Erasmus ösztöndíj hallgatóknak

  Erasmus+ tanárok

  Erasmus+ Ifjúság és Eurodesk

  Európai Ifjúsági Portál

  100újélmény

  Campus Mundi ösztöndíjak

  Europass Magyarország

  Európa a polgárokért program

  A tanulás jövője

  Study in Hungary

  ErasmusPlus_HU

  Campus Mundi


Történetek

Fedezd fel ösztöndíjas hallgatók történeteit a világ minden tájáról!

  

Összes címkeCampus HungaryCampus MundiCeepusErasmus+Magyar Állami Eötvös ÖsztöndíjSzakmai gyakorlatÁllamközi ösztöndíjakPályázó kérdései a volt ösztöndíjashoz – A diploma utáni Erasmus+ szakmai gyakorlatról

A diploma utáni Erasmus+ szakmai gyakorlat egy igazán rugalmas lehetőség azoknak a hallgatóknak, akik nemzetközi tapasztalatot szereznének végzés után, még a nagybetűs élet előtt. De a pályázni készülő hallgatókban felmerülhetnek kérdések ezzel a mobilitási formával kapcsolatban, melyeket az tud a legjobban megválaszolni, aki már megtapasztalta. A kérdéseket ezúttal Nagy Zsófia, a METU pályázás előtt álló hallgatója tette fel, a válaszokat Bajnay Flóra, volt ösztöndíjas adta.

Elolvasom

Nem érdemes sokat hezitálni, neki kell indulni!

Radnóti Márk története tökéletes példája annak, hogy egy külföldön töltött Erasmus+ időszakról hazatérve, mennyire felgyorsulhatnak itthon a történések: a kint elkezdett projektmunkájából szakdolgozat született, majd egy saját vállalkozás ötlete, mindemellett megnyerte a Knorr-Bremse budapesti pályázatát is. Sikerei a 2019-es tavaszi szemeszterhez vezethetők vissza, amikor megkezdte ösztöndíjas félévét a belga Thomas More University-n.

Elolvasom

„Az Erasmus óta már nemcsak magyarnak vallom magam, hanem európainak is”

Vona Viktória a hollandiai Erasmus ösztöndíjas időszaka alatt nemcsak a precíziós gazdálkodással ismerkedett meg, hanem a férjével is. Dronteni szakmai gyakorlati helyén teljes állást ajánlottak neki, így 9 évig élt külföldön családjával, hazatérése után pedig a kint szerzett tudását kamatoztatva saját vállalkozásba kezdett.

Elolvasom

A Professzor Úr inspirálta életem egyik legjobb döntését

Dr. Fehér Istvánnal, a Szent István Egyetem emeritus professzorával és Parizán Annával, vidékfejlesztési szakértővel készült interjúból kiderül, hogy egy oktató, aki fontosnak tartja a nemzetközi mobilitást, miként tudja hallgatóit motiválni, hogy éljenek az Erasmus+ program kínálta lehetőségekkel. Anna 2006-ban végzett az egyetemen gazdasági agrármérnök, vidékfejlesztési szakirányon, Erasmusra a Professzor Úr biztatására pályázott, mely olyan szemléletformáló hatást gyakorolt rá, hogy azóta is lelkesen vállal el hosszabb kiküldetéseket karrierjében.

Elolvasom

Erasmus+ ösztöndíjasból egy sikeres vállalkozás társalapítója

Koniorczyk Borbála, a Hosszúlépés. Járunk? társalapítója és ügyvezetője kétszer is volt Erasmusos: először egy évet tanult Párizsban, majd szakmai gyakorlatának helyéül Londont választotta. „Első éves koromtól mindig ott volt a fejemben, hogy szeretném megcsinálni”- válaszolta a kérdésre, hogy mi motiválta a pályázáskor. Az ELTE TÁTK-n végezte el a nemzetközi tanulmányok alapszakot, mesterszakon pedig (már a külföldi Erasmus+ év hatására) Londonban, a UCL-en hallgatott urbanisztikát.

Elolvasom

Vedd fel szokásaikat - Egy Erasmus+ ösztöndíj margójára

Amikor ismeretlen helyen, új emberek előtt bemutatkozom, a félhivatalos információk között elhangzik, hogy van egy gyerekünk. Gyerkőc? Leányzó? Soha nem hivatkozok így rá, hiszen elmúlt 20 éves. Sokkal inkább fiatal nő. Elfogult vagyok persze, igazán klassz apa-lánya kapcsolat a miénk. A fiatal nőt így mindig megtoldom néhány ehhez méltó jelzővel, úgy mint ön- és céltudatos, önálló, talpraesett.

Elolvasom

Kávé, szerelem, Erasmus

Emese és Mario kilenc éve ismerkedett meg Magyarországon, amikor a spanyol fiú Erasmus ösztöndíjas évét töltötte Budapesten. Ezt követően Emese szintén Erasmus hallgatóként utazott Madridba a fiúhoz, majd együtt járták be Portugáliát, Új-Zélandot és Ázsiát. Utazásaik során nemzetközi szakemberektől sajátították el a barista szakmát, hogy végül Budapest belvárosában indítsák el közös üzletüket, a Dorado-t. Erasmusos élményeikről, utazásaikról és a kávézóig vezető útról beszélgettünk.

Elolvasom

Egy olyan lehetőséget kaptam, ami teljesen megváltoztatta az életemet

Paolo 2004-ben került Budapestre, az akkori Leonardo ösztöndíjprogram támogatásával. (Az Erasmus+ programot megelőzően, a Leonado biztosított lehetőséget külföldi szakmai gyakorlatok megvalósítására.) Azóta eltelt 15 év, és ma családi vállalkozás keretében az egyik legnagyszerűbb fővárosi pizzériát, a Pizzicát vezeti.

Elolvasom

Spirituális vándorúton Mongóliában

Bán Kornélia jelenleg az ELTE BTK Mongolisztika doktori program első éves doktorandusza. Disszertációjának témája Mongólia lovaskultúrája. Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitás keretében 2017 őszén végzős mesterhallgatóként utazott ki Mongóliába, a Mongol Állami Egyetemre.

Elolvasom

Szenvedélye a repülés, hivatása a tanítás

Vitorlázórepülő és ultralight pilóta, angol-francia tanári szakon tanul és Erasmus+ ösztöndíjas. Horváth Hanna Franciaországban töltött egy szemesztert, a la-roche-sur-yon-i egyetemen. De hogyan lehet összeegyeztetni a repülős karriert fél év távolléttel? Többek között erről, valamint Erasmus+ élményeiről is beszélgettünk.

Elolvasom

Canterbury mesék

Barna Zsombor 2016-ban Erasmus+ ösztöndíj segítségével tanult színészetet Canterbury­-ben, Angliában. Zsombor nagyon elhivatott a szakmájával kapcsolatban, fontosnak tartja, hogy egy színész minél sokoldalúbb legyen, amit részben külföldi tapasztalatai segítenek.

Elolvasom

„Egy családi vállalkozás csak profitálhat az Erasmus+ ösztöndíjból”

Erasmus Németországban, majd Erasmus Mundus Franciaországban és Portugáliában. Ezeken a helyeken gyűjtött tapasztalatokat ösztöndíjjal az ismert borász, ifj. Dúzsi Tamás, aki mára a fél világot bejárta, hogy minél többen ismerhessék meg a szekszárdi borvidék és a Dúzsi borászat különlegességeit. Most Vele, és édesanyjával, Dúzsiné Patai Ilonával beszélgettünk arról, hogyan élték meg Tamás utazásait, és mit nyert mindebből a családi vállalkozás.

Elolvasom

Nekem mindent az jelent, hogy európai vagyok

Szalai Dániel Novogen c. projektjének középpontjában egy különleges csirkefajta áll, amelyet arra a célra tenyésztettek ki, hogy tojásaiból különböző gyógyszeripari termékeket készítsenek ember-, illetve állatgyógyászati célokra. A Budapest Parkban találkoztunk vele, ahol a Capa Központ kihelyezett kiállításán tekinthetjük meg fotóit. Éppen itthon van, de pár nap múlva utazik is vissza Bécsbe, befejezni a diplomamunkáját. Erasmus+ ösztöndíjas élményeiről kérdeztük.

Elolvasom

Politológiától a Zsolnay aukciókig

Kelen Anna 2009-ben még politológia szakról jelentkezett Finnországba Erasmus ösztöndíjra. Hazatérése után teljes fordulatot vett az élete. Karriert váltott, és mára az egyik legnevesebb budapesti aukciósház, a Virág Judit Galéria munkatársa. Most a Finnországban szerzett élményeiről, tapasztalatairól, valamint a karrierváltás okairól mesélt nekünk.

Elolvasom

Sellők, rinocéroszok és egy Erasmus szemeszter Portugáliában

A Sellők és Rinocéroszok elsöprő sikereket ért el a nemzetközi animációs fesztiválokon. A film alkotójával, Traub Viktóriával beszélgettünk, aki 2004-ben Portugáliában tanult Erasmus ösztöndíjjal. Nemcsak ott szerzett élményeiről és tapasztalatairól, de a magyar animáció helyzetéről és díjnyertes rövidfilmjéről is mesélt nekünk.

Elolvasom

"Ha menni akar, engedjék el bátran!" - Mobilitás szülői szemmel

Mi miatt aggódik a fiatal, és mi miatt a szülő egy külföldi ösztöndíjas időszak előtt? Hogyan élik meg a távollétet és a hirtelen kapott szabadságot? És mik azok a trükkök, amik átsegítik őket a nehéz pillanatokon? Többek között ezekről mesélt szüleivel együtt Somody Zoltán, aki egy padovai és egy lisszaboni Erasmus+ ösztöndíjas szemesztert tudhat maga mögött.

Elolvasom

„Nincsenek végzetes döntések, csak kihagyott lehetőségek”

Megyeri Mirtill 2009-ben Skóciában töltötte az Erasmus ösztöndíjas időszakát. Többek között az ottani benyomásoknak is köszönhető, hogy egy újgenerációs álláshirdetési startup, a Zyntern.com társalapítója lett. 2018-ban a Forbes 30/30 sikeres magyar fiatalja közé választották. Az Erasmusos élményein túl mesélt nekünk a hazai és külföldi szakmai gyakorlatok munkaerőpiaci helyzetéről, valamint arról, hogyan motiválták az Egyesült Királyságban tapasztaltak arra, hogy HR területtel foglalkozzon.

Elolvasom

Erasmus+ a „szomszédoknál”

Ha az Erasmus+ ösztöndíjra gondolunk, legtöbbször távoli célpontok lebegnek a szemeink előtt. Pedig nem feltétlenül kell átutazni a világot az Erasmus élményért! Szczuka Bori mesterszakos szociológus hallgatóként töltött egy szemesztert a szlovén fővárosban, a Ljubljanai Egyetemen két csoporttársával együtt. Az ott szerzett élményeiről és tapasztalatairól mesélt nekünk.

Elolvasom

BENVENUTI IN UNGHERIA - olasz fiatalok a budapesti Olasz Kultúrintézetben

Domitilla, Elena, Francesca, Giorgia, Michele - csak úgy pörög az olasz egyetemisták nyelve, ahogy a szakmai gyakorlatukról, magyarországi tapasztalataikról mesélnek. Öt fiatal, akik mindannyian a budapesti Olasz Intézetben kötöttek ki: szakmai gyakorlatot vagy éppen itteni Erasmusos félévük mellett önkéntes tevékenységet végezni.

Elolvasom

A Don barlangjában

Az Erasmus utolsó előtti hete februárban. „Srácok! Tom míg hazalátogat Ausztriába, itt hagyja nekünk a kocsiját… itt az idő egy kis utazáshoz!” Jelezte Anna a társaságnak. Azonnal összedugtuk fejünket, és a kupaktanács meghozta a döntést: északra megyünk Milazzóba, ahonnan látni az Éoli-szigetek rejtélyes árnyékait, és felderíthetjük a sziget ezen oldalát. Sőt! Miközben odatartunk, megnézzük a híres (Keresztapa c. filmből ismert) Vitelli bárt Savocában.

Elolvasom

Utrechti sűrített levegő

Kemény szemeszter volt és nagyon szép. De a hazautazás előtti napon minden sűrítve megtörtént, amiért érdemes volt Utrechtben töltenem egy félévet. Sikerült mindenkivel találkoznom, mindenkitől elbúcsúznom, akivel különféle véletlenszerű módokon megismerkedtem. Mindegyik találkozás mintapéldája volt a híres holland nyitottságnak, amit sokszor kritikaként rónak fel: “jó, jó, de nem megy egy bizonyos mélység alá”. Lehet, hogy nem, de egy ilyen 'felszínen' bármikor szívesen úszkál az ember...

Elolvasom

Hogy milyen az első nap Erasmuson?

Ültem a repülőn és bámultam ki a kusza fényfoltokra, közben az agyam akaratlanul is, folyamatosan azokat a kérdéseket tette fel, hogy most ezt miért kellett? Nem volt otthon jó? Éjjel érkeztem egy eddig nem látott, kissé kaotikus, izzasztóan meleg és laza közlekedésű fővárosba: Athénba.

Elolvasom

18 kilométer vérnyomás

Aki szereti a kávét, annak Olaszországba kell utaznia. Aki imádja, annak Torinóba. A végtelen hosszú árkádokban rengeteg kiváló kávézó várja az ínyenceket. Ugyanakkor az olaszok bárkivel bárhol elbeszélgetnek másfél órát… legyen szó legjobb barátjukról, vagy a nyelvet alig beszélő idegenről.

Elolvasom

Pozsgás ékszerek a fenntarthatóságért

Dénes Barbara Londonban tanult Erasmus programmal. Ott szerzett élményei terelték abba az irányba, hogy mára saját márkát épített fel magának. A PLANTETHICS termékekkel nyakláncokba zárt páfrányokkal és játék dinoszauruszokba ültetett pozsgásokkal érzékenyíti vásárlóit a fenntarthatóság és a bioetika jegyében.

Elolvasom

A tanárok kollégaként kezeltek minket

Ifj. Dúzsi Tamás szekszárdi borász az Erasmus+ program támogatásával tanult Németországban, később eljutott Franciaországba és Portugáliába is, és sok olyan embert ismerhetett meg, akik munkájában inspirálták.

Elolvasom

Egy új világ nyílt ki számomra

Olaszországban tanult, sok időt tölt Franciaországban, és hamarosan az Egyesült Államokban fog debütálni. Valóban multikulturális életet él Baráth Emőke, a Magyar Állami Operaház szólistája, aki többek között az Erasmus programnak is sokat köszönhet.

Elolvasom

Exploration Rebirth Adventure Studentship Magnificence University Start

Ennyi. Kész. Vége. Slussz-passz. Két hete még imádott Paviám dómjának lépcsőin üldögéltem olasz borocskámat szorongatva, most pedig az ágyamban ülök a laptopommal az ölemben és próbálom visszaidézni a megannyi emléket, amit életem legcsodásabb öt hónapja alatt éltem át. Nem könnyű mindezt szavakba önteni, szerintem erre nincsenek is megfelelő szavak, ezeket az élményeket át kell élni. És hogy mi minden történt ez alatt az idő alatt? Minden. De kezdjük az elején...

Elolvasom

Utazás kívül-belül

Felejthetetlen élmények, új barátok, szakmai fejlődés, önállóság, nyelvtanulás, kalandos utazások. Íme, néhány nagyszerű dolog, amellyel az Erasmus együtt jár, és amely – nagyon helyesen – arra ösztönözhet minket, hogy kezünkbe vegyük a jelentkezési lapot. Lisszaboni félévem során a fentiek közül egyikben sem volt hiány. A leghálásabb mégis azért a nehezen megfogható, valahol legbelül lezajló folyamatért vagyok, aminek a végére egy nyitottabb, motiváltabb és boldogabb ember lettem, tele új álmokkal és célokkal. Mert ez a folyamat nem egy hónapodat vagy félévedet fogja teljesebbé tenni, hanem az egész életedet.

Elolvasom

ERASMUS: külföld, ösztöndíj, élmény

A külföldi tanulásra a német nyelv szeretete, valamint a mérnöki ismeretek elmélyítése ösztönzött, és 2012-ben sikeresen pályáztam az Erasmus ösztöndíjra a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának hallgatójaként.

Elolvasom

Egész életemben profitálok belőle

Laposa Zsófia családja sikeres badacsonyi borvállalkozásából borászként veszi ki a részét, amiben sokat segít neki a szakma őshazáinak számító Franciaországban és Spanyolországban eltöltött ösztöndíjas időszak. A kinti tanulságokról és a tudatos választás fontosságáról beszélgettünk.

Elolvasom

Mi marad az Erasmus után?

Néhány hónap az életünkből nem tűnik olyan soknak. Még úgy sem, hogy a meglévő 22 évemhez viszonyítom, hát még ha valaki 60 évesen mondja ugyanezt. De amikor az Erasmusról beszélünk, olyan mintha egy egész élet lenne. Hiszen nem az a lényeg, hogy mennyi idő volt, hanem hogy mennyi minden változott az alatt az idő alatt. Elsősorban a környezetünk, és vele együtt minden más. Miután hazajövünk, minden jelentéktelennek tűnő apróság a kinti életünkből egy kapoccsá válik. Kapoccsá ahhoz az életünkhöz, amit annyira, de annyira imádtunk. És hogy mik ezek a kapcsok?

Elolvasom

Mindenki mindenkiért

Anna, Kristóf és András beszámolója után úgy döntöttem, hogy egy komolyabb hangvételű írással folytatom a sort. Ahogy azt már előbb említett társaim leírták, az ERASMUS móka és kacagás, tanulás és tapasztalás. Én pedig azt mondom, a legfőbb erénye az, hogy eloszlat minden sztereotípiát.

Elolvasom

Nem beszélünk angolul

Mielőtt kimentem volna Leuvenbe, Belgiumba, még nem nyílt meg a világ, de az Erasmus minden várakozásomat felülmúlta. Reklámszöveg? Lehet, de ugyanezt írtam az Erasmus koordinátoromnak a kint létem alatt, és reméltem, hogy tavaszról őszi félévre is lehet szerződést hosszabbítani. Utólag nem bánom, hogy nem lehetett, mert hiába mennék már vissza, a kinti „nagy családom”, a többi Erasmusos diák már szintén másfelé kószál a világban. Figyelem, óriási bölcsesség következik egy huszonhárom éves ex-cserediáktól: Mindegy, hogy melyik országba mész, a legfontosabb, hogy milyen emberekkel vagy.

Elolvasom

HOGYAN UTAZZUNK ERASMUS ALATT?

Az Erasmus amellett, hogy előrelendítette a tanulmányaimat, a karrieremet, bővítette a kapcsolati tőkémet, fejlesztette a nyelvtudásomat és megtanultam főzni, az utazás lehetőségét is megadta számomra. Ex-Erasmus hallgatóként azonban már látom, hogy mi mindent csinálhattam volna jobban, precízebben és megfontoltabban annak érdekében, hogy olcsóbban, gyorsabban és zökkenő mentesebben körbeutazzam Olaszországot.

Elolvasom

Erasmusból a munka világába - szakmai fejlődés külföldi mobilitások által

„Nekem madaram van, nem gyerekem!”- sóhajtott nagyot anyukám néhány hónappal ezelőtt. Hogy miért is gondolja így? Ez egy hosszú történet. Mindig is vonzottak más kultúrák, egyet pedig volt szerencsém különösen közelről megismerni. Középiskolai tanulmányaimat ugyanis a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium olasz-magyar két tannyelvű tagozatán végeztem, ahol testközelből élhettem át a multikulturalitás minden gyönyörét és nehézségét.

Elolvasom

Önismeretből jeles!

Bartakovics Bettina a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának Marketing mesterszakos hallgatója a finnországi Ouluban töltötte Erasmus+ ösztöndíjas tanulmányait. Kalandjairól, önismereti állomásairól vidám és különleges hangvételű blogot írt, melyet hétről hétre megosztottunk az Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalon.

Elolvasom

Vonj gyököt a félelmeidből!

Sebők János – a Ferling PR munkatársa – egyetemistaként sokat dilemmázott azon, menjen-e vagy maradjon, de az utazás mellett döntött, és már nagyon bánná, ha másképp határozott volna. Talán ismerősek lehetnek azok a kételyek, amelyeket megfogalmazott...

Elolvasom

Az Erasmus mindannyiunkat összeköt

Csrepka Máté fiatal kora ellenére már jelentős nemzetközi tapasztalatot tudhat maga mögött, hisz több alkalommal tanult és dolgozott külföldön – Európában és azon kívül is. Előbb a Fiatalok Lendületben Programmal nemzetközi tréningeken vett részt, majd egy nyarat töltött kint az USA-ban csapatvezetőként, és persze az Erasmus sem maradhatott ki a repertoárból: egy féléves tanulmányi ösztöndíjat és szakmai gyakorlatot is abszolvált. Egy rövid interjú erejéig portugáliai Erasmus-élményeiről beszélgettünk.

Elolvasom

Mikor az Erasmus a NASA központjáig repít

Pais Gergely 24 éves, negyedéves az ELTE-n, programtervező informatikusnak tanul és éppen szakmai gyakorlatát tölti. Tehát mondhatjuk, hogy éli az egyetemisták átlagos életét. Kivéve, hogy nemrég tért haza a NASA központjából, ahol egyedüli magyarként jelen lehetett az Orion űrhajó kilövésénél. Annak az Orion űrhajónak, ami a NASA reményei szerint a 2030-as években embereket juttathat a Marsra. Interjú arról, hogy az Erasmus életre szóló élménye hogyan segíthet hozzá még több életre szóló élményhez.

Elolvasom

Padovában a legszimpatikusabb a helyiek nyugalma

Kiss András, a Tempus Közalapítvány közönségdíjas Erasmus+ kiküldött tudósítója márciustól július végéig küldi blogjáról hétről hétre a beszámolókat az Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalra. A Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakos hallgatója számára Padovában a legszimpatikusabb a helyiek nyugalma.

Elolvasom

A változatosság gyönyörködtet

Hidvégi Mónika a Pannon Egyetem vezetés és szervezés mesterszakán tanul. 2015. második félévét jelenleg Törökországban tölti Erasmus+ ösztöndíjjal. Mónika neve biztosan ismerősen cseng sokak számára, hiszen a Tempus Közalapítvány munkatársai 2015 tavaszán őt választották meg az egyik Erasmus+ kiküldött tudósítónak. Lendületes stílusban fogalmazott, izgalmas, szórakoztató élményei és kalandjai pedig hétről hétre olvashatóak az Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalon.

Elolvasom

A gyermeki rácsodálkozó tekintetünket meg kell tartani

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben. A szerelemben. A felnőtté válásban. És a mozikban is, ugyanis 2014. október 30-án debütált a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film. Ennek kapcsán beszélgettünk Reisz Gáborral, aki azon túl, hogy a film rendezője, írója, operatőre, és zeneszerzője egy személyben, Erasmus-múlttal is rendelkezik. Interjú Lisszabonról, tonhalkonzervekről, útkeresésről és jövőbeli tervekről.

Elolvasom

Menni kell és kész

Török Tamás, alias Sárga viking fél évet töltött a Göteborgi Egyetemen. Az ösztöndíjas időszak alatt minden héten tudósított Erasmus facebook oldalunkon, és Hello Sweden! című blogja többek kedvencévé vált.

Elolvasom

A franciák tudnak angolul, és aktívak a közügyek terén

Horváth Dórinak 2013-ban sikerült beteljesítenie egy álmát. Erasmus ösztöndíjjal kijutott Párizsba, ahová gimnazista kora óta vágyott. Európa egyik legjobb politikatudományi iskolájában tanult. Kulturális és gasztronómiai élményeiről az Erasmus ösztöndíjjal Európában facebook oldalon rendszeresen tudósított.

Elolvasom

A szerencse nem jön, ha nem keressük

Bencze Klaudia szerencsésnek tartja magát, amiért volt lehetősége részt venni az Erasmus programban. Életre szóló élményeket és tapasztalatokat szerzett az egyik legrangosabb párizsi egyetemen, ahonnan hazatérve a felsőfokú nyelvvizsgát is sikerült megszereznie.

Elolvasom

Kőszegi házon a világ szeme

2014 elején különleges képeket lehetett látni több online felületen is Béres Attila Hideg-ház néven ismert építészeti alkotásáról, egy skandináv minimál stílusú jegyeket hordozó kőszegi hétvégi házról. Az ingatlanról készített lenyűgöző fotók világhírűvé váltak! Tudtátok, hogy Attila évekkel ezelőtt Erasmus ösztöndíjas volt?

Elolvasom

Egy kicsit elvarázsolja az embert, amikor kint van

Horváth Kitti az Orvostanhallgatók Világszervezetének közegészségügyi igazgatójaként folyamatosan nemzetközi környezetben mozog. 109 ország közel kétmillió diákját képviseli az egyesületben, ahol elsősorban prevencióval foglalkozik. Sokat utazik, sok kultúrát megismert már az öt kontinensen, de orvosi munkáját itthon, Magyarországon szeretné végezni.

Elolvasom

LA VIDA ERASMUS, avagy így lettem kozmopolita

Megjelent az első Erasmus élményekből építkező ifjúsági regény az Underground Kiadó jóvoltából. Szerzője a Budapesti Kommunikációs Főiskola egykori hallgatója, Bognár Anna - alias Ana Bognaro -, aki a könyv megjelenését követő napokban Erfurtba költözött. Többek között ennek a döntésnek az okáról is kérdeztük.

Elolvasom

Barátságok és önismeret

Rétfalvi Flóra egy nemzetközi szervezet, a Young European Leadership alelnöke. Szerinte az emberrel a csodák a komfortzónáján kívül történnek. Ez a csoda számára az Erasmus ösztöndíjjal kezdődött!

Elolvasom

A hárommilliomodik Erasmus hallgató

Az Erasmus programban résztvevők száma elérte a hárommilliót. Ennek megünneplésére az Európai Bizottság minden országból kiválasztott egy-egy diákot – Magyarországon a Corvinus Egyetemen tanuló Nyisalovits Lilla képviseli a hárommilliomodik Erasmus hallgatót. A 25 éves lány Belgiumban vett részt hét hónapos szakmai gyakorlaton.

Elolvasom

Észak-ír akcentussal

Hogy kerül be a BBC rádióstúdiójába egy diák? Erről mesél Csík Réka mozgókép és médiaismeret szakos, valamint pedagógiai értékelés és mérés szakos mesterhallgató.

Elolvasom

Sokkal intenzívebben éltem az életet abban az egy évben

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Erasmus program:az idei tanévben az ösztöndíjas kiutazók száma átlépte a hárommilliót. Az eredmény megünneplésére az Európai Bizottság országonként egy-egy hallgatót választ ki, aki a hárommilliomodik kiutazót képviseli. Ennek apropóján kerestük meg Németh Gergőt, aki néhány évvel ezelőtt kétmilliomodik Erasmus hallgatóként képviselte Magyarországot.

Elolvasom

Kötelezővé tenném az utazást!

El clásico, vamos a la playa, te quiero – néhány spanyol kifejezés, amelyet szinte mindenki ismer. Erasmus ösztöndíjának köszönhetően a 26 éves, szegedi Csonka Nóra ennél sokkal mélyebben is megismerkedhetett a hispánok kultúrájával, miközben új barátokat és felejthetetlen élményeket szerzett.

Elolvasom

A nő kétszer - Berlinbe bele lehet szeretni

A kislány kora óta balettozó Domoszlai Edit számtalan elismerést tudhat már maga mögött. Amelyekre a legbüszkébb: 2014-ben az évad legjobb női táncosa, jelenleg az 50 tehetséges magyar fiatal program résztvevője, illetve a PTE Tehetségkövete. Erasmus diákként Németországot választotta.

Elolvasom

Nemzetközi környezetben is otthonosan

Fodor Kata a Brüsszelben töltött Erasmus féléve alatt döntötte el, hogy az Uniónál szeretne dolgozni, és ezért mindent megtett. Jelenleg Lengyelországban az EU határvédelmével foglalkozó ügynökségnél auditor.

Elolvasom

Északi fény

Kurcz Orsolya Erasmus tanulmányi és szakmai gyakorlati ösztöndíjat is nyert, s mindkét alkalommal Svédországba utazott.

Elolvasom

Budapest nem a világ közepe

Ruppert Viktor az ELTE angolszakos hallgatója azt mondja, külföldi tapasztalat nélkül könnyű beszűkülni, ezért érdemes pályázni az Erasmus ösztöndíjra.

Elolvasom

Az Erasmus egy nagy család

Volkan Aydin a Törökország ázsiai részén elterülő kisvárosból, Iğdır-ből érkezett az Erasmus ösztöndíjprogrammal. Soha nem járt még külföldön, most először lépte át az országhatárt, hogy Budapesten tölthessen el egy egyetemi félévet.

Elolvasom

Minden jog fenntartva, 2014 © Tempus Közalapítvány

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/002298
Engedélyszám: E/2020/000342

TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY 1077 BUDAPEST, KÉTHLY ANNA TÉR 1. • TELEFON: (+36 1) 237-1300 • INFÓVONAL: (+36 1) 237-1320
E-MAIL: INFO{KUKAC}TPF.HU