megoldásmódokat kell találnunk.

Kezdésként viszont hasznos lehet, ha először elővesszük azt, ami már eddig is bevált, majd megnézzük, milyen alternatív módon tudnánk megvalósítani a jelenlegi helyzetben. Rendben van, ha az, ami eddig segített megnyugodni, már nem működik. 

Találkozhatunk olyan üzenetekkel, jó tanácsokkal mostanában, ami a befele figyelésre, a meditációra és az „elengedésre” hívja fel a figyelmet. Ugyanakkor lehet, hogy most pont nem az „elengedés” fogja nekünk meghozni a nyugalmat. Lehet, hogy arra van szükségünk, hogy másfél hónap után alaposan kidühöngjük magunka.

Te például lehetsz dühös az elmaradt vagy gyökeresen megváltozott Erasmus élményed miatt, a korlátozások miatt, az elmaradt bulik, fesztiválok miatt és számos egyéb dolog miatt. Fontos viszont, hogy olyan stressz- és indulatlevezetési módszereket alkalmazzunk, amik sem nekünk, sem másnak nem ártanak. Vagyis csatornázva engedjük ki az indulatainkat és ne szélnek eresztve adjuk azokat át másnak vagy saját magunknak ártva vele! Ezt tehetjük például párnába üvöltéssel, boxzsák vagy párna püfölésével. Ha van rá lehetőségünk, kietlen helyen üvölthetünk, sikíthatunk a semmibe. Van helye a haragunk kiadásának, csak az a fontos, hogy ezt a saját és mások lelki és testi egészségének figyelembevételével tegyük.

 

>>Ha kíváncsi vagy további pszichológus cikkekre, kattints ide!<<

Szerző: Langer Viola

Pszichológus
Lélekkel az Egészségért Alapítvány

lelekkel.hu

Utolsó módosítás: 2020.05.08.