Egészségügy:

Gondolj előre az egészségedre is! A külföldi egészségügyi ellátással kapcsolatban az OEP honlapján találhatsz útmutatást. A lényeg: minden egészségügyi szolgáltatásra jogosult magyar állampolgár - a magyar egészségbiztosítás terhére - jogosult igénybe venni szükséges egészségügyi szolgáltatásokat az Európai Unió országaiban.

Jogosultságodat az Európai Egészségbiztosítási Kártya (European Health Insurance Card) megléte igazolja. Ennek révén ugyanolyan feltételekkel részesülhetsz a szükséges ellátásban, mint az adott tagállam állampolgárai. A kártyát a járási hivatal, vagy a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) adja ki kérelemre, a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. A Kártya érvényességi ideje 36 hónap. A kiállításhoz szükséges a személyigazolványod és a TAJ kártyád. További részleteket itt találsz.

Amennyiben Európán kívüli országba utazol, a beszerzendő oltásoknak mindenképpen nézz utána, minél hamarabb elkezded, annál több időd lesz nyugodtan felkészülni az útra. Rengeteg honlap van, ahol utána lehet nézni a szükséges oltásoknak, pl.: https://oltokozpont.hu/hu vagy https://vedooltas.lap.hu/

Sokszor érdemes leellenőrizni külföldi honlapokat is: 

Fontos, hogy akár országon belül, régiónként is különbözhetnek az előírt szükséges oltások, így körültekintően kell eljárni ezen a téren. Számíts rá, hogy ezek az Európán kívüli védőoltások sajnos drágák. Így is előfordulhat azonban, ha délre utazol, hogy minden óvintézkedés ellenére is összeszedsz például egy gyomorrontást. Nincs hozzászokva a gyomrunk az ottani ízekhez, de szerencsére a helyi egészségügyi szervek hozzá vannak szokva az európai, külföldi látogatókhoz és szakszerű ellátást tudnak nyújtani.

Ha kórházba kerülsz, és nem értesz valamit a nyelvi akadályok miatt, bátran kérd tolmács segítségét! Ez kiemelten igaz akkor, ha az ellátásodhoz valamilyen orvosi nyilatkozatot kell aláírnod.

Még a kiutazásod előtt keresd fel a fogorvosodat, hogy ne külföldön érjen kellemetlen meglepetés, ráadásul így anyagilag is jobban jársz.

A gyógyszerek ára is többszöröse lehet a Magyarországon megszokottnak, ezért az állandó gyógyszereidből vigyél elegendő mennyiséget, emellett jó, ha teszel a bőröndödbe fájdalomcsillapítót, tapaszt, fertőtlenítőt, rehidratáló port, szúnyogriasztót, valamint hányás, hasmenés elleni gyógyszereket stb.

 Szerző: Pincz Bianka 

TIPPEK EGY VOLT ÖSZTÖNDÍJASTÓL:

"Én Brazíliában vettem részt ösztöndíjas részképzésen, így természetesen kénytelen voltam egészségbiztosítást kötni, mivel ott már nem érvényes az EU-s TB kártya. Természetesen érdemes pár ajánlatot átnézni és nem a legolcsóbbat, hanem az ár- értékarányban a legmegfelelőbbet választani. Velem szerencsére semmi komoly nem történt. Ezenfelül az utazás előtt 1-2 hónappal érdemes elmenni az Országos Epidemiológiai Központba, ahol beoltanak a szükséges betegségek ellen, ez régiónkként igen eltérő lehet Brazíliában, de valószínűleg 3-4 féle oltás alatt senki sem ússza meg."

(Schuck Péter, Belo Horizonte, Brazília)

Utolsó módosítás: 2019.10.10.