Erasmus+ ösztöndíjak Európában és Európán kívül

 

 MIÉRT JÓ NEKEM AZ ERASMUS+ ÖSZTÖNDÍJ?  

Az Erasmus+ program segítségével lehetőséged van egy külföldi felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytatni 3–12 hónapig, illetve egy Erasmus+ programországban található vállalkozásnál, szervezetnél szakmai gyakorlatot teljesíteni (2–12 hónap), vagy akár a két tevékenységet kombinálni. Szakmai gyakorlatot frissen diplomát szerzett hallgatóként a végzésedet követő egy évben is teljesíthetsz, feltéve, hogy még a végzés előtt, aktív hallgatóként nyújtod be a pályázatot.

 MILYEN FELTÉTELEKKEL PÁLYÁZHATOK?  

Akkor tudsz pályázni, ha az Erasmus+ programban részt vevő felsőoktatási intézmény magyarországi képzési helyén tanulsz, valamint:

  • ha tanulmányi mobilitásra szeretnél kiutazni, alapképzéses hallgatóként legalább 2 lezárt félévvel rendelkezel;
  • szakmai gyakorlatra már a tanulmányaid első évében is utazhatsz;
  • a pályázott tevékenység megvalósításakor aktív hallgatói jogviszonyod van;
  • további pályázati feltételeket jelölhet ki a felsőoktatási intézmény, ahol tanulsz, ezért minden esetben az intézményi koordinátorod által adott információra támaszkodj!

 HOL ÉS HOVÁ PÁLYÁZHATOK?  

A pályázatokat a felsőoktatási intézményedhez kell benyújtani. Tanulmányi célú mobilitás esetén a főiskolád, egyetemed intézményi kapcsolatrendszere határozza meg, mely külföldi felsőoktatási intézményekhez pályázhatsz. Szakmai gyakorlatnál azonban nincs ilyen megkötés, bármely Erasmus+ programországbeli céghez, szervezethez pályázhatsz gyakornoknak, feltéve, hogy a tevékenység illeszkedik a tanulmányaidhoz.

 MENNYI TÁMOGATÁST KAPHATOK?  

A pályázatban elnyerhető ösztöndíj a célországtól függően  részképzés esetén 470 vagy 520 EUR havonta, szakmai gyakorlatnál 570 vagy 620 EUR az Erasmus+ programországokban. A szociálisan rászoruló hallgatók a 2017/18-as tanévtől kezdve a tanulmányi mobilitási ösztöndíjhoz havi 200 EUR, szakmai gyakorlat esetén pedig havi 100 EUR kiegészítő támogatást igényelhetnek. Erasmus+ partnerországokba történő tanulmányi mobilitás esetén az ösztöndíj havonta 700 EUR, emellé pedig utazási támogatás is jár.

 HOGYAN ÉS MIKOR TUDOK JELENTKEZNI?  

A pályázat beadásának módjáról, a határidőkről és a csatolandó dokumentumok listájáról, illetve további feltételekről az intézményi Erasmus+ koordinátorodtól kérhetsz felvilágosítást. Ez azért is fontos, mert a feltételek és határidők intézményenként és akár karonként is eltérőek lehetnek!

 MIT ÉRDEMES MÉG TUDNI?  

OLS – online nyelvi támogatás

Az OLS segítségével a résztvevők mobilitásuk megkezdése előtt és annak végén felmérhetik nyelvtudásukat abból a nyelvből, amelyen külföldön tanulnak vagy amit a szakmai gyakorlat során használni fognak. Az ingyenes nyelvi szintfelmérő számos nyelven elérhető, és a hallgatóknak lehetőségük van arra is, hogy online nyelvtanfolyamon vegye - nek részt az ösztöndíjas időszak alatt.

Intézményi Erasmus+ koordinátorok

Az Erasmus+ részképzésről és a szakmai gyakorlatról a Tempus Közalapítvány honlapján is találsz általános információkat. A legfonto - sabb, konkrét pályázati információkat azonban az Erasmus+ koordinátorodtól tudhatod meg! Az intézményi Erasmus+ koordinátorok elérhetőségét megtalálod honlapunkon. 

 

 

A leporellót a képre kattintva töltheted le pdf-ben.

 

Kíváncsi vagy korábbi Erasmus ösztöndíjasok élménybeszámolóira? Itt elolvashatod történeteiket.

Utolsó módosítás: .