Úti okmányok

Legfontosabb dokumentumok, melyeket mindig hordj magaddal a telefonod mellett:

Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, magyar állampolgárként nem kell felmutatnod személyi igazolványod vagy útleveled, amikor a schengeni térség egyik országából a másikba utazol. Azonban feltétlenül legyen nálad az útleveled illetve a személyi igazolványod, hogy igazolhasd magad. Ne feledd, a jogosítvány, bankkártya és adóigazolvány nem tekinthető érvényes úti okmánynak, és nem használhatók a személyazonosság igazolására!

Bulgária, Ciprus, az Egyesült Királyság, Horvátország, Írország és Románia tagjai ugyan az Európai Uniónak, de nem tartoznak a belső határok nélküli schengeni térséget alkotó országok közé, így az uniós polgároknak továbbra is érvényes személyi igazolványt vagy útlevelet kell bemutatniuk a ki- és beutazáskor.

Az EU országain túl még Izland, Svájc és Lichtenstein tagja a schengeni övezetnek, ahol szintén elég, ha csak a személyi igazolványod van nálad.

Ha külföldi ösztöndíjas féléved/éved alatt tervezel egyéb országba utazni, akkor egyrészt mindenképp tájékozódj, hogy milyen egyéb úti okmányokra van szükséged (pl. útlevél, vízum), másrészt ne felejtsd el ezeket időben kiváltani! Ha bizonytalan vagy, hogy pontosan milyen okmányokra van szükséged, keresd fel a Nemzetközi Légifuvarozási Szövetség utazóknak szóló oldalát, vagy az adott fogadó ország magyar nagykövetségének holnapját, ahol bővebben, egyszerűbben tájékozódhatsz a szükséges dokumentumokról.

Tippek:

Általános tapasztalat tehát, hogy a személyigazolvány a legtöbb országban elegendő okirat, viszont ha módunkban áll, érdemes megcsináltatni/megújíttatani az útlevelet is. Ennek formátuma ugyanis körülbelül egységes mindenhol, külföldön jobban megtalálják rajta a személyazonosságot igazoló adatokat és így biztosan utazhatsz olyan országokba is, ahol a személyigazolvány nem elegendő.

(Egy 10 évre szóló útlevél körülbelül 8000-10000 forint, kiállítása kb 10 munkanapon belül megtörténik. Útlevelet bármelyik kormányablakban fél óra alatt meg lehet csináltatni.)

Európán kívüli országok esetén mindenképpen érdemes elegendő (akár 1-2 hónap) időt hagyni a szükséges vízumok beszerzésére, mert az ügyintézés sokszor elhúzódhat. Hacsak lehet, vedd fel a kapcsolatot valakivel, aki korábban az adott országban tanult, és segíthet a vízumkérdésben, például a meghívólevéllel kapcsolatban, vagy hogy milyen papírokat kell beszerezned a szállástól, a fogadó intézménytől, hiszen ezen információk sokszor nem egyértelműek az a fogadó helyeken. Érdemes kinti kapcsolatokat szerezni, akire tudtok majd hivatkozni a későbbi ügyintézés során. A vízumhoz hasonlóan tanácsos az egyéb, kiegészítő biztosításokat is időben beszerezni, hogy induláskor minden szükséges dokumentum kéznél legyen.

Kiutazás után a legfontosabb úti okmányaidat őrizd mindig biztonságos helyen! Korábban írtuk, hogy jó, ha a telefonod mellett ezeket mindig magadnál tartod, hogy legyenek ott, ha szükséges. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy heti bevásárláshoz mindent magunkkal kell vinni, de ha utazást tervezel, akkor kinti egyetemtől kapott diákigazolvány, személyigazolvány, lakcímkártya mindig legyen nálad; országon kívül pedig útlevél is ajánlatos. (Egyes országoknál, mint az USA jó, ha a tagállamok átlépésekor is nálad vannak az irataid. Nem feltétlenül kérik, de nem árthat és biztonságérzetet is adhat, hogy tudod igazolni magad

Diákigazolványt a tömegközlekedési eszközök használatalánál is érdemes kéznél tartani. Sok országban (pl. Németország) kedvezményes szemeszterbérletek válthatok hallgatóknak, de ez csak a diák felmutatásával érvényes.

További fontosabb dokumentumok:

Európai egészségügyi kártyakártyát szintén érdemes csináltatni utazás előtt. Bár ez ERASMUS+ ösztöndíjnál alapból is kötelező is megcsináltatni, de mindenki számára hasznos lehet (EU országaiba utazó hallgatóknak). Ezt szintén kormányhivatalban lehet megcsináltatni, átfutási idő itt is max 10 nap.

A jogosítványt és az adókártyát sem érdemes otthon hagyni, ezeket is tudod használni. Utóbbi akkor szükséges, ha valaki kint vállalni diákmunkát.

Okmányaidra minden esetben nagyon figyelj!! Amennyiben mégis megtörtént a baj, ne ess pánikba – értesítsd az adott országban lévő magyar nagykövetséget és a rendőrséget is. Segítségükkel tudni fogod, hogy miként igényelhetsz új okmányt, vagy ha a hazautazás ideje rohamosan közeleg, a követség kiállít majd egy ideiglenes, egyszeri hazautazásra feljogosító útlevelet.

Fénymásolatot, fotót minden dokumentumról érdemes készíteni, melyet felhőrendszerben vagy emailben elküldve a telefonon tárolhatsz, így végső, utolsó esetben a másolatuk onnan is elérhető.

Érdemes még néhány igazolványképet készíttetni és magaddal vinni külföldre. Ezen kívül érdeklődj telefonszolgáltatónknál a mobilinternet megemelésével kapcsolatban. Nagyon meg tudja könnyíteni a külföldi tartózkodást, ha elegendő internet áll rendelkezésedre.

 (Szerző: Szerényi Viktória)

Utolsó módosítás: 2019.10.10.