A külföldi szakmai gyakorlatok sikerének kulcsa: személyesség és kölcsönösség

2017.02.15.

Projekttükör | Szakképzés

Intézményi stratégia, hálózatépítés, hasznosíthatósági terv és a tanulási eredmények élményszerű bemutatása. Hogy mit jelentenek ezek a szakképzés mindennapi gyakorlatában? Ez is kiderül a Szegedi SZC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája projektjeinek tapasztalataiból.

20 éve vesznek részt sikeres nemzetközi együttműködésekben, és az elért eredményeik azt igazolják, hogy a szakképzés és a nemzetköziesítés iránt valóban elkötelezett intézményről van szó. Együd János Lászlóné projektkoordinátort és Komáromi Annamáriát, a nemzetközi kapcsolatok munkaközösség-vezetőjét kérdeztük legújabb Erasmus+ projektjük eredményeiről és hatásairól.

Milyen mobilitások zajlanak jelenleg az iskolában?

12 fős tanulói és 4 fős munkatársi mobilitás valósult meg Franciaországban, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban. Szakmai alapképzésben részt vevő vendéglátás és turizmus szakirányos tanulóink a fogadó partner külső gyakorlati munkahelyein dolgoztak, hetente egy napon pedig a gyakorlati óráikon vettek részt. A munkatársi mobilitások job shadowing típusúak voltak, melyeket iskolánk képzési kínálatának bővítése, a duális szakképzés szaknyelvtanításának, szakmódszertanának igénye és az inkluzív nevelés indokolt.

Az iskolának ma már kiterjedt partneri hálózata van. Hogyan jutottak el ideáig?

1996 óta tagjai vagyunk az AEHT (Európai Vendéglátó-ipari és Turisztikai Szakképző Iskolák Szövetsége) szakmai szervezetnek. Folyamatosan jelen vagyunk rendezvényeiken, ahol új partnerkapcsolatok kiépítésére is lehetőség nyílik. Szoros kapcsolatot ápolunk a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával is. Francia partnerintézményünk 3-4 évente megszervezi az Európai Kerekasztal című konferenciát és partnertalálkozót, ahol alkalmunk van találkozni az ő európai partnerintézményeivel. Fontos hangsúlyozni, hogy ezeket a kapcsolatokat folyamatosan ápolni kell, és valamennyi a kölcsönösségen alapul: szakmai gyakorlatra nem csak kiutazunk, hanem fogadjuk is partnereink diákjait és kollégáit. Igyekszünk szoros kapcsolatot ápolni a partnerországok kulturális és diplomáciai képviseleteivel: az Alliance Française Francia Kulturális Egyesülettel, a SZTE Olasz Tanszékével, és tervezzük a román konzulátus felkeresését. Rendkívül fontos a szakmai szervezetekkel és az intézménnyel kapcsolatban álló gazdálkodási szervezetekkel való együttműködés is.

Olvasson tovább a projektről ide kattintva!

További sikeres projektekről is szívesen olvasna? 
Ide kattintva böngészheti projektbemutatókból készült szűrhető adatbázisunkat.

Utolsó módosítás: 2017.04.27.