Államközi ösztöndíjakCampus MundiErasmus+ nemzetközi kreditmobilitásMagyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Életre szóló élményre vágysz, miközben fontos, hogy kiváló oktatásban részesülj? Kíváncsi vagy, milyen érzés, mikor vadidegenek megállítanak az utcán egy közös fotóra, mintha híresség lennél? Szeretsz új gasztronómiai élményeket felfedezni? Ha az előbb felsoroltak mind illenek Rád, akkor irány Kína a világ egyik legősibb folyamatos civilizációja!

Kína már az ókorban is önálló kulturális egységet alkotott, és számos, Európában csak jóval később megismert találmány (nyomtatás, puskapor, porcelán, selyem) ismert volt. Kína területileg alig kisebb Európánál, azonban lakossága meghaladja az európai össznépességet. Éghajlata tartományonként változik csakúgy, mint kultúrája.  A Kínába utazó nyugati látogatókat már megérkezéskor sokkolják a kulturális különbségek, hiszen rendkívül eltérő a szokásrendszer és a mindennapi kommunikáció. Azonban ez a kulturális különbség egyben élvezetes is, sokszor ezekből születnek a felejthetetlen történetek. 

Az ország ugyan gyors ütemben modernizálódik, ennek ellenére sok szempontból kaotikus, áttekinthetetlen. A kínai lakosság túlnyomó része városokban él, így több mint 118 város van, ahol a lakosság száma több mint egy millió felett van, és négy olyan, ahol tíz milliónál is többen élnek. A helyiek az európaitól teljesen eltérő érték, illem- és szokásrendszer alapján nevelkedtek, így tolakodnak, lökdösődnek, köpködnek, de emellett végtelenül kedvesek. A kínaiak bolondulnak az európaiakért, ami az elején elég frusztráló a frissen érkezett nyugati számára, de idővel megszokja az ember, hogy lépten-nyomon fotózzák, esetlegesen meg is állítják egy-egy közös fotóra. Bár egyre több a külföldi, az ország közel másfélmilliárdos népességéhez képest elenyésző számban fordulnak elő. Ennek megfelelően a nyugatiak egzotikuma garantált, bőven akadnak helyiek, akik alig várják, hogy közelebbi ismeretségbe kerüljenek velük. Külföldivel ismerkedni, barátkozni nagyszerű móka a kínaiak számára, amit aztán el is lehet mesélni másoknak. A kultúrsokk része, hogy az ideutazó külföldi folyamatosan az érdeklődés középpontjában van. 

 

A kínai oktatási rendszer

Az közoktatásnak három szintje van: általános, közép és felső iskola, amelyeket az egyetem követ. A kínai felsőoktatásban, a bolognai rendszerhez hasonlóan, a hallgatók alap- és mesterképzésben vehetnek részt. Az alapképzés négy évet foglal magában, míg a mesterképzés  két-három évet igényel. A doktori képzés ezt követően három-négy éves periódust jelent. Az egyetemi felvételit szó szerint fordítva ‘magasabb vizsgának’ (Gao kao) hívják, és minden év júniusában tartják őket tartományonként. A vizsga három napig tart és magába foglalja a matematikát, a kínai nyelvet, egy idegen nyelvet és egy választható tantárgyat.

Bár sok kínai fiatal jár egyetemre (2011-ben a felsőbb iskolát befejezők 78,7 %-a tudott egyetemen továbbtanulni), a legjobb egyetemekre való bejutás igen nehéz. Néha az egyetemi bejutás feltétele, hogy az adott diák iskolájának legjobbjai közé tartozzon. Korábban Kínában csak azoknak kellett tandíjat fizetniük, akik nem fértek bele az állam által felkínált keretszámba. A 90-es évek eleje óta azonban elkezdett emelkedni a tandíj mértéke, és kiterjedt mindenkire. Így a több mint kétezer egyetemet és főiskolát számláló kínai felsőoktatásban a népszerű képzések - az elektronikai mérnök és a matematika szak,az üzleti tudományokhoz kapcsolódó képzések, a természettudományok közül a fizika, a számítástechnika és a különböző anyagtudományok - esetében mintegy 600 eurós összeget fizetnek a hallgatók évente.  Kevésbé kedvelt - társadalomkutatás, a történelem és a kínai nyelvi - szakokon tanuló diákok átlagosan 450 eurós díjat fizetnek.

A kínaiak leoktatási rendszerükben várják a külföldi diákokat. Amellett, hogy tudást és tapasztalatokat osztanak meg, a nemzetközi profilt is szeretnék fokozni tengerentúli diákcsere programokon és látogatásokon keresztül, ezért számos ösztöndíjjal lehet kint tanulni.

 

Élet Kínában

Diákként

A legtöbb kínai egyetem híres a külföldi diákok kiemelkedő elbánás módjáról. Míg a kínai diákok gyakran hatan vagy akár nyolcan osztoznak a közös hálótermükön és a közös fürdőn, addig a külföldi diákok egyedül vagy maximum kettesben élvezhetik a mindennel felszerelt kényelmes szobájukat: plazma TV, vízautomata, saját fürdő, hűtő, klíma. Kínában az egyetemi épületek is gyakran kampuszszerűen helyezkednek el egymás mellett szinte várost alkotva a városon belül, kisebb parkokkal és tavacskákkal, gyakran saját kórházzal és rendőrséggel. Az egyetemek a tanórákon kívül gyakran biztosítanak lehetőséget délutáni, a kínai kultúrához kapcsolódó órákon való részvételre, mint a tai chi, kalligráfia vagy papírkivágás.  

Étkezés

Az étkezés miatt sem kell aggódniuk a kiutazóknak, a legtöbb egyetemi kampuszon számos menza található, ahol jó áron lehet változatosan étkezni, azonban néhanapján nagyobb társasággal érdemes felkeresni egy-egy népszerű éttermet is, az élmény garantált. Az éttermekben szokás, hogy mindenki közösen rendel (általános szabály, hogy egy vagy két fogással többet rendel a társaság, mint ahányan vannak) és kiteszik az asztal közepére egy forgatható lapra, hogy mindenki kedvére válogathasson. Nem szabad meglepődni azon, hogy gyakran az elkészülés sorrendjében érkeznek a fogások, így könnyen lehet, hogy a desszert érkezik meg elsőként.

Nagyobb népszerű éttermeknél gyakori, hogy sorszámot kell húzni érkezéskor, és amíg asztalhoz jut a vendég, az étterem előtt kirakott székeken filmet nézve lehet várakozni. Ha már bejutottunk, akkor sem mindig egyszerű a rendelés, ugyanis a pincéreket meg kell szólítani, helyesebben fogalmazva kiabálni kell nekik, hogy az asztalunkhoz fáradjanak. Ezeket a vacsorákat a kínaiak körében gyakran a szórakozás ottani legkedveltebb formája, a karaokézás követi.

Karaoke

Itt nem egy zsúfolt bárban kell énekelni hatalmas tömeg előtt, hanem a helyi KTV-kben lehet a társaság méretétől függő nappali szobára emlékeztető termeket bérelni, ahol mimagunk állíthatjuk be, hogy milyen dalokat szeretnénk a lejátszási listánkba. A KTV-gépek színvonalától függően sok egyéb beállításra is lehetőség van, hangsávonként szabályozható lehet a hangerő, szóljon-e vokál, stb.

Parkok 

Aki a szabadban szeretné eltölteni a szabadidejét, annak rengeteg gyönyörűen karbantartott park áll a rendelkezésére. Napközben is sok kínai tölti itt a szabadidejét, beszélgetnek, madarat sétáltatnak (kalitkástul) vagy táblajátékot játszanak, azonban a parkok esténként telnek meg igazán élettel. Európától eltérően azonban nem elsősorban a fiatalok lepik el, hanem az idősebb, nyugdíjas generáció. A nyugdíjas nénik és bácsik minden héten szervezetten, megadott időpontban ugyanazon a közterületen találkoznak és egy vezértáncos által mutatott koreográfiát gyakorolnak. Mozgás + zene = fél egészség!

Színes ernyők

Kínában időjárástól függetlenül mindig előkerülnek a napernyők a fiatal és idősebb nők körében. A helyi kozmetikai ipar termékeinek zöme tartalmaz fehérítő adalékot, hiszen az ideális nő bőre hófehér. Ennek köszönhetően úgy félnek a naptól, mint a tűztől. Ernyőkkel védik magukat a hőségben, s ha véletlenül eljutnak a tengerpartig, ott is ennek megfelelően öltöznek.

Vásárlás

Kínában olcsóbb a megélhetés, mint Magyarországon. Kint valóban jutányos áron kínálják a megélhetéshez szükséges dolgokat – kínai verzióban, az itthon megszokott termékekért már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. A boltok kínálata jelentősen eltér a nálunk megszokottól. A gasztronómia terén számos újdonságra lehet számítani az uborkaízesítésű chipstől kezdve, a babos jégkrémig. A boltok polcai roskadoznak a levákuumozott csirkelábaktól, ami a legnépszerűbb snack errefelé. A Kínában élő külföldiek talán legnagyobb szívfájdalma a rendkívüli kenyérhiány lesz. Van persze helyi verzió, de valamiért az itteni kenyerek kivétel nélkül édesek.

Utazás 

Ha Kínában vagyunk, mindenképpen érdemes szabadidőnkben minél több várost és természeti látványosságot felfedezni.  Az országon belül a nagy távolságok ellenére kifejezetten könnyű utazni a jól kiépített vasúti hálózatnak köszönhetően. Diákigazolványra pedig 50% kedvezmény jár az amúgyis olcsó vonatjegyekre, de érdemes akár a repülőjegyeket is megnézni, hiszen nagyon sok belföldi járat van kedvezményes áron. A vonatozás igazi élmény Kínában, hiszen a legtöbb vonat akár 250-350 km/h órás sebességgel halad. Azonban érdemes odafigyelni az időben történő jegyvásárlásra – főleg az ünnepek környékén – amikor mindenki hazautazik a keleti partmenti városokból.

Internet

Végül mindenképpen szót kell ejteni az internet használatról is, hiszen a kínai állam jelentős mértékben cenzúrázza a nyugati honlapokat, így a legnagyobb közösségi, valamint média és fájlmegosztó oldalak nem működnek, így sem a Google, sem a Facebook nem elérhető. Nem kell azonban aggódni, hiszen minden honlapra van saját kínai verzió, esetleg VPN használatával ki lehet kerülni a cenzúrát. Érdemes Wechat fiókot létrehozni, ami ötvözi a Skype és a Facebook adottságait és kínai ismerőseitekkel ezen keresztül tudjátok tartani a kapcsolatot.

 

Ösztöndíjak

Aki kedvet kapott a kinti tanuláshoz a Tempus Közalapítvány honlapján az ösztöndíj kereső segítségével böngészhet az aktuális lehetőségek közül. http://tka.hu/celcsoport/81/osztondijkereso

Campus Mundi: A Campus Mundi program célja a felsőoktatás minőségének javítása - különös tekintettel a foglalkoztathatóságra -, valamint a magyarországi felsőoktatási intézmények nemzetközi szerepének, elismertségének növelése. A projekt a nemzetközi hallgatói mobilitás elősegítését, illetve a hazai felsőoktatási intézmények nemzetköziesítésének támogatását szolgálja.

Államközi ösztöndíjak: Az Államközi ösztöndíjak klasszikus kétoldalú államközi oktatási megállapodásokban biztosított ösztöndíj pályázatok egyetemi részképzésre, teljes képzésre, tanulmányútra, illetve nyári egyetemekre. A pályázók köre és a pályázás feltételei országonként és ösztöndíj típusonként eltérőek.

Magyar Állami Eötvös ösztöndíj: A Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet legtehetségesebb fiatal szakembereit, kutatóit, művészeit támogatja; külföldi résztovábbképzést, külföldi kutatóhelyeken, alkotóműhelyekben kutatói, illetve művészeti munkában való részvételt tesz lehetővé. Az ösztöndíjat kutatói és alkotói tevékenységre lehet fordítani, valamennyi tudományterületen – az agrár- és bölcsészettudományoktól a műszaki tudományokon át az orvos- és a társadalomtudományig – és művészeti ágban.

Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitás: A nemzetközi (tehát nem programország, hanem partnerország felsőoktatási intézményeivel lebonyolítandó) kreditmobilitást az Erasmus mobilitáshoz hasonlóan a hazai felsőoktatási intézmények és azok partnerein keresztül lehet megvalósítani. Érdemes érdeklődni felsőoktatási intézményednek van-e kínai partnere.

 

 

Utolsó módosítás: 2018.03.08.