Úti okmányok

Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, magyar állampolgárként nem kell felmutatnod személyi igazolványod vagy útleveled, amikor a schengeni térség egyik országából a másikba utazol. Azonban feltétlenül legyen nálad az útleveled illetve a személyi igazolványod, hogy igazolhasd magad. Ne feledd, a jogosítvány, bankkártya és adóigazolvány nem tekinthető érvényes úti okmánynak, és nem használhatók a személyazonosság igazolására!

Bulgária, Ciprus, az Egyesült Királyság, Horvátország, Írország és Románia tagjai ugyan az Európai Uniónak, de nem tartoznak a belső határok nélküli schengeni térséget alkotó országok közé, így az uniós polgároknak továbbra is érvényes személyi igazolványt vagy útlevelet kell bemutatniuk a ki- és beutazáskor.

A fentiek tehát azt jelentik, hogy az Európai Unió országaiban, illetve Norvégiában, Izlandon, Svájcban és Lichtensteinben elég, ha csak a személyi igazolványod van nálad. Viszont ha Erasmus+ vagy éppen Campus Mundi ösztöndíjas féléved/éved alatt tervezel egyéb országba utazni, akkor egyrészt mindenképp tájékozódj, hogy milyen egyéb úti okmányra van szükséged (pl. útlevél, vízum), másrészt ne felejtsd el ezeket időben kiváltani. Ha bizonytalan vagy, hogy pontosan milyen okmányokra van szükséged, keresd fel a Nemzetközi Légifuvarozási Szövetség utazóknak szóló oldalát.

Európán kívüli országok esetén mindenképpen érdemes sok időt hagyni a szükséges vízumok beszerzésére, mert az ügyintézés sokszor elhúzódik. Hacsak lehet, vedd fel a kapcsolatot valakivel, aki korábban az adott országban tanult, és segíthet a vízumkérdésben, például a meghívólevéllel kapcsolatban, vagy hogy milyen papírokat kell beszerezned a szállástól, a fogadó intézménytől, stb., hiszen ezen információk sokszor nem egyértelműek az egyes helyeken. Érdemes kinti kapcsolatot is szerezni, akire tudtok majd hivatkozni a későbbi ügyintézés során. A vízumhoz hasonlóan tanácsos az egyéb, kiegészítő biztosításokat is időben beszerezni, hogy induláskor minden szükséges dokumentumod kéznél legyen.

Amikor már külföldön vagy, legfontosabb úti okmányaidat őrizd mindig biztonságos helyen! Csak akkor tartsd magadnál, ha feltétlenül szükséged van rá, ezzel is csökkentve a lehetőségét annak, hogy akár városnézés közben elhagyd az útleveled. Amennyiben mégis megtörtént a baj, ne ess pánikba – értesítsd az adott országban lévő magyar nagykövetséget és a rendőrséget is. Segítségükkel tudni fogod, hogy miként igényelhetsz új okmányt, vagy ha a hazautazás ideje rohamosan közeleg, a követség kiállít majd egy ideiglenes, egyszeri hazautazásra feljogosító útlevelet.

Utolsó módosítás: 2017.06.16.