Campus Mundi

Márta a Debreceni Egyetem Molekuláris Sejt-és Immunbiológia Doktori Iskola doktorjelöltjeként rövid tanulmányutas ösztöndíjjal egy hónapot töltött New Yorkban a Columbia Egyetemen. Az ott megismert új módszerekről és tapasztalatairól mesélt nekünk.

FUNKCIONÁLIS SEJTVIZSGÁLAT ÉS FOCI VB - RÖVID TANULMÁNYÚT NEW YORKBAN

Hol hallottál a Campus Mundi ösztöndíjlehetőségről?

A Campus Mundiról e-mailben értesültem az egyetemen keresztül. Régóta szerettem volna egy külföldi laboratórium életét megismerni és mivel az egyik legjobb barátom amerikai és ebben az intézetben védte meg a disszertációját, hirtelen ötlettől vezérelve megkérdeztem tőle, hogy fogadnának-e külföldi diákot. Válaszoltak is, így körülbelül egy hét alatt fel is töltöttem minden dokumentumot és izgatottan vártam az eredményt. A Campus Mundi ösztöndíj óriási anyagi segítséget adott, hogy ez a tanulmányút létrejöhessen.  

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra, voltál már előtte az országban?

Egyszer már jártam New Yorkban, ami nagy segítséget jelentett, mivel a metróközlekedés néha elég zűrzavaros: több mint 20 metróvonal közül kell kiválasztani a megfelelőt, ráadásul úgy, hogy ugyanazon a vonalon nem minden metró áll meg minden megállón. A szállást Airbnb-n keresztül oldottam meg, elég sokáig kerestem a megfelelőt, a fő cél az volt, hogy közel legyen az egyetemhez. Ezt csak több szállással lehetett megoldani, de így több emberrel is meg tudtam ismerkedni. A posztdoktor, akivel együtt dolgoztam, nagyon rendes volt, küldött cikkeket, amelyek segítségével fel tudtam készülni a kutatási témából. 

Tudnál mesélni a szállásról illetve a labormunkáról?

Az első szállásom kb. 10 percre volt az intézettől, a második 2 percre egy kollégiumban. A szállásokon nem sok időt töltöttem, a laborban elég sok munka volt, nem egyszer hétvégén is bent kellett lenni.

A belváros (Midtown) metrótól függően 20-30 percnyi távolságra van az egyetemtől. New York közlekedését nem túl nehéz megérteni, a számozott utcák miatt könnyen lehet közlekedni, de a telefonom a biztonság kedvéért fel volt szerelve navigációs alkalmazással.

Az intézetben humán szervek feldolgozásával nyernek ki immunsejteket, a folyamat hosszúsága a szervektől függ, de kb. 3-4 órát igénybe vesz. Az igazi laboratóriumi munka csak ezután következhetett a sejtek funkcionális vizsgálatával. A laboratóriumon kívül részt vettem megbeszéléseken is, ahol a labor egy vagy két tagja számolt be az eredményeiről.

Hétvégenként, ha nem kellett dolgozni, természetesen körbenéztem a belvárosban is. A felhőkarcolók, a Central Park, a Wall street és mindenekelőtt a Szabadság-szobor is felejthetetlen élményekkel gazdagított.

Könnyen be tudtál illeszkedni az intézet életébe?

A laborban dolgozókkal jó kapcsolatot sikerült kialakítani, készségesen válaszoltak minden kérdésemre. Az intézet által péntekenként tartott „happy hour-n” is részt vettem, ahol kötetlenül lehetett beszélgetni. Legtöbbször a futball világbajnokságról volt szó, mivel az intézetben elég sok európai, illetve ázsiai származású ember dolgozik.

Szakmailag mit köszönhetsz az ösztöndíjas időszaknak?

Szerencsére hamar beletanultam az ottani módszerekbe, így tartalmasan tudtam tölteni ezt az egy hónapot. Megtanultam a humán szövetek feldolgozását, a sejtek kinyerését és új kiértékelő programok alapját is elsajátítottam, amelyet tudok hasznosítani a saját PhD munkám során. Az elvégzett munkából cikk is készül, amelynek a szerzői között leszek én is. Még egy plusz adalék, hogy elmélyíthettem az angol nyelvtudásom.

Mit üzennél a többi hallgatónak, miért vágjon bele a külföldi ösztöndíjba? Te tervezed még, hogy pályázol?

A Campus Mundi rövid tanulmányút tökéletes választás azoknak a diákoknak, akik szeretnének betekintést nyerni egy külföldi intézet mindennapjaiba, világot látni és új élményekkel gazdagodni. A magam nevében csak annyit mondok, mindenképpen szeretnék újra pályázni!

 

Szerző és fotók: Tóth Márta

 

A Campus Mundi rövid tanulmányút ösztöndíj lezárult, újabb pályázati felhívás nem lesz.
Részképzésre és szakmai gyakorlatra továbbra is lehet jelentkezni, a pályázás folyamatos.

További információk a pályázásról egy kattintásra!

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2021.03.10.