Étkezés

A külföldön eltöltött idő egyik nagy kérdése, hogy mit is fog az ember fél évig enni. Sokakat ez a kérdés rögtön el is rettent, de nem kell azonnal megijedni és a fél bőröndöt magyar finomságokkal megtölteni. A mai globalizálódó világban talán az egyik legjobb dolog, hogy mindenhol szinte ugyanaz kapható, így nem kell aggódnod, hogy vajon kapsz-e külföldön is tésztát, vagy éppen a kedvenc reggeli müzlidet. Azonban az sosem árt, ha egy kis paprika és magyar édesség lappang a táskádban!

De mi is éri meg legjobban? Hogyan úszhatod meg olcsón az étkezést?

Az egyik legolcsóbb megoldás, ha saját magadnak főzöl. Így nem csak pénzt spórolhatsz meg, de azt is tudod, mit eszel, és egészséges ételeket is készíthetsz. Ha teheted, akkor tervezz előre! Tudjuk, hogy amikor Erasmus-os diák vagy nehéz tervezni, valamint még nehezebb a tervet követni, de ha csak egy kicsit végig gondolod a hét elején, hogy mit is szeretnél enni, megkímélheted magad attól, hogy sok felesleges élelmiszert vásárolj.

Érdemes néhány egyszerű recepttel készülni (akkor is, ha még soha nem főztél). Ilyen lehet például különböző tészták receptje, egyszerűbb csirkés ételeké, vagy valamelyik könnyebb magyar levesnek a receptje. Nem kell rögtön húslevessel vagy gulyás levessel kezdened, ha még sohasem főztél. Például amit én és a barátaim a legtöbbször készítettünk az amerikai palacsinta, valamint a curry-s rizs volt különböző zöldségekkel.

Ha kollégiumban laksz vagy többen béreltek egy lakást, akár együtt is főzhettek. Ez a megoldás egyrészt olcsóbb, másrészt a közös főzés mindig hatalmas élmény! Sőt a főzés valószínüleg egy olyan program, amiben mindenki benne van, így akár heti szinten többször is jó buli kerekedett belőle. Ha például minden héten más főz, akkor kipróbálhatjátok egymás tradicionális ételeit, és így nem csak a fogadó ország konyhájával fogtok megismerkedni.

Nem szívesen bíztatok arra senkit, hogy a nap valamelyik étkezését is kihagyja, de egyszer-egyszer ez is előfordulhat. Ilyenkor szervezzetek egy közös “Brunch-ot”, és akár meg is spórolhatjátok az ebédet. Készíthettek reggelire palacsintát, szalonnát, virslit, gyümölcssalátát, tojás rántottát, egyszóval minden finomságot, ami az eszetekbe jut.

Érdemes ezen kívül utána járni annak is, hogy az egyetemnek van-e saját menzája/étkezdéje. Ha van általában egy adag étel vagy menü ott olcsóbb, mintha étteremben vennéd. Sőt sokszor diákkedvezmény is jár, így még többet spórolhatsz.

Azonban azt ne felejtsd el, hogy ez a félév az élmények, tapasztalatok szerzéséről szól! Ehhez pedig hozzá tartoznak a helyi specialitások, amelyeket feltétlenül kóstolj meg! Íme egy kis ízelítő az európai és az azon túli gasztrovilágba:

Erasmus+ receptgyűjtemény
Válogatott receptek Erasmus hallgatók nemzetközi kedvenceivel

Az Európán kívüli világ receptjeiért katt ide!

(Szerző: Kovács Zsanna)

TIPPEK EGY VOLT ÖSZTÖNDÍJASTÓL:

"Amit ajánlani tudok az az, hogy az éttermeket, és a gyorséttermeket is kerüld, főzz otthon, vásárolj magadnak olcsó és jó minőségű alapanyagokat (tészta, rizs, szószok, sajt, hús). Szerencsére ezek az egész EU-ban hasonló áron kaphatóak. Az én egyetemem menzáján voltak kihelyezett mikrosütők, ahova a helyi diákok is minden nap elvitték az ételeiket, majd sorban álltak ebédidőben melegíteni azt. Ezt az ötletet tőlük lestem el, éthordóban minden nap tudsz még azokkal a barátokkal is kajálni, akik esetleg az egyetemi menüt választják, és abszolút nem kell szégyenkezned miatta, sokan csinálják."

"Spanyolországban nagyon meleg lesz, ezért ajánlott sok folyadékot inni. A csapvizet nem javasolják ivásra, viszont az Al Campoban (helyi Auchan) tudsz venni vízszűrő kancsót 15 euróért, ez bőven jobban megéri, mint minden héten egy karton ásványvizet megvásárolni 3 euróért. Az italok a belvárosi kis szupermarketekben minimum másfélszeres áron vannak, így javaslok hétvégente egy szupermarketbe történő kiruccanást a város szélére, és alaposan bevásárolni, a dehidratáció nem játék, ahogy a medve sem. "

(Hegedüs Tamás, Alicante, Spanyolország)

 

Utolsó módosítás: 2019.10.10.