Digitális készségfejlesztés és szakmai gyakorlat az Erasmus+ segítségével

Az Európai Bizottság új kezdeményezése, a digitális készségek fejlesztésére irányuló szakmai gyakorlat lehetőséget biztosít a felsőoktatásban tanulók, valamint a frissen végzettek számára, hogy munkakörnyezetben, a szakmai gyakorlatuk során sajátíthassák el a legfontosabb digitális készségeket.

Az európai fiatalok körében annak ellenére is magas a munkanélküliség, hogy a kontinensen több mint kétmillió betöltetlen álláshely van. Sok kis- és középvállalkozás küzd ugyanis azzal, hogy a munkavállalók jelentős része nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel az információs és kommunikációs technológiák terén.

A digitális készségekre irányuló szakmai gyakorlat – az Erasmus+ program részeként – erre a problémára próbál megoldást nyújtani. A hallgatók és frissdiplomások Erasmus+ szakmai gyakorlatuk során speciális digitális ismereteket sajátíthatnak el többek között a kiberbiztonság, az adatanalitika, a kvantumtechnológia és a mesterséges intelligencia alkalmazások programozása terén. Továbbá az üzleti életben hasznosítható digitális készségeket is szerezhetnek, tanulhatnak például webdesignt, digitális marketinget vagy akár szoftverfejlesztést.

Az ilyen típusú szakmai gyakorlati lehetőségekben a 2018 és 2020 közötti időszakban lehet részt venni. A gyakornokok célországtól függően 520-620 eurós havi ösztöndíjat kapnak.

Jelentkezni az egyetemeken, az Erasmus+ szakmai gyakorlati programmal megegyező feltételekkel lehet.

Az ErasmusIntern és az EURES Drop’pin weboldalak segítségével könnyebb lehet a megfelelő szakmai gyakorlati helyek megtalálása.

A kezdeményezést az Európai Unió Horizon 2020 programja támogatja.

Utolsó módosítás: 2019.06.27.