Campus Mundi

Ádám többször járt már kint Romániában Campus Mundi ösztöndíjjal, gyakorlott pályázó, nem volt már neki teljesen idegen a közeg. Ezúttal a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen eltöltött rövid tanulmányutjáról mesélt nekünk.

Intergenerációs mobilitás - terepszemle 

 

Jól ismered már a Campus Mundi pályázási folyamatokat, többször voltál kint ezzel az ösztöndíjjal. Miért a Campus Mundira pályáztál?

Kutatási támogatásra volt szükségem, melynek segítségével egy olyan vizsgálatot tudtam elvégezni, melyhez a Campus Mundi ösztöndíj hozzásegített. Számomra a kutatás, és a tudományos munka nagyon fontos, mivel szeretnék a jövőben doktori programra jelentkezni, melyhez ez a lehetőség jó alapot biztosított. Remélem a jövőben tudom majd kamatoztatni a vizsgálat eredményeit, melyek a határon túli magyar hallgatók válaszaiból születnek majd.

 

Hogyan készültél fel az ösztöndíjas időszakra?

A felkészülés nálam abból állt, hogy a kérdőíveket és a kutatáshoz szükséges egyéb feltételeket biztosítsam. Kérdőívet állítottunk össze témavezetőmmel, melyben olyan kérdések is szerepeltek, amelyek korábbi kutatásokban már megjelentek. Erre azért volt szükség, mert így a válaszok összehasonlíthatóvá válnak más hallgatók válaszaival is. A kérdőívek összeállítása után sokszorosítanom kellett a kérdőíveket. Nagy örömömre szolgált, hogy a magas arányú válaszadási hajlandóság miatt, minden kérdőív elfogyott, így még kint pluszba kellett hozzá nyomtatnom. Ez egy szociológus hallgatónak rendkívül jó érzés, hiszen minél több a felvett kérdőívek száma, annál jobban tudunk majd bizonyos tendenciákat meghatározni.
Emellett készültem interjúkérdésekkel is, melynek segítségével több hallgatót is meginterjúvoltam. Ezeknek az eredményeit a jövőben tervezem majd elemezni és publikálni.

 

Mesélnél a kinti adottságokról? Milyenek voltak a mindennapok, az emberek, stb.

Korábban már többször jártam Romániában, így ismertem a helyi adottságokat, az ország adottságait. Azt mondhatom, hogy még jobban megismertem az ország pozitívumait és negatívumait egyaránt. Leendő szociológusként akaratlanul is figyelem az emberek viselkedését, a különböző társadalmi folyamatokat és az emberek azokra adott reakcióit. A távolsági és a helyi utazások során megismertem a román társadalom összetételét. A kutatásom nem a román hallgatókra terjedt ki, hanem a magyar származású határon túli hallgatóknak vizsgáltam az intergenerációs mobilitását. Kifejezetten szerencsésnek mondhatom magam, hiszen mivel korábban már jártam Erdélyben, így olyan baráti kapcsolatokat tudtam kialakítani, ami lehetővé tette azt, hogy egyik kedves barátomnál lakhassak, amíg ott dolgozom. Én mindig azt szoktam hangsúlyozni, hogy a kapcsolati háló nagyon fontos - a mobilitásom alatt ezt személyesen is megtapasztalhattam.  

 

Milyen volt a kinti közeg ezúttal, könnyen befogadtak?

Azt mondhatom, hogy sikerült újabb barátokat szereznem. Az egyetemen magyarul beszélő diákok tanulnak, így a kommunikáció gyorsan és gördülékenyen ment. Megismerkedtem székelyföldi hallgatókkal is, akiket a nyáron készülök majd meglátogatni. Az újabb barátságok révén segítséget kaptam a helyi közlekedésben, az egyetem működésében és konkrét támogatást kaptam a kutatás megvalósításában is. A szociológiában ismeretes hólabda módszer segítségével olyan hallgatókhoz is eljutottam, akik az ő kapcsolati hálóján belül voltak, így célzottan sikerült még több hallgatóhoz eljutnom. Örülök annak, hogy ennyire segítőkészen fogadtak az egyetem hallgatói és oktatói is. 

 

Szakmailag hogyan értékelnéd a most kint töltött ösztöndíjas időszakot?

Szakmailag nagyon sokat fejlődtem. Már azzal is, hogy az országhatáron kívül végzek kutatást, ugyanakkor a magyarsághoz szorosan kapcsolódó témában. Tapasztalatot szereztem abban, hogy a kérdőívezésnek milyen nehézségei lehetnek. Ismertséget szereztem a hallgatók körében, hiszen rengeteg diákhoz eljutottam a kutatás megvalósítása alatt. Tudomást szereztem egy konferencia lehetőségről is, melyre jelentkeztem és a jövőben szeretnék részt venni rajta. Fontosnak tartom azt is, hogy a kutatás közben az egyetem oktatóival beszélgethettem és információkat szerezhettem a romániai társadalom működéséről, valamint a hallgatók összetételéről is. A szakmai kapcsolatok kialakítására törekedtem, hogy a jövőbeli együttműködés reményében akár közös kutatásokban, projektekben tudjunk majd együttműködni. 

 

Fotók: Virág Ádám és Szabó-Schuller Emőke, www.pxhere.com

A Campus Mundi rövid tanulmányút ösztöndíj lezárult, újabb pályázati felhívás nem lesz.
Részképzésre és szakmai gyakorlatra továbbra is lehet jelentkezni, a pályázás folyamatos.

További információk a pályázásról egy kattintásra!

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2021.03.10.