Pénzügyek 

Erasmus+ ösztöndíjadat euróban fogod kapni, ezért érdemes euró alapú számlát nyitnod, amit Magyarországon, már meglévő számládhoz könnyedén megtehetsz és hazaérkezésed után is könnyebben tudsz boldogulni az ügyintézéssel. Campus Mundi ösztöndíj esetén az ösztöndíjat forintban, és csak magyarországi bankszámlára utalják, így ott szintén devizaszámlára lesz szükséged (az átváltás a napi árfolyam szerint fog megvalósulni).

Külföldön nyitni számlát sokszor nem olyan egyszerű. Angliában például ehhez szükséges, hogy legyen NI számod (National Insurance Number), amelyet megszerezni könnyű és ingyenes, csupán sok időbe telik (4-5 hét). Viszont ha nem szerzed meg, nem fogsz tudni számlát nyitni. Németországban német SIM-kártyához kötik a számlanyitást, ám erre nem mindig hívják fel a figyelmet. Van olyan bank is, ahol ha nem tartózkodsz legalább egy évet az adott országban, nem nyithatsz bankszámlát. Ezért már kiutazásod előtt érdemes tájékozódnod, hogy mi ezzel kapcsolatban a gyakorlat, milyenek a tapasztalatok a te Erasmus+ vagy Campus Mundi célországodban.

Mivel az ösztöndíjad nem feltétlenül fedezi az összes költségedet, jó, ha előre spórolsz, hogy külföldön minden olyan kiránduláson és programon részt vehess, amelyen szeretnél. Erasmus+ és Campus Mundi ösztöndíj alatt is vállalhatsz diákmunkát, de próbálj meg inkább előre félretenni a nagy kalandra.

Diákhitel1 – külföldi részösztöndíjra is

Ha Diákhitelből egészítenéd ki külföldi ösztöndíjadat, annak sincs akadálya: jó, ha tudod, hogy a Diákhitel1 bármire költhető. Az igényelt kölcsönt a saját bankszámládra kapod, felveheted akár csak egy félévre is és arra fordíthatod, amire valóban szükséged van a külföldi tanulmányaid ideje alatt. Ha esetleg nagyobb összeggel kellene kiegészítened ösztöndíjadat, 2018. február 1-jétől számolhatsz az emelt összegű Diákhitellel is, amelyet kizárólag azok a hallgatók igényelhetnek maximum 10 hónapra, akik EGT tagországokban folytatnak külföldi résztanulmányokat. Ennek összege havonta 140.000 Ft, tehát összesen maximum 1.400.000 Ft igényelhető (ca. 4500 EUR) egy teljes külföldi tanévre. 

Tippek, hogyan spórolj külföldön ösztöndíjasként!

1. Tankönyvek beszerzése

Külföldi tanulmányaid során is szükséged lesz tankönyvekre és jegyzetekre, amiket akár pénztárca-barát áron is beszerezhetsz! Ma már nemcsak az egyetemi könyvesboltokban tudsz kedvezményesen beszerezni könyveket, de különböző online felületekről is rendelhetsz használt, vagy leértékelt árú könyveket. Nézz körül itt például: https://www.abebooks.com/

2. Szálláshelyed otthonossá tétele

Kollégium vagy albérlet? Akárhol is fogsz lakni ösztöndíjasként, mindennapjaidat meg fogja határozni az élettered, amire átmenetileg otthonodként fogsz tekinteni. Általában a szállások rendelkeznek alapfelszereltséggel, de ha ezen felül szeretnél még beszerezni pár apró dolgot (pl. egy extra széket vagy párnát), érdemes felkeresni second hand boltokat vagy bolhapiacokat! Ez utóbbi elég sok külföldi országban kedvelt vásárlási forma, ahol a jó minőségű ruháktól elkezdve a berendezési tárgyakon át egészen a dekorációs elemekig, mindent megtalálsz!

3. Használd ki a diákkedvezményeket!

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a diákkedvezmények adta lehetőségekkel élni kell! Étkezés és utazás: ez a két leggyakoribb költségekkel járó szükséglet külföldön. Jó hír, hogy a legtöbb országban mindkettő esetén automatikusan kedvezményekben részesülnek a diákok (gondolj csak az egyetemi menzákra vagy a diákbérletekre).

4. Szerezz új barátokat, együtt könnyebben boldogultok!

Közösen főzni a lakótársakkal vagy csoporttársakkal? Nem csak szuper szabadidős program, de remek spórolási lehetőség is egy-egy ebéd elkészítésére! A már külföldről hazatért ösztöndíjasok is főleg a kint szerzett kapcsolatokat szokták kiemelni maradandó élményként, amely nemcsak a társasági élet miatt válik örök , de a problémás helyzetekben is szuper gyógyír a közös megoldás! Gondolj csak akár egy jóbarát felsőéves csoporttársra, akitől könyveket tudsz kölcsönkérni, vagy egy nagy közös bevásárlásra a barátokkal, amikor csoportos kedvezményekre is jogosultak lehettek!

5. Egyéb spórolási tippek

Minden hónapban készíts egy saját listát arról, hogy mire költöttél: ez egy rendkívül hasznos módszer arra, hogy lásd, milyen kiadásokat lehet elkerülni, és mi az, amire feltétlenül fordítanod kell az adott hónapban. Szuper appokat tudsz erre a célra letölteni, ami még könnyebbé teszi pénzügyeid nyomon követését (pl. Koin, Level Money, Spendee). Vásárolj tudatosan és tervezz előre!  

Utolsó módosítás: 2019.02.01.