Campus MundiErasmus+Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Az Alpok területén fekvő miniállam számtalan látnivalót és kellemes élményt rejt magában. A festői környezet, a természetből áradó nyugalom mindenkit magával ragad, az itt eltöltött pár nap után a felüdülés garantált.

Liechtenstein

Földrajzi adottságok, ismertetőjegyek

Liechtenstein Ausztria és Svájc között, a Rajna-völgyben található monarchia, megközelítőleg mindössze 37 000 főnyi népességgel. Az országot Európa 4. legkisebb államaként tartják számon, Vatikán, Monaco és San Marino után. Az állam természeti szépségei, síparadicsomai miatt rengeteg turista érkezik évről-évre az államba. Fotó: Liechtensteini kastély

A főváros, Vaduz mintegy 5000 főnyi lakossal bír, az ország népességének majdnem egynegyede ezen városban éli mindennapjait.

Legnagyobb folyója, az országot átszelő Rajna remek kikapcsolódási, túralehetőségeket kínál a látogatók számára.

Az ország éghajlatát illetően többnyire a hegyvidéki éghajlat jellemző, a csapadék mennyisége a magasabban fekvő területeken emelkedik jelentősebben.

Az államot a világ leggazdagabb országai közé sorolják, az egy főre jutó GDP Európában majdnem a legmagasabb, a munkanélküliségi ráta pedig rendkívül alacsony.

 

Érdekességek, látnivalók, kultúra

Az országba látogatván rengeteg olyan nevezetességgel találkozhatunk, amelynek felkeresésére érdemes sort és időt kerítenünk.

A főváros, Vaduz kiemelkedő jellegzetessége a hegyoldalon található hercegi kastély, ahol maga az uralkodó is él családjával. A kastély sajnos nem látogatható, ám körülötte remek frissítő séta tehető, élvezve a korhű hangulatot.

Vaduz belvárosában található a Parlament épülete, a kormány központja, mely szintúgy kiváló látnivalóként szolgál. A város sétálóutcája, a Städtle művészeti múzeummal, különféle butikokkal hívogatja az érdeklődőket. A Landesmuseum, azaz az állami múzeum egy hagyományos liechtensteini népi bútorokkal berendezett néprajzi kiállítóhellyel is rendelkezik.

A Nemzeti Múzeum épülete korábban vendégfogadó volt, majd kormányzati épületként is funkcionált, végül 1972-ben alakították át múzeumi célra.

A Postamúzeumban Liechtenstein számos különleges bélyege megtekinthető. A liechtensteini posta a világon az egyetlen, amely a bejövő postát nem háztartásra, hanem személyre szólóan válogatja.

A Vaduz és Schaan közötti úton található hercegi pincészet, a Hofkellerei, különlegesebbnél különlegesebb borokat szolgál fel az ínyencek számára.

A sport és a hegyek szerelmesei az Alpok és Rajna völgyében tehetnek gyönyörű tájakon átvezető túrákat. Malbun nevezetű kis hegyi falu nyaranta kitűnő célpont a túrázni vágyók számára, a hegyoldalon a Fürstin-Gina-Weg útvonalat követhetik a kirándulók.

Liechtenstein remek kiindulópontként szolgál az Ausztria és Svájc felé történő kalandozásokra is, köszönhetően ezirányú közlekedési hálózatának. Többek között Innsbruck, Zürich és Bern is akár néhány óra utazással elérhető.

 

Oktatási rendszer

Liechtensteinben az iskola előtti nevelés 4-6 éves kor közöttre tehető, az óvodai ellátás ingyenes, s azon gyermekek számára egyáltalán nem kötelező, akiknek német az anyanyelvük. A külföldi kisgyermekek számára viszont az iskolarendszerben való részvétel kötelező a nyelv megfelelő elsajátítása érdekében.

Hat éves kortól öt éven át az alapfokú általános iskolai oktatás zajlik, a kisdiákok 14 iskola közül választhatnak. Ezt követően a hatodiktól a kilencedik évfolyamig alsó középfokú oktatásban vesznek részt a tanulók, majd pedig a felső középfokú oktatás következik, ahol már érdeklődési területüknek, területeiknek megfelelően választják ki specializációikat. Az érettségi után a diákok külön felvételi vizsga nélkül tanulhatnak tovább a svájci vagy akár osztrák egyetemeken, illetve választhatják a 3 liechtensteini felsőoktatási intézmény valamelyikét. 

Felsőoktatás, egyetemi élet

Az ország területén 3 felsőoktatási intézmény működik:

Az intézményekben a Bologna rendszer szerint ugyanúgy alap-, mester- és doktori szakok különíthetők el. Az angol nyelvű képzési lehetőségekről az egyetemek honlapján bővebben tájékozódhatunk.

Liechtenstein ugyanakkor két szomszédos svájci kantonnal közösen is működtet felsőoktatási intézményt: Interstaatliche Hochschule für Technik Buchs.

 

Nyelvi sajátosságok

A lakosság legnagyobb hányada délnémet nyelvet beszél, a média és az írott sajtó a svájci németet alkalmazza a mindennapokban.

Ugyan az angol nyelvet elviekben mindenütt megértik, Liechtensteinbe készülvén érdemes egy alapfokú szinten elsajátítani a német nyelvet a gyorsabb és hatékonyabb kommunikáció érdekében.

 

Gasztronómia

Liechtenstein nemzeti ételei között olyan különlegességeket találunk, mint a sajtos gombóc (Käsknöpfle), a fűszeres alpesi makaróni (Älplermagronen mit Wirz), vagy a Riebel, ami nem más, mint a liechtensteiniek körében reggelire szívesen fogyasztott tejből és kukoricalisztből készített könnyű étel.

Hangsúlyozandó, hogy a liechtensteini sajtgyártás az országban nagy hagyománynak örvend, egészen a 14. századig visszavezethető a sajtkészítés művészete.

 

Közlekedési lehetőségek

Légi közlekedés közvetlenül Liechtensteinbe nem létezik, legközelebb Zürichbe érkeznek a légi járatok, onnan pedig akár vonattal, akár kocsival könnyebb megközelíthető az ország.

Autópálya ugyan nincs kiépítve a hercegség területén, de a meglévő utak rendkívül korszerűek és jó minőségűek, a nagyobb forgalmat lebonyolító főútvonalak általában a Rajna mellett futnak.  Kerékpárutakból akad bőven, megközelítőleg 350 km-nyi kerékpárút áll a sportosan aktívak rendelkezésére. A kis földrajzi távolságoknak és az utak biztonságának köszönhetően meglehetősen népszerű és ajánlott is ez a közlekedési forma.

Az országon áthaladó vasútvonalat az osztrák vasúttársaság (ÖBB) üzemelteti Feldkirch (Ausztria) és Buchs (Svájc) között. Az IC vonatok általában nem állnak meg az ország területén belül, csupán a két megnevezett határvárosban.

Buszos közlekedési lehetőséggel az országban 14 vonalon számíthatunk. A buszok általában az osztrák és svájci járatokkal összhangban közlekednek.

 

Ha Lichtensteinben szeretnél tanulni, az alábbi ösztöndíjakra pályázhatsz:

Szeretnél még többet tudni Liechtensteinről? Kattints ide!

Diplomáciai kapcsolat

Liechtensteinben Magyarország részéről konzulátus működik, a legközelebbi nagykövetség Svájcban található.

Tiszteletbeli Konzulátus 

Cím: Vaduz, Landstrasse 36. FL-9490
Tel.: +423 237-5252
E-mail: wanger{kukac}wanger.net
Web: www.wanger.net

Magyar Nagykövetség

Cím: Svájc, Bern, Muristr. 31. 3006

Tel.: +(41)-(31) 352-85-72, 352-28-67

E-mail: mission.brn{kukac}mfa.gov.hu

Web: www.mfa.gov.hu/emb/bern

 

Hasznos linkek

http://www.studyoverseas.com/studying-abroad/study-in-europe/study-in-liechtenstein
http://www.masterstudies.com/Liechtenstein/
http://www.internationalgraduate.net/study-in-liechtenstein/

 

Felhasznált források

Világnéző: Liechtensteini közlekedés: http://lichtenstein.vilagnezo.hu/kozlekedes
Top Universities in Liechtenstein: http://www.4icu.org/li/
Euroguidance Hungary - Tanulás Európában – Liechtenstein: http://www.npk.hu/public/kiadvanyaink/2013/Tanulas_Liechtenstein.pdf
Liechtenstein - látványosságok: https://www.tripadvisor.co.hu/Attractions-g190357-Activities-c47-Liechtenstein.html
Világnéző: Liechtensteini látnivalók: http://lichtenstein.vilagnezo.hu/helyek/latnivalok
Világnéző: Liechtensteini vendéglátás: http://lichtenstein.vilagnezo.hu/helyek/vendeglatas

Utolsó módosítás: 2019.07.30.