Államközi ösztöndíjakCampus MundiCeepusErasmus+Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Szlovákia

Ahoj! Szeretnél beiktatni egy külföldi ösztöndíjas időszakot, de nem mennél messzire? Ismerős környezetben, hasonló mentalitású fiatalok között szeretnél kint is tanulni? Érdekel, mi a közös köztünk és más közép-európaiak között?

Ismerd meg Szlovákiát! 

Felsőoktatás

Az ország hazánkhoz hasonlóan 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, a bolognai rendszert követve egyetemi tanulmányokat Szlovákiában is alap-, mester- és doktori képzési szinten lehet tanulni. Az országban 23 ingyenes egyetem közül lehet választani, ezeken kívül magánegyetemek (12 db), illetve művészeti területeken alapszintű, nem egyetemi képzést kínáló felsőoktatási intézmények találhatók. Az állami egyetemek műszaki, zenei, gazdasági, orvosi, állatorvosi, mezőgazdasági területen nyújtanak képzéseket, valamint rendőrtiszti és katonai vonalon. A magánegyetemeken többek között gazdaság, management, üzleti ismeretek, államigazgatás, jog és nemzetközi kapcsolatok  között tudtok válogatni (amennyiben van kapcsolatuk itthoni intézményekkel, vagy - Erasmus+ pályázat esetén - tagjai az Európai Erasmus Charternek). 

Hasznos linkek:

Egyetemi élet

Szlovákiában számos egyetemi város, kisváros van, ahol több ezer diák tanul társadalomtudományi, gazdálkodási és bölcsészkarokon. A Pozsonyban található, a szlovák nemzeti egyetemként is ismert Comenius Egyetem a legrégebbi intézmény az országban, 13 karral és 27 000 hallgatóval büszkélkedhet, köztük 2400 külföldi diákkal. Az 1635-ben, Pázmány Péter által alapított egyetem szülőhelyén, Nagyszombaton 1992-ben újra megnyitották az egyetemi képzést Nagyszombati Egyetem néven (University of Trnava). Ez az intézmény szintén számos nemzetközi hallgatót fogad. Pozsonyon kívül az egyik legjobban felszerelt és legnépszerűbb egyetemi város Besztercebánya, ahol közgazdaságtan, társadalomtudományok, művészetek, pedagógia és jogtudomány közül lehet választani. Érdekesség, hogy a Soproni Egyetem jogelődjeként 1762-ben Selmecbányán (Banska Stabnica) alapították meg a világ első műszaki egyetemét, a selmecbányai bányászakadémiát. A városban 2008 óta az ország egyetlen zenei és művészeti magánegyeteme foglal helyet.

Több nemzetközi diákszervezet is működik az egyetemeken, mint például az ESN, AEGEE, AIESEC, BEST stb., ezek közül csak ki kell választanod, melyik passzol leginkább hozzád. Érdemes a nemzetközi diákigazolványok egyikét is kiváltanod (pl. ISIC), mellyel több kedvezményt is igénybe lehet venni, és kihasználni a diákoknak szánt különböző programlehetőségeket. A 26 év alatti, EU-s állampolgársággal rendelkező diákok a tömegközlekedést Szlovákiában ingyenesen használhatják.

További egyetemi linkek:

Slovak University of Technology (Pozsony)

University of Economics (Pozsony)

Kedvcsináló a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemhez:

(Forrás: Matej Bel Uni

Természet

Szlovákia északi részén a Kárpátok északnyugati hegyvidéke húzódik, itt a Tátra télen népszerű síparadicsomokat kínál, nyáron pedig a túrázók úticélja. A síkságok, nemzeti parkok számos apró csodát rejtenek, így a Szlovák Paradicsom nemzeti parkot is, ahol völgyek, szakadékok, kanyonok között lehet bejárni a vidéket.

(Kép: Little Big Country)

Tökéletes kikapcsolódás egy szabad hétvégére! Ha pedig útközben lehorzsolod a lábad, ne aggódj, szólj szlovák ismerősödnek, aki minden bizonnyal a nagymamák által is javasolt ALPA fertőtlenítőt javasolja majd - ilyet minden valamirevaló szlovák tart az otthonában!

Ötletek kiránduláshoz:

www.slovak-republic.org/attractions/

Little Big Country

Gasztronómia

Nem is gondolunk bele, mennyi mindent tudunk már eleve Szlovákiáról… Például ki ne ismerné a csokis ostyát, a Horalkyt, vagy a híres Kofola üdítőt? A szlovák étkezésben elterjedt a káposzta, a szalonna és a galuskafélék használata, sajt és tejföl társaságában, amelyek nagyon finomak ugyan, de valljuk be, hasonlóan nehéz ételek, mint számos magyar fogás. Ebben is hasonlítunk: tejföl bárhol, bármikor, bármire!

Szerencsére ma már könnyen találunk Szlovákiában kellemes, családias hangulatú vendéglőket, ahol valóban a háziasszony készíti el a rendelt „bryndzové halusky”-t, amit mi juhtúrós sztrapacskaként ismerünk. A jól ismert kürtőskalács helyi változata - amit bárhol Közép-Európában mindenki a magáénak vall - szintén megtalálható szomszédunkban. A magyar konyha világából tehát semmi sem hiányozhat neked, ha Szlovákiát választod egy fél éves külföldi ösztöndíj helyszínéül.

(Forrás: www.aktuality.sk/clanok/473520/haluskove-majstrovstva-dostanu-v-terchovej-novy-smrnc/

Közép-kelet-európaiság

Közös bennünk még az alapvetően közép-európaikra jellemző életérzés és mentalitás, amire leginkább a fanyar humor, az önirónia, a társadalomkritika, a talpraesettség és a közösségi szellem jellemző. Ha pedig az ismerkedést egy mindenki által ismert dallal kezdjük, garantált a barátság :) 

Az EU-s csatlakozást követően Szlovákia nemzetközileg is egyre jobban elismert országgá fejlődött, 2016-ban pedig először töltötte be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztjét. A közép-kelet-európai együttműködést előtérbe helyező szervezet, a Visegrádi Négyek tagja, ennek révén is számos területen valósul meg kooperáció országaink között. Az együttműködés egyik fontos eleme a Visegrádi Alap által támogatott tanulmányok, ösztöndíjak kezelése, ezáltal is hozzájárulva a közép-európai identitás erősítéséhez és a partnerségek előmozdításához. Szlovákia reputációja továbbra is nő, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 2017-ben az ENSZ Közgyűlésének következő elnökévé az ország külügyminiszterét választották.

Szlovákia 2009 óta tagja az eurózónának, így hivatalos pénzneme az euro. A dombornyomásos hitelkártyát (Visa, Maestro, Eurocard Mastercard) szinte minden étteremben, üzletben, bevásárlóközpontban elfogadják. 

Nyelv

Maguk a szlovákok is azt mondják, még egy anyanyelvi beszélő sem ismeri teljesen a szlovák nyelvet, egy külföldinek pedig 11-12 év, mire igazából el tudja sajátítani. Egyes források szerint is a világ legnehezebb nyelve! Valóban, az indo-európai nyelvcsalád nyugat-szláv ágába tartozó szlovák nyelv nem könnyű eset, de mindenképpen érdemes belekóstolni, ha kint tanul az ember. Hamar rá fogsz csodálkozni, mennyi közös szavunk van, a paplantól kezdve a radiátoron át a kaszárnyáig. A közös szavak sokszor megkönnyítik a megértést, egyúttal számtalan vicces szituációt eredményeznek :)

Kultúra

Az országban rengeteg kulturális program, történelmi helyszín fogadja az érkezőket, a fővároson kívül valamennyi városban illetve vidéki helyszíneken találunk tennivalókat. A számos történelmi vár közül például ott a híres szepesi vár, amely Közép-Európa legnagyobb várkomplexuma, vagy a 2012-es tűzvészben megrongálódott, azóta felújítás alatt álló krasznahorkai vár. De gondolhatunk Trencsén városára is, mely az ókori Római Birodalom legészakibb pontja volt Közép-Európában, ahol századokkal később a szlovák Rózsa Sándor, a nemzeti hősként tisztelt Juraj Jánošik is született. 

Sportprogramokban és fesztiválokban sincs hiány Szlovákiában, előbbi esetében a nemzeti sportnak számító jéghoki örvend nagy népszerűségnek: az ország férfiválogatott csapatát a világ egyik legjobb jéghoki-válogatottjaként tartják számon. A zenei fesztiválok közül kiemelkedik a legnagyobb éves zenei fesztivál, a Pohoda Trencsénben, vagy a Grape fesztivál Pöstyénben, de népszerű a többéves múltra visszatekintő gombaszögi nyári fesztivál is. 

 

 

Fedezd fel Szlovákiát Tejes Viktorral!

Fedezd fel velünk ...! FACEBOOK LIVE sorozatunkban hat európai országot mutattak be korábbi Erasmus ösztöndíjasok és EVS önkéntesek. Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalunkon megtalálod a videókat AusztriárólSpanyolországról és az Egyesült KirályságrólErasmus+ Ifjúság és Eurodesk Facebook oldalon pedig Olaszországról és Svédországról.

 

 

Ösztöndíjak, amelyekkel Szlovákiában tanulhatsz:

Erasmus+

Campus Mundi

CEEPUS

Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Államközi ösztöndíjak

 

 

 

Utolsó módosítás: 2021.03.18.