Államközi ösztöndíjakCampus MundiCeepusErasmus+Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Ha fontos számodra a karriered és igazán jó órákat szeretnél külföldön hallgatni, ha szívesen megtanulnál egy különleges nyelvet, ha érdekel a történelem és a legendák, és szereted a természetet, válaszd Lengyelországot!

VÁLASZD LENGYELORSZÁGOT!

Ha fontos a karriered és igazán jó órákat szeretnél külföldön hallgatni

A lengyel egyetemi hagyományok a 14. században gyökereznek – a krakkói Jagelló Egyetemet 1364-ben alapították, másodikként Közép-Európában –, az évszázadok során pedig olyan tudósok öregbítették a lengyel egyetemek hírnevét, mint Nikolausz Kopernikusz vagy Marie Skłodowska-Curie. A lengyel felsőoktatást jelenleg is a magas színvonal jellemzi, a vezető egyetemek mindegyike kínál angol nyelvű képzéseket, többek között orvosi, mérnöki, bölcsésztudományi, üzleti és pénzügyi területen. Kiemelkedően jól teljesítenek a lengyel egyetemek az IT képzések terén: a Varsói Egyetem, az amerikai MIT-et maga mögött hagyva az első helyen áll a nemzetközi "Top Coder" rangsorban, és lengyel a legjobb IT szakemberek rangsorának első helyezettje is!

Az oktatás általános színvonaláról és jelentőségéről sokat elárul az is, hogy az írástudók aránya Lengyelországban meghaladja a 99%-ot, illetve a lengyelek 90%-a legalább középfokú végzettséggel rendelkezik, ebből a szempontból Lengyelország az első az EU-ban.

Hasznos linkek:

www.studyinpoland.pl/en/ - részletes tájékoztató a lengyel felsőoktatásról
erudera.com/poland/ - még több információ a lengyel egyetemekről, egyetemi városokról, egyetemi életről
www.go-poland.pl/ - a Tudományos és Felsőoktatási Minisztérium honlapja
www.studyfun.pl/living-in-poland/places-to-visit-in-poland/ - ahová mindenképpen látogass el
www.studyfun.pl/en/interviews/ - Lengyelországban tanuló külföldi hallgatókkal készített interjúk
www.tka.hu/celcsoport/490/blogok#lengyelorszag – Lengyelországban tanuló magyar hallgatók blogjai

 

Ha egy különleges nyelvet szeretnél megtanulni

Gondoltad volna, hogy a világon 50 millióan beszélnek lengyelül? És nem is csak Lengyelországban: az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Izraelben, Argentínában, Brazíliában is előfordulhat, hogy érdemes megcsillogtatnod lengyel tudásodat.

Nem lesz azonban egyszerű dolgod, ha komolyan veszed a nyelvtanulást: a teljes lengyel szókincsben közel harmincezerrel több szó található, mint az angolban! A munkaerőpiacon viszont lengyeltudásod még jó szolgálatot tehet, ezért vágj bele bátran! Ösztöndíjasként a nyelvi környezet rengeteget segít majd, az interneten pedig szótanító oldalak, játékok állnak rendelkezésedre.

 

Ha érdekel a történelem és a legendák

Lengyelország neve, amely lengyelül Polska, sokak szerint a nyugati szláv polán - lengyelül polanie - törzs nevéből ered, amelynek jelentése "a mezők népe".

A lengyelek 1600 és 1945 között összesen 43 háborút vívtak a függetlenségért, így nem meglepő, hogy a Lengyelország fővárosa címet több város is birtokolta a történelem során: Varsó előtt Gniezno, Poznan és Krakkó, az első és a második világháború után közvetlenül pedig Lublin is funkcionált ideiglenes fővárosként.

Az egyik korábbi fővároshoz (Gniezno) kapcsolódik a lengyelek eredetmondája is, és a fehér sas mint Lengyelország szimbóluma. A legendák szerint Lech, az ország alapítója vándorlása során sasfészket pillantott meg, és a hófehér madár szépsége annyira elbűvölte, hogy úgy döntött, ott telepszik le, a helyet pedig elnevezte Gnieznónak, amely lengyelül fészket jelent.

A lengyel történelem érdekessége, hogy a lengyelek több mint 500 éve készítenek jó minőségű vodkát. Lengyelországban egyébként a vodkán kívül a sörnek van hagyománya, a bornak egyáltalán nincsen.

 

… és ha szereted a természetet

Lengyelország természeti kincsei lenyűgözőek: területének közel 35%-át erdők borítják, összesen 9300 tó és 23 nemzeti park található az országban. Közép-Európa egyetlen sivatagának is Lengyelország ad otthont!

Érdekesség:

www.buzzfeed.com/annaneyman/27-reasons-you-should-never-visit-poland – 27 ok, hogy sose látogass el Lengyelországba :)

 

Ha egy kis romantikára vágysz

A június végi Szent Iván napját gyakran emlegetik a „szláv Valentin napként”. A fiatal párok ezen az éjszakán játékosan, tűzugrással teszik próbára kapcsolatukat, és ha közben nem engedik el egymás kezét, az azt bizonyítja, hogy erős párt alkotnak. Szintén a nyári napfordulóhoz kapcsolódó és romantikus szokás a lampion-eregetés: az ősi hiedelmek szerint a lampionnal magasba szálló kívánságok valóra válnak, a látvány pedig lenyűgöző!

Lengyelország ráadásul egyike annak a maroknyi országnak, ahol az udvarias kézcsók még ma is szokás. A romantika tehát garantált, így talán az sem meglepő, hogy az európai uniós állampolgárok között a lengyelek házasodnak a legfiatalabb korban.

Érdekesség:

Szent Iván éji lámpaeregetés Poznanban

 

Ha nem akarsz hetekig spórolni egy koncertjegyre

Lengyelországban tanulni és élni kifejezetten pénztárcakímélő, más európai országokhoz képest mindenképp, hiszen a megélhetési költségek jóval az EU átlaga alatt maradnak. Átlagosan havi 200-500 euró már elegendő a lakhatás, az étkezés és a tömegközlekedés költségeinek fedezésére, így ha ügyesen gazdálkodsz, még szórakozásra is marad elég zlotyid.

Ha mégis túlköltekeznél, akkor sem kell otthon ücsörögnöd, sőt! Lengyelországban rendezik meg minden évben Európa legnagyobb és ingyenes (!) szabadtéri fesztiválját, a Przystanek Woodstock-ot, amely nevével a legendás 1969-es amerikai Woodstock fesztivál előtt tiszteleg.

 

Ha félsz a honvágytól

A lengyel-magyar barátságról már biztosan hallottál, de azt tudtad például, hogy a "Gyöngyhajú lány" című magyar számot sokan ismerik Lengyelországban, a lengyel együttesek pedig rendszeresen feldolgozzák? Ha Lengyelországba mész ösztöndíjasként, ezer apró nyomára bukkanhatsz a lengyelek és magyarok közti kapcsolatoknak, ezek pedig segítenek majd átvészelni a honvágyat!

Érdekesség:

A Gyöngyhajú lány egy lengyel együttes előadásában, magyarul!

 

Nekik így teltek Lengyelországban az ösztöndíjas hónapok:

Lukács így ír az Erasmusról a blogjában (2015, Varsó)

„Ha egy lengyellel kezdtem beszélgetni, 10-ből 7-szer feljött, hogy Lengyel-magyar, két jó barát..., és majdnem mindig pozitívan álltak hozzám. Szinte mindenféle előzetes ismeretség nélkül kezdtek el velem barátkozni, csupán mert magyar vagyok. Megmondom őszintén, hogy ez nagyon jól esett, és legalább ellensúlyozta azokat a negatív tapasztalatokat, amikor azért próbáltak meg belénk kötni, mert külföldiek voltunk.”

Zita sok élménnyel gazdagodott (2015, Varsó)

„Mert az Erasmus számomra valami többet jelent, mint amit elképzeltem előtte. Több kalandot, több barátot és több változást adott. Új otthonom lett egy nagyváros és új, nagy családommá lettek az itt megismert barátaim. Rengeteg élményt és tapasztalatot szereztem és remélem néhány képességemet is fejlesztettem. Valószínűleg valamennyit változtam is és jó irányba. J

Ági így emlékszik a lengyelországi Erasmusra (2014, Wrocław):

Ami legelőször eszembe jutott Lengyelországról, az a szuper street art, amit Wrocławban, de más városokban is lehet látni. A piros busz számomra azért idéz szép emlékeket, mivel mindenhova, külföldre is (pl. Berlin) Polskibussal utaztunk, és ennek a társaságnak ezek a tipikus piros buszai, amik minden lengyel nagyvárosba közlekednek, gyorsak és olcsók.

Ami számomra először nagyon szokatlan volt, később pedig már a mindennapok része lett, az az utcai sorbanállás. A lengyelek a finom péksütiért, a még finomabb kézműves fagyikért van, hogy 20 percet is sorban állnak. Fontos még megemlíteni a szuperjó kézműves fagyit, ahogy én tapasztaltam, minden nagyobb városban van egy kiemelt hely, ahol nem kevés idő után kerülünk csak sorra, ha finom fagyit szeretnénk enni.

Lengyelország egyik jellegzetessége, hogy minden városban rengeteg templom van, ezért a város látképe is tornyokkal tarkított. Illetve, ami nekem nagyon tetszett Wrocławban, ahol én voltam Erasmuson, azok a törpék, amik a város különböző részein színesítik az utcák látképét.

Csilla szerint (2014, Wrocław):

Lengyelország címszavakban: gyönyörű, élhető városok, szép természet; megfizethető, finom és nagyon egészséges táplálkozás; nyugat-európára hajazó modernitás sok mindenben, kelet-európai egyediséggel; igazán kedves emberek; őrülten izgalmas nyelv!

Tamás élményei (2011-2012, Varsó):

„Warsaw was the best, Warsaw was the place to be” – ezt mondogattuk erasmusos sorstársaimmal, mert tényleg ezt éreztük anno 2011-2012-ben. A város egy felfelé ívelő időszak kirakatkorszakát élte, amikor foci-EB-t rendezett és EU-elnökségnek adott otthont. Ott volt Európa és ott voltunk mi Magyarországról, Franciaországból, Törökországból, Németországból, a Fülöp-szigetekről és így tovább.

Jó volt, hogy a Nowy Swiatról elindulva egy busszal végig lehetett mozizni az újrahúzott belváros legszebb és tényleg pompázatos részeit a Királyok Útján, imádtuk a vasárnap déli Chopin-hangversenyeket a Lazienki parkban, ahol órákra el lehetett veszni mókusokkal játszva és hattyúkon merengve.Szerettük, hogy nincs messze Berlin és hogy ez az éjszakai életen igen, de az árakon nem látszik meg. És magyarként örültünk, hogy kicsit kiemelt vendégek vagyunk ebben a pulzáló európai nagyvárosban, ami nagyon büszke arra, hogy éppen nagyvárossá válik.

 

Ha Lengyelországban szeretnél tanulni, az alábbi ösztöndíjakra pályázhatsz:

Utolsó módosítás: 2023.05.03.