Pénzügyek 

Az Erasmus+ ösztöndíjat euróban fogod kapni, ezért érdemes lehet euró alapú számlát nyitnod, amit Magyarországon könnyedén megtehetsz. Campus Mundi ösztöndíj esetén az ösztöndíjat forintban, és csak magyarországi bankszámlára utalják, így ott szintén devizaszámlára lesz szükséged (az átváltás a napi árfolyam szerint fog megvalósulni).

Az orintációs napokon biztosan elmondják majd, hogy hol ajánlott kinti számlát nyitni. Az adminisztrációs ügyeket szinte minden esetben segítenek is elintézni.

Külföldön számlát nyitni sokszor nem olyan egyszerű. Angliában például ehhez szükséges, hogy legyen NI számod (National Insurance Number). Ezt könnyű megszerzeni és ingyenes, csupán sok időbe telik (kb. 4-5 hét).

Tipp: Ha diákként utazol Németországba, akkor ingyenesen tudsz számlát nyitni (nem kell tehát német SIM-kártya), egészen addig, amíg a hallgatói/tanulói jogviszonyodat igazolni tudod. A számlanyitáshoz szükséges továbbá az az ideiglenes lakcím, ahol a külföldi tartózkodásod ideje alatt be leszel jelentve.

Persze, van olyan bank is, ahol ha nem tartózkodsz legalább egy évet az adott országban, nem nyithatsz bankszámlát. Ezért már kiutazásod előtt érdemes tájékozódnod, hogy mi ezzel kapcsolatban a gyakorlat, milyenek a tapasztalatok a te ösztöndíjas célországodban.

Kint azonban érdemes lehet számlát nyitni, hiszen így a saját, magyarországi bankkártyádat nem kell magadnál hordani. Nagyobb összegeket érdemes mindig a kinti számlára utalni (módja: SEPA utalás), így kevesebb lesz a tranzakciós költség az átváltás során. A kiutazáskor emellett érdemes készpénzt kivinni magunkkal, sok költséget ugyanis csak ebben a formában lehet rendezni. Így elkerülhető, hogy pénzt kelljen felvenni a magyar számlánkról (ami költségesebb) és lesz nálunk elég pénz a hazautazásig, vagy amíg a külföldi bankkártyánk el nem készül.

MINDIG KALKULÁLJ!

Becsüld meg, számold ki nagyjából mennyi pénzre van szükséged a következő hónapban, majd ezt oszd le a napok számával, így elkerülhető, hogy mínuszba kerülj hónap végére. Az első hónapban több nagyobb, egyszeri költség merül fel, itt ezért nem baj, ha több a kiadásod.

Minden hónapban készíts egy saját listát arról, hogy mire költöttél: ez egy rendkívül hasznos módszer arra, hogy lásd, milyen kiadásokat lehet elkerülni, és mi az, amire feltétlenül fordítanod kell az adott hónapban. Szuper appokat tudsz erre a célra letölteni, ami még könnyebbé teszi pénzügyeid nyomon követését (pl. Koin, Level Money, Spendee, Spending tracker).

Mivel az ösztöndíjad nem feltétlenül fedezi az összes költségedet, jó, ha előre spórolsz, hogy külföldön minden olyan kiránduláson és programon részt vehess, amelyen szeretnél. Külföldi ösztöndíj alatt is vállalhatsz diákmunkát, de próbálj meg inkább előre félretenni a nagy kalandra.

Diákhitel1 – külföldi részösztöndíjra is

Ha Diákhitelből egészítenéd ki külföldi ösztöndíjadat, annak sincs akadálya: jó, ha tudod, hogy a Diákhitel1 bármire költhető. Az igényelt kölcsönt a saját bankszámládra kapod, felveheted akár csak egy félévre is és arra fordíthatod, amire valóban szükséged van a külföldi tanulmányaid ideje alatt. Ha esetleg nagyobb összeggel kellene kiegészítened ösztöndíjadat, 2018. február 1-jétől számolhatsz az emelt összegű Diákhitellel is, amelyet kizárólag azok a hallgatók igényelhetnek maximum 10 hónapra, akik EGT tagországokban folytatnak külföldi résztanulmányokat. Ennek összege havonta 140.000 Ft, tehát összesen maximum 1.400.000 Ft igényelhető (ca. 4500 EUR) egy teljes külföldi tanévre. 

Kiegészítő ösztöndíjak:

Sok egyetem hirdet meg a külföldi tanulmányaikat elkezdő hallgatóknak plusz, kiegészítő részképzés ösztöndíjakat. Érdemes ezekről a lehetőségekről is időben tájékozódni az egyetemed illetékeseinél. Továbbá ne feledjezz meg a szociális és egyéb kiegészítő támogatási lehetőségről sem!

Tippek, hogyan spórolj külföldön ösztöndíjasként!

1. Tankönyvek beszerzése

Külföldi tanulmányaid során is szükséged lehet tankönyvekre és jegyzetekre, amiket akár pénztárca-barát áron is beszerezhetsz! Ma már nemcsak az egyetemi könyvesboltokban tudsz kedvezményesen beszerezni könyveket, de különböző online felületekről is rendelhetsz használt, vagy leértékelt árú könyveket. Nézz körül itt például ITT

Ezen kívül a jegyzeteket, előadás diasorokat sokszor Moodle vagy egyéb felületen is megosztják a tanárok, ahonnan ingyenesen elérhetők. Valamint ott vannak az egyetemi könyvtárak is, ahonnan a kölcsönzés a hallgatok számára szinte minden esetben díjmentes.

2. Szálláshelyed otthonossá tétele

Kollégium vagy albérlet? Akárhol is fogsz lakni ösztöndíjasként, mindennapjaidat meg fogja határozni az élettered, amire átmenetileg otthonodként fogsz tekinteni. Általában a szállások rendelkeznek alapfelszereltséggel, de ha ezen felül szeretnél még beszerezni pár apró dolgot (pl. egy extra széket vagy párnát), érdemes felkeresni second hand boltokat vagy bolhapiacokat! Ez utóbbi elég sok külföldi országban kedvelt vásárlási forma, ahol a jó minőségű ruháktól elkezdve a berendezési tárgyakon át egészen a dekorációs elemekig, mindent megtalálsz! 

Érdemes Facebook csoportokat keresni, ahol rengeteg jó dolgot lehet találni olcsón vagy akár teljesen ingyen is. Ha létezik ilyen csoport, akkor megéri csatlakozni az adott város magyar lakosai által létrehozott online közösségekhez. Onnan is sok hasznos információt megtudhatsz és a tippeken túl hasznos dolgokat is beszerezhetsz kedvező áron.

3. Használd ki a diákkedvezményeket!

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a diákkedvezmények adta lehetőségekkel élni kell! Étkezés és utazás: ez a két leggyakoribb költségekkel járó szükséglet külföldön. Jó hír, hogy a legtöbb országban mindkettő esetén automatikusan kedvezményekben részesülnek a diákok, gondolj csak az egyetemi menzákra vagy a diákbérletekre. Az egyetemi menzák szinte minden esetben a legolcsóbbak (hasonló vagy alacsony árakon mozognak, mint itthon).

4. Szerezz új barátokat, együtt könnyebben boldogultok!

Közösen főzni a lakótársakkal vagy csoporttársakkal? Nem csak szuper szabadidős program, de remek spórolási lehetőség is egy-egy ebéd elkészítésére! A már külföldről hazatért ösztöndíjasok főleg a kint szerzett kapcsolatokat szokták kiemelni maradandó élményként, amely a társasági élet miatt válik örök emlékké. A problémás helyzetekben is szuper gyógyír a közös megoldás! Gondolj csak akár egy jóbarát felsőéves csoporttársra, akitől könyveket tudsz kölcsönkérni, vagy egy nagy közös bevásárlásra a barátokkal, amikor csoportos kedvezményekre is jogosultak lehettek!

5. Egyéb spórolási tippek

Magadnak is nagyon megéri főzni, ha módod, időd, kedved engedi. Főzz egy nagyobb mennyiséget magadnak. szerezz be néhány kisebb dobozt, így kisebb adagokat magaddal tudsz vinni és nem kell mindig ebédet venni magadnak.

Nem kell feltétlen egészségtelen dolgokat választanod kint étkezéskor. Menj el bevásárolni, tartsd meg a régi szokásaidat, ahogy itthon. A szupermarketekben, piacokon kedvezőbben lehet bevásárolni, ahol a saját márkás termékek általában jóval kedvezőbbek és minőségben is megállják a helyüket, mint a többi márkásabb árucikk. Ha teheted menj heti egyszer-kétszer vásárolni, így elkerülhető, hogy olyan dolgokat is vegyél, amire igazán nincs is szükséged.

Nem szükséges óriási shopping túrákat tartani külföldön, hidd el, kevesebb dologgal is meg lehet oldani az életet kint. Viszont azért ne félj bemenni bevásárlóközpontokba, sok ugyanolyan bolt van, hasonló árakon, mint itthon, ahol néhány nagyon jó ruhadarabokat és egyéb holmit találhatsz magadnak.

Utazáskor, vagy csak a hétköznapok folyamán nem kell minden nap étteremben enni (persze a helyi ételek kipróbálása kötelező), így is sok pénzt megspórolhatsz magadnak.

Utazások előtt tájékozódj az olcsóbb alternatívákról, mint a Mietwagen, Blablacar szolgáltatások, Flixbus lehetőségek, egyéb akciók. Olcsó repülőjegyek kapcsán érdemes figyelni a global.momondo.com és a Skyscanner honlapokat.

+1 tipp:

A külföldi ismerősök, barátok általában többet költenek/költhetnek kinn, mint te. Ezért ebből a szempontból nehéz és nem is kell versenyezned velük. Oszd be az ösztöndíjadat és egyéb bevételeidet körültekintően úgy, hogy biztosan elég legyen hónap végére. Viszont ne felejts el élni se! Néha megengedhetsz magadnak egy kicsivel több mindent is, mint általában.

A lényeg a pénzügyekkel kapcsolatban, hogy költs tudatosan és tervezz előre! Így nem lesz semmi gond és nyugodtan élvezheted a kint eltöltött időt.

(Szerző: Szerényi Viktória)

Utolsó módosítás: 2020.02.04.