Lezajlott az EGT Alap Ösztöndíj program zárórendezvénye

2017.10.20.

Hír | Köznevelés, Felsőoktatás, Szakképzés

Személyes és virtuális köszöntők, projektbemutatók, kisfilm-ünneplés egy konferencián.

Személyes és virtuális köszöntők norvég, izlandi és liechtensteini oldalról, záró értékelés a közreműködő szervezetektől, projektbemutatók, kisfilm, kiadvány, kiállítás, tapasztalatcsere, ünneplés és kitekintés a program jövőjébe – mindez egy konferencián valósult meg 2017. október 5-én, az Európa Hajón.

A Tempus Közalapítvány (TKA) szervezésében, az EGT Alap Ösztöndíj Program keretében megvalósult rendezvénnyel a programban részt vevő, szakmai látogatásokat, nemzetközi projekteket megvalósító és intézményközi együttműködéseket folytató intézmények pedagógusai, oktatói, hallgatói, munkatársai, valamint a donor országok (Norvégia, Izland, Liechtenstein) képviselői és a hazai oktatásért felelős döntéshozók a program (2009-2014) lezárását ünnepelték meg.

Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója nyitotta meg a rendezvényt, ismertetve a közalapítvány nemzetközi pályázatkezelői tevékenységeinek sokrétűségét. Ezt Olav Berstad norvég nagykövet angol nyelvű köszöntője követte a donor országok képviseletében. Dr. Korponai Gergő a Miniszterelnökség mint az Ösztöndíj program Nemzeti Kapcsolattartójának megbízottja méltatta a programot. A norvég és liechtensteini donor program partnerek rövid köszöntő videóikban kiemelték a program sajátosságait és a magyar féllel megvalósított együttműködés sikerességét. Bokodi Szabolcs felsőoktatási vezető (TKA) az Ösztöndíj program intézményi rendszerére, céljára, bevont szektoraira, az egyes pályázattípusokra és megvalósított projektekre is bővebben kitért előadásában

A rendezvény helyszíne – az Európa Hajó – szimbolikusan is reprezentálta a donor országok azon célját, hogy a projektekkel és mobilitásokkal az Európai Gazdasági Térség gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeinek csökkentéséhez kívántak hozzájárulni. Hogy mit is jelent ez részletekben, eredményekben és számokban is kifejezve, azt a Magyarország és a donor országok oktatási együttműködései az EGT Alap Ösztöndíj programban c. kiadványban összegyűjtöttük azok számára is, akik még nem ismerik a jövőben várhatóan újabb szakaszt megnyitó programot.

A most lezárt pályázati ciklus mind a négy pályázattípusa bemutatkozott egy-egy projektgazda személyes előadása keretében, melyek prezentációi honlapunkon megtekinthetőek. A Magyarország és a donor országok oktatási együttműködései az EGT Alap Ösztöndíj program keretében c. kisfilm is teret adott annak, hogy a projektet megvalósított intézmények képviselői megoszthassák nemzetközi tapasztalataikat. A rendezvény ideje alatt közelebbről is meg lehetett vizsgálni a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Future traditions című projektjének nemzetközi együttműködés eredményeképp megvalósult kiállítási anyagait.

A játékos kvízzel bevezetett asztalbeszélgetések során a résztvevők a partnerkeresés lehetőségeiről, a megvalósított projektek eredményeiről és a további együttműködési utak kereséséről osztották meg egymással tapasztalataikat, javaslataikat köznevelési, felsőoktatási, szakképzési és felnőtt tanulási szektorok szerinti bontásban.

Az egész napos eszmecserére is reflektálva Bokodi Szabolcs értékelte a rendezvényen hallottakat, az Ösztöndíj Program remélt jövőjét, a program folytatódásával előttünk álló kihívásokat és a megoldási törekvéseket, javaslatokat. Az EGT Alap Ösztöndíj program magyarországi indulásakor szerepet vállalt Hermándy-Berencz Judit igazgató-helyettes szavaival zárult a konferencia. A zárórendezvényen készült fényképek itt tekinthetőek meg.

Utolsó módosítás: 2017.10.30.