Biztonság a nagyvilágban

Az Európai Unió minden tagállamában, illetve más európai országokban is elérhető a 112-es hívószám, vészhelyzet esetén a nap 24 órájában, vezetékes és mobiltelefonokról is díjmentesen hívható európai segélyhívó, amelynek tárcsázásával a rendőrségtől, a mentőktől, illetve a tűzoltóktól kérhetsz segítséget. Európán kívül az ismert 911 telefonszám mellett érdemes utánanézni a többi ország hívószámának is, ugyanis nem mindegyik ország használja ugyanezt a számot.

Segélyhívó telefonszámok külföldön:
travel.state.gov/content/dam/students-abroad/pdfs/911_ABROAD.pdf
Forrás: Travel. State. Gov/ Bureau of Consular Affairs, U.S. Department of State

Mit tegyél vészhelyzetben?

Maradj nyugodt! Próbálj meg minél higgadtabb maradni, amikor a segélyhívót hívod, hiszen a kezelőnek részletesen és pontosan meg kell adnod minden információt!

Ha képes vagy rá, hívd magad a segélyhívó telefonszámot! Nálad pontosabban senki sem fogja tudni elmagyarázni, mi történt veled, hogy érzed magad.

Várj, amíg a kezelő felveszi a telefont! Ha ahelyett, hogy türelmesen várnál, újra és újra leteszed a telefon, majd újrahívod őket, nem fogod hamarabb elérni a kezelőt! Minden hívásodat új, különálló riasztásként fogják kezelni, így a sor legvégén találhatod magad!

Add meg a neved, a helyszínt, hogy mi történt, hogy hányan (és hogyan) érintettek! Igyekezz minél pontosabban elmondani minden fontos részletet!

Kövesd az operátor utasításait! Koncentrálj, jegyezd meg pontosan, mit mondott az operátor, és eszerint cselekedj! Ne tedd le, amíg a kezelő erre nem utasít, és a beszélgetés után is figyeld a telefonod, mert előfordulhat, hogy további információért visszahív az operátor!

Ha bármi változik, jelezd ismét telefonon! Ha a helyzetben bármilyen változás áll be, negatív vagy pozitív, mindenképpen hívd újra a segélyhívó számot és tájékoztasd az operátort!

Ne feledd, hogy egy vészhelyzetben többen is hívhatják a segélyhívót! Ne lepődj meg ezért azon, ha a kezelő ilyenkor csak néhány részletre kérdezz rá, vagy ha gyorsan lezárja a beszélgetést.

Mérlegelj, mielőtt telefonálsz! Vészhelyzetben nem szabad haboznod, de azt se felejtsd el, hogy a felesleges riasztások miatt a segítség később jut el azokhoz, akiknek tényleg szükségük van rá!

Forrás: European Emergency Number Association

Utolsó módosítás: 2020.10.13.