Online is elérhető ösztöndíjas mobilitások a CEEPUS program keretében

A vírushelyzetből adódó változások a nemzetközi mobilitási programokra jelentkező hallgatókra is hatással vannak. Bár a külföldi ösztöndíjprogramok nem álltak le, a CEEPUS alkalmazkodik a pályázók igényeihez és a megváltozott körülményekhez. Átmenetileg bizonyos országokban már online, fizikai utazás nélküli lehetőségeket is kínál virtuális vagy hibrid (legalább részben fizikai) mobilitás keretében.

Mi a különbség a virtuális és a hibrid* mobilitás között?

Virtuális mobilitás esetén a pályázó itthonról, kiutazás nélkül teljesíti a fogadóintézmény által kínált kurzusokat. Ezzel szemben a hibrid mobilitás során részben fizikai jelenlétre is szükség van, tehát a pályázónak az ösztöndíjas időszakának egy részét a célországban kell töltenie.

Hova pályázhatsz a CEEPUS virtuális vagy hibrid mobilitás keretében?

A CEEPUS tagországok közül már Csehországba, Horvátországba, Lengyelországba és Szerbiába is benyújtható virtuális vagy hibrid (részben fizikai) mobilitásra szóló pályázat. Ehhez a listához csatlakozott most Magyarország is, így a hazánkba pályázó külföldi hallgatók és oktatók számára is van lehetőség online képzésekben részt venni a CEEPUS program keretében.

Hogyan pályázhatsz erre a mobilitási formára?

Az egyes országok esetében különböző lehet a pályázás menete, ezért a benyújtás előtt érdeklődj a megpályázni kívánt külföldi egyetemnél és a fogadó ország nemzeti irodájánál! A nemzeti irodák elérhetőségét a központi CEEPUS iroda honlapján, a ceepus.info oldalon a zászlókra kattintva találod.

További információk a CEEPUS programról ITT.

* A CEEPUS programban használt hibrid mobilitás kifejezés megegyezik a más programokban használt blended vagy legalább részben fizikai mobilitás kifejezéssel.

Utolsó módosítás: 2021.03.18.