Bár egyetemi hallgatóként a modern oktatás bizonyos elemeit már ismerhettétek, esetleg alkalmaztátok, talán még kedveltétek is, mégis a távoktatás megélése sok nehézséget hozhatott számotokra. Adunk pár ötletet, hogyan tedd könnyebbé az otthontanulást!

Tanulás a járvány idején: keret nélküliség vagy szabadság?

Sokszor hallhatjátok mostanában, hogy diákként „milyen sok szabadidőtök lett” és hogy ebben az időszakban mennyi mindent lehetne tenni a tanulmányaitokért, jövőbeli karrieretekért. Például új nyelvet tanulni vagy ingyenes, online képzéseket elvégezni. Ám azt kevesen említik, hogy a rátok szakad idő frusztráló, bénító is lehet. Mind megszoktuk, hogy külső tényezőkhöz igazítjuk napunk, hetünk beosztását (legyen az egyetemi órarend vagy munkabeosztás). Ezek nélkül nehéz hatékonynak maradni (vagy most azzá válni), hiszen környezetünknek és magunknak továbbra is vannak elvárásai teljesítményünkkel kapcsolatban. 

A külső kereteket nyújtó tényezők sokaknak segítettek eddig a tanulási motivációban, illetve önkontrolljuk gyakorlásában. Például a mobilunk elővételében könnyen megakadályozott minket az a félelmünk, hogy ne szóljon ránk az előadó. Esetleg a határidők és magas követelmények segítettek, hogy időben rávegyük magunkat a készülésre. Ez teljesen emberi dolog, sőt, oktatási rendszerünk is erre szoktat minket.

Viszont ezek a külső motivációs tényezők most már nincsenek jelen, nem ösztönöznek minket a teljesítésre. Épp emiatt lehet ez az időszak ideális arra, hogy felfedezzük a belső motivációnkat a tanulásra. Lehet, hogy belső motivációval indultunk neki az egyetemnek, de elhalványodott a félévek előrehaladtával, és most már csak fel kell idézni. Miért jelentkeztünk épp erre az egyetemre, épp erre a szakra? Mi volt ezzel a célunk hosszútávon? Mit reméltünk, milyen célunk eléréséhez kerülünk majd ezzel közelebb? Mi érdekel minket igazán a tanultakból, akármilyen apró szelete is legyen az adott témának?

Nemcsak a keretek, de a társak jelenléte is nagy motiváló erő volt hallgatóként. A társas támogatásnak most szintén a hiányát élhetitek meg az izolációban, még akkor is, ha például rendszeresen csevegtek online. Támaszkodjatok egymásra a motivációtok felébresztésében és fenntartásában! Az informális, társaktól való tanulás nagyon hatékony tanulási forma. Kapcsolódjatok online minél személyesebb formában! Tanulhattok együtt online, mint a könyvtárban vizsgaidőszakban. Esetleg feloszthatjátok egymás között a tananyagot, úgy, hogy mindenki más online eszközt használ. Bár nem kell most tanulmányi karrieretek csúcsára jutni, jó tudni, hogy ha motiválatlannak érzitek magatokat, számos erőforrásra tudtok támaszkodni még a bezártságban is.

>>HA KÍVÁNCSI VAGY TOVÁBBI PSZICHOLÓGUS CIKKEKRE, KATTINTS IDE!<<

Szerző: Langer Viola

Pszichológus
Lélekkel az Egészségért Alapítvány

lelekkel.hu

Utolsó módosítás: 2020.05.14.