Államközi ösztöndíjakCampus MundiErasmus+ nemzetközi kreditmobilitásMagyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Kína minden szempontból különleges hely, nincs ez másként akkor sem, ha szakmai gyakorlati helyet vagy egyetemet keresel egy külföldi félévhez!

 

A kínai oktatási rendszer

A kínai felsőoktatásban, a bolognai rendszerhez hasonlóan, a hallgatók alap- és mesterképzésben vehetnek részt. Az alapképzés négy évet foglal magában, míg a mesterképzés  két-három évet igényel. A doktori képzés ezt követően három-négy éves periódust jelent. Az egyetemi felvételit szó szerint fordítva ‘magasabb vizsgának’ (Gao kao) hívják, és minden év júniusában tartják őket tartományonként. A vizsga három napig tart és magába foglalja a matematikát, a kínai nyelvet, egy idegen nyelvet és egy választható tantárgyat.

Bár sok kínai fiatal jár egyetemre (2011-ben a középiskolát befejezők 78,7 %-a tudott egyetemen továbbtanulni), a legjobb egyetemekre való bejutás igen nehéz. A több mint kétezer egyetemet és főiskolát számláló kínai felsőoktatásban a népszerű képzések - az elektronikai mérnök és a matematika szak,az üzleti tudományokhoz kapcsolódó képzések, a természettudományok közül a fizika, a számítástechnika és a különböző anyagtudományok - esetében mintegy 600 eurós összeget fizetnek a hallgatók évente.  Kevésbé kedvelt - társadalomkutatás, a történelem és a kínai nyelvi - szakokon tanuló diákok átlagosan 450 eurós díjat fizetnek. 

Élet Kínában

Hallgatóként

A legtöbb kínai egyetem híres a vendégszeretetéről. A külföldi diákok egyedül vagy maximum kettesben élvezhetik a mindennel felszerelt kényelmes szobájukat: plazma TV, vízautomata, saját fürdő, hűtő, klíma. Kínában az egyetemi épületek is gyakran kampuszszerűen helyezkednek el egymás mellett, szinte várost alkotva a városon belül. Kisebb parkokkal és tavacskákkal, gyakran saját kórházzal és rendőrséggel. Az egyetemek a tanórákon kívül gyakran biztosítanak lehetőséget délutáni, a kínai kultúrához kapcsolódó órákon való részvételre, mint a tai chi, kalligráfia vagy papírkivágás.  

Étkezés

Az étkezés miatt sem kell aggódniuk a kiutazóknak, a legtöbb egyetemi kampuszon számos menza található, ahol jó áron lehet változatosan étkezni, azonban néhanapján nagyobb társasággal érdemes felkeresni egy-egy népszerű éttermet is, az élmény garantált. Az éttermekben szokás, hogy mindenki közösen rendel (általános szabály, hogy egy vagy két fogással többet rendel a társaság, mint ahányan vannak) és kiteszik az asztal közepére egy forgatható lapra, hogy mindenki kedvére válogathasson. Nem szabad meglepődni azon, hogy gyakran az elkészülés sorrendjében érkeznek a fogások, így könnyen lehet, hogy a desszert érkezik meg elsőként.

Utazás 

Ha Kínában vagyunk, mindenképpen érdemes szabadidőnkben minél több várost és természeti látványosságot felfedezni.  Az országon belül a nagy távolságok ellenére kifejezetten könnyű utazni a jól kiépített vasúti hálózatnak köszönhetően. Diákigazolványra pedig 50% kedvezmény jár az amúgyis olcsó vonatjegyekre, de érdemes akár a repülőjegyeket is megnézni, hiszen nagyon sok belföldi járat van kedvezményes áron. A vonatozás igazi élmény Kínában, hiszen a legtöbb vonat akár 250-350 km/h órás sebességgel halad. Azonban érdemes odafigyelni az időben történő jegyvásárlásra – főleg az ünnepek környékén – amikor mindenki hazautazik a keleti partmenti városokból.

Ösztöndíjak

Aki kedvet kapott a kinti tanuláshoz a Tempus Közalapítvány honlapján az ösztöndíj kereső segítségével böngészhet az aktuális lehetőségek közül. http://tka.hu/celcsoport/81/osztondijkereso

Campus Mundi: A Campus Mundi program célja a felsőoktatás minőségének javítása - különös tekintettel a foglalkoztathatóságra -, valamint a magyarországi felsőoktatási intézmények nemzetközi szerepének, elismertségének növelése. A projekt a nemzetközi hallgatói mobilitás elősegítését, illetve a hazai felsőoktatási intézmények nemzetköziesítésének támogatását szolgálja.

Államközi ösztöndíjak: Az Államközi ösztöndíjak klasszikus kétoldalú államközi oktatási megállapodásokban biztosított ösztöndíj pályázatok egyetemi részképzésre, teljes képzésre, tanulmányútra, illetve nyári egyetemekre. A pályázók köre, az ösztöndíjas lehetőségek és a pályázás feltételei országonként és ösztöndíj típusonként eltérőek.

Magyar Állami Eötvös ösztöndíj: A Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet legtehetségesebb fiatal szakembereit, kutatóit, művészeit támogatja; külföldi résztovábbképzést, külföldi kutatóhelyeken, alkotóműhelyekben kutatói, illetve művészeti munkában való részvételt tesz lehetővé. Az ösztöndíjat kutatói és alkotói tevékenységre lehet fordítani, valamennyi tudományterületen – az agrár- és bölcsészettudományoktól a műszaki tudományokon át az orvos- és a társadalomtudományig – és művészeti ágban.

Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitás: A nemzetközi (tehát nem programország, hanem partnerország felsőoktatási intézményeivel lebonyolítandó) kreditmobilitást az Erasmus mobilitáshoz hasonlóan a hazai felsőoktatási intézmények és azok partnerein keresztül lehet megvalósítani. Érdemes érdeklődni felsőoktatási intézményednek van-e kínai partnere.

 

 

Utolsó módosítás: 2021.04.15.