A 2019-es tanévben az ECHE tulajdonos hazai felsőoktatási intézmények ismét pályázhatnak a partnerországok felsőoktatási intézményeivel megvalósítandó mobilitási tevékenységekre az Erasmus+ programban, az úgynevezett nemzetközi kreditmobilitás keretében.

Nemzetközi kreditmobilitás

2019. ÉVI PÁLYÁZATI TUDNIVALÓK

 

1. A pályázat célja

Az ECHE tulajdonos felsőoktatási intézmények a partnerországok felsőoktatási intézményeivel megvalósítandó mobilitási tevékenységekre pályázhatnak az Erasmus+ programban, az úgynevezett nemzetközi kreditmobilitás pályázattípus keretében. A nemzetközi (tehát nem programország, hanem partnerország felsőoktatási intézményeivel lebonyolítandó) kreditmobilitás esetén a programországbeli felsőoktatási intézmények nyújthatnak be pályázatot a Nemzeti Irodákhoz, az alábbi feltételekkel.

 

2. A pályázásra jogosultak köre

Kizárólag programországbeli felsőoktatási intézmények vagy nemzeti mobilitási konzorciumok nyújthatnak be pályázatot az illetékes Nemzeti Irodákhoz. 

A pályázó intézménynek vagy a nemzeti mobilitási konzorcium tagjainak Erasmus Felsőoktatási Chartával (ECHE) kell rendelkeznie. A konzorciumokra vonatkozó további előírásokat a pályázati útmutató tartalmazza.

 

3. Támogatható tevékenységek

Az Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitás keretében pályázható mobilitási tevékenységek a következők lehetnek:

- hallgatói tanulmányi célú mobilitás

hallgatói szakmai gyakorlat

- személyzeti oktatási célú mobilitás

- személyzeti képzési célú mobilitás

Szakmai gyakorlatok megvalósítására 2018-tól lehet először pályázni a nemzetközi kreditmobilitás keretében, ahol a partnerországok mellett Svájcba és a Ferröer-szigetekre is lehetőség van kimenő (BsC és MsC) hallgatói szakmai gyakorlatok megvalósítására "DIGITAL SKILLS" területen. (Hivatkozás: E+ Programme Guide, 32. oldal: "digital marketing (e.g. social media management, web analytics); digital graphical, mechanical or architectural design; development of apps, software, scripts, or websites; installation, maintenance and management of IT systems and networks; cybersecurity; data analytics, mining and visualisation; programming and training of robots and artificial intelligence applications")

 

4. A programban részt vevő országok

A nemzetközi kreditmobilitás keretében a programországok és a partnerországok közötti mobilitási tevékenységek megvalósítása támogatható. A pályázatot minden esetben a programország felsőoktatási intézményének kell benyújtania.

Programországok:

Az Európai Unió tagállamai (Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxembourg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbia (új!), Szlovákia, Szlovénia, Svédország)

Nem EU tagállamként a programban szintén részt vesz: Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Törökország

Partnerországok:

A pályázásra jogosult felsőoktatási intézmények a 2018. évi pályázatok során az alábbi partnerországok felsőoktatási intézményeivel megvalósítandó mobilitásokra pályázhattak. 

 

Országcsoport Országok HU keret 2018 
ENI South-Mediterranean Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia 759.011€              
ENI Eastern Partnership Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Ukrajna területe a nemzetközi jog szerint 572.003€  
ENI Russia Federation Oroszország területe a nemzetközi jog szerint
*Oroszország számára az ENI és PI eszköz keretén belül is rendelkezésre áll bizonyos összeg. A könnyebb érthetőség kedvéért a teljes összeg az ENI Russian Federation borítékban van feltűntetve.
331.948€
DCI Latin America Argentína, Bolívia, Brazíla, Chile, Columbia, Costa Rica, Kuba, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela  131.861€
DCI Asia Afganisztán, Banglades, Bhután, Kambodzsa, Kína, DPR Korea, India, Indonézia, Laosz, Malajzia, Maldív-szigetek, Mongólia, Mianmar, Nepál, Pakisztán, Fülöp-szigetek, Srí Lanka, Thaiföld, Vietnám 406.624€
DCI Central Asia Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán 130.007€
DCU Middle East Irak, Irán, Jemen 61.046 €
DCI South Africa Dél-Afrika 38.076€
IPA Western Balkans Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Szerbia  673.777€
PI Industrialised Americas USA, Kanada 143.405€
PI Asia industrialised, Australia, New Zealand Ausztrália, Brunei, Hong Kong, Japán, Koreai Köztrásaság, Macao, Új-Zéland, Szingapúr, Tajvan  151.793€
EDF

ACP/AKCS országok (Afrika, karibi és csendes-óceáni térség):

Angola, Antigua és Barbuda,  Zöld-foki Köztársaság, Comore-szigetek, Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Kongói Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság, Cook-szigetek, Elefántcsontpart, Dzsibuti, Dominika, Dominikai Köztársaság, Eritrea, Etiópia, Fidzsi, Gabon, Gambia, Ghána, Grenada, Guineai Köztársaság, Bissau-Guinea, Egyenlítői-Guinea, Guyana, Haiti, Jamaica, Kenya, Kiribati, Lesotho, Libéria, Madagaszkár, Malawi, Mali, Marshall-szigetek, Mauritánia, Mauritius, Mikronézia, Mozambik, Namíbia, Nauru, Niger, Nigéria, Niue, Palau, Pápua Új-Guinea, Ruanda, SaintKitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és Grenadine-szigetek, Salamon-szigetek, Szamoa, Săo Tomé és Príncipe, Szenegál, Seychelle-szigetek, Sierra Leone, Szomália, Szudán17, Dél-Szudán, Suriname, Szváziföld, Tanzánia, Kelet-Timor, Togo, Tonga, Trinidad és Tobago, Tuvalu, Uganda, Vanuatu, Zambia, Zimbabwe

133.284€

Tunisia Window

Tunisia

25.000€

West Africa Trust Fund (WTF)

Burkina Faso, Csád, Elefántcsontpart, Gambia, Ghána, Guinea, Kamerun, Mali, Mauritánia, Niger, Nigéria, Szenegál

25.000€

Heading1

a magyar rövid ciklusú, alap- és mesterképzéses hallgatók DCI és EDF régiókba történő kiutazásának támogatására (kivéve Dél-Afrika)

180.000€

 A 2019-es pályázati körben rendelkezésre álló keret 2018. őszén kerül meghatározásra.

2019-től Chile és Urugay a DCI Latin-America régió helyett a PI America régióhoz tartozik majd.

 

5. Pályázati feltételek

Magyarország számára a 2018. évben rendelkezésre álló éves Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitási költségvetés 3 582 833 € volt, amely az alábbi 5 különböző európai uniós támogatási eszköz finanszírozásából tevődött össze (EU költségvetés Heading 4 források):

Az 5 eszközön belül összesen 12 különböző költségvetési sor van, amely lefedi a világ majdnem minden régióját. Az eszközök között nincs átjárhatóság.

A költségvetési sorok szerint felhasználható keretösszegeket és az általuk lefedett országokat a mellékelt táblázatban tüntettük fel. Azok az országok, amelyek nem kerülnek megnevezésre a Pályázati útmutató releváns részében, nem vehetnek részt a 2018-as nemzetközi kreditmobilitási pályázatokban.

Irán esetén az alábbi felsőoktatási intézményekkel való partnerségek nem támogathatók:

Izrael esetén az alábbi felsőoktatási intézményekkel való partnerségek nem támogathatók:

Ciszjordánia:

Golán fennsík:

A partnerintézmények támogathatóságát a pályázó intézménynek minden esetben ellenőriznie kell, amihez segítséget nyújt az Európai Bizottság PIC szám kereső adatbázisa.

 

6. Prioritások

A DCI és EDF költségvetési eszköz keretében a programországok felsőoktatási intézményei bejövő személyzetet és hallgatókat bármilyen korlátozás nélkül fogadhatnak (kivéve Dél-Afrika esetén, ld. másodlagos kritérium). A hazai intézmények nem valósíthatnak meg kifelé irányuló hallgatói mobilitást a képzés első (alap) és második (mester) ciklusában. Kifelé irányuló hallgatói mobilitás csak a harmadik képzési ciklusban (Phd hallgatók) és a személyzeti mobilitás keretében támogatható a partnerországok irányába.

A 2018-as Erasmus+ Heading1 mobilitási pályázat (klasszikus, partnerországok közötti mobilitás) keretéből 180 000 eurót irányoz elő a Tempus Közalapítvány a magyar rövid ciklusú képzésben résztvevő, illetve alap- és mesterképzéses hallgatók DCI és EDF régiókba történő kiutazásának támogatására. A Heading1 keretre vonatkozó igényt a pályázati űrlapban kell jelezni, a hallgatói mobilitás flow-nál a mobilitási ciklus megadásával (alap vagy mester).

Felhívjuk figyelmüket, hogy a pályázati űrlapon „A stratégia relevanciája" tartalmi rész kifejtésénél is egyértelműen meg kell adni a Heading1 keretből támogatandó mobilitások adatait (résztvevők száma, mobilitások hossza, igényelt forrás összesen). Amennyiben a tartalmi indoklás nem tartalmazza a DCI és EDF régiókba történő, alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatók kimenő mobilitására vonatkozó adatait az adott partnerországnál, a Nemzeti Iroda nem tudja figyelembe venni az erre irányuló támogatási igényt a pályázatban.

A DCI Dél-Afrika költségvetési keret kapcsán a Tempus Közalapítvány a képzési és oktatási célú személyzeti mobilitásra, valamint a Phd hallgatókra korlátozza a támogatható mobilitások körét.

Az IPA és PI eszközök esetén nincsenek korlátozások a befelé és kifelé irányuló mobilitás kapcsán.

EU-s prioritások és célok /az Erasmus+ program 7 éve alatt európai szinten elérendő célkitűzések, melyek teljesülését 3 évente vizsgálja az Európai Bizottság:

  • Ázsiában és Latin-Amerikában a mobilitások 25 % a legszegényebb országokkal kell, hogy megvalósuljon
  • a DCI Ázsia költségvetés maximum 30 %-a költhető Kínával és Indiával megvalósuló mobilitásokra
  • a DCI Latin-Amerika költségvetés maximum 35 % költhető Brazíliával és Mexikóval megvalósuló mobilitásokra

A legszegényebb országok

Ázsia: Afganisztán, Bangladesh, Kambodzsa, Laosz, Nepál, Bhután és Mianmar

Latin-Amerika: Bolívia, Salvador, Guatemala, Honduras és Nicaragua (2019-től Paraguay már nincs ebben a csoportban)

A nemzetközi kreditmobilitás esetén nincsenek kvóták a partnerországokkal folytatott hallgatói és személyzeti mobilitás arányára vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy a pályázó felsőoktatási intézmények akár 100 %-ban pályázhatnak hallgatói vagy oktatói mobilitásra is (az egyes eszközök korlátozásásainak figyelembevételével).

A Nemzeti Iroda másodlagos értékelési szempontot csak Dél-Afrika esetében alkalmaz, mivel a többi országcsoport 60 000 eurónál nagyobb kerettel rendelkezik. A DCI Dél-Afrika költségvetési keret kapcsán a Tempus Közalapítvány a személyzeti mobilitásra és a PhD hallgatókra korlátozza a támogatható tevékenységek körét.

 

7. A támogatás mértéke

Az elnyert támogatás nagyságát a támogatott mobilitási tevékenységek száma és paraméterei határozzák meg, az alábbiak szerint.

I. Egyéni ösztöndíj magyarországi pályázat esetén

A beutazó hallgatóknak egységesen 800 euró/hó ösztöndíjat fizet a program, míg a kiutazóknak egységesen 700 euró/hó ösztöndíj adható. Beutazó oktatóknak és munkatársaknak 140 euró/nap, kiutazó oktatóknak és munkatársaknak 180 euró/nap megélhetési átalányösszeg adható.

II. Utazási átalány

Ezen felül minden kiutazó és beutazó utazási átalányösszeget kap a földrajzi távolság függvényében, az alábbiak szerint.

0 és 99 KM: 20 EUR/fő

100 és 499 KM: 180 EUR/fő

500 és 1999 KM: 275 EUR/fő

2000 és 2999 KM: 360 EUR/fő

3000 és 3999 KM: 530 EUR/fő

4000 és 7999 KM: 820 EUR/fő

8000 KM és felette: 1500 EUR/fő

III. Szervezési költség

Nyertes pályázat esetén minden beutazó és kiutazó után 350 euró szervezési támogatást fizet a Tempus Közalapítvány az Erasmus+ program terhére, a támogatott mobilitások számától függetlenül. Mind a kiutazók, mind a beutazók esetében az intézményre hárul a mobilitás előkészítése és megszervezése, valamint a pénzügyi utalások teljesítése az egyéni ösztöndíjasok és a partnerek felé is. A szervezési keret partnerek közötti esetleges felosztásáról az intézményközi megállapodásban rendelkezhetnek a felsőoktatási intézmények.

 

8. A projekt időtartama

A korábbi 16 hónapos és 26 hónapos időtartam helyett 2019-től 26 hónapra és 36 hónapra lehet majd pályázni, a projektek várható kezdete pedig 2019. augusztus 1. lesz (a korábbi június 1. helyett).

 

9. A pályázás menete

A pályázat benyújtására a programországok Erasmus Charter for Higher Education dokumentummal rendelkező felsőoktatási intézményei és nemzeti konzorciumok jogosultak. Egy pályázó egy adott pályázati körben csak egy pályázatot nyújthat be. A pályázatot az Európai Bizottság által közétett E-form használatával lehet benyújtani a pályázó intézmény országának megfelelő Nemzeti Irodához. A pályázati űrlapon országonként kell feltüntetni a tervezett mobilitások számát, illetve alátámasztani a mobilitási tevékenységek relevanciáját. (A 2019-es űrlap várhatóan 2018 végén jelenik majd meg.)

A pályázó hazai intézménynek kétoldalú intézményközi megállapodást kell kötnie a pályázatban feltüntetett partnerországok felsőoktatási intézményeivel. A felsőoktatási intézmények kétoldalú megállapodásainak minimum követelményeit az Európai Bizottság által közétett dokumentum (Inter-institutional Agreement) tartalmazza. A pályázat beadásakor még nem szükséges kétoldalú megállapodással rendelkezni a partnerekkel, de a pályázati űrlapon nyilatkozni kell arról, hogy a mobilitási tevékenység megkezdése előtt megszületik a kétoldalú megállapodás.

 

10. A pályázatok értékelésének szempontjai

Az Európai Bizottság központilag meghatározta a pályázatok elsődleges értékelési szempontjait. A nemzetközi kreditmobilitási pályázatok bírálata 4 elsődleges értékelési szempont figyelembevételével történik, partnerországonként külön-külön.

Elsődleges értékelési szempontok

I. A stratégia relevanciája (30 pont)

A pályázónak be kell mutatnia, hogy a program- és partnerországok felsőoktatási intézményeinek nemzetköziesítési stratégiájához hogyan illeszkedik a tervezett mobilitási tevékenység, és alá kell támasztania a javasolt mobilitás-típus (hallgató és/vagy oktatói mobilitás) relevanciáját.

II. Az együttműködés minősége (30 pont)

A pályázónak részleteznie kell, hogy az adott partnerország felsőoktatási intézményeivel milyen korábbi, hasonló projektekben szerzett tapasztalatai vannak (amennyiben vannak korábbi tapasztalatok). Részleteznie kell továbbá, hogy a tervezett mobilitási projekt során a felelősségi körök, szerepek és feladatok hogyan kerülnek meghatározásra az intézményközi megállapodásban.

III. A projektterv és a megvalósítás minősége (20 pont)

A pályázónak be kell mutatnia a mobilitási projekt különböző szakaszait. Össze kell foglalnia, hogyan tervezik a partnerszervezetekkel a mobilitásban résztvevők kiválasztását, hogyan támogatják az egyéni résztvevőket és hogyan tervezik a mobilitási időszak elismertetését (különös tekintettel a partnerországokban).

IV. Hatás és disszemináció (20 pont)

A pályázónak be kell mutatnia, milyen hatást várnak a mobilitási projekttől a résztvevők, kedvezményezettek és a partnerszervezetek szempontjából helyi, regionális és nemzeti szinten. Ismertetnie kell továbbá, hogy milyen intézkedéseket terveznek a mobilitási projekt eredményeinek terjesztése kapcsán (disszemináció), tanszéki és intézményi szinten, mind a program- mind a partnerországokban (amennyiben az utóbbi releváns).

Másodlagos értékelési szempontok

A Nemzeti Iroda másodlagos értékelési szempontot csak Dél-Afrika esetében alkalmaz, mivel a többi költségvetési sor 60 000 eurónál nagyobb kerettel rendelkezik. A DCI Dél-Afrika költségvetési keret kapcsán a Tempus Közalapítvány a személyzeti mobilitásra és a PhD hallgatókra korlátozza a támogatható mobilitások körét.

A támogathatóság feltétele

A pályázatok országok szerinti értékelése során lehetőség van teljes mértékben illetve részlegesen támogatni a tervezett mobilitási tevékenységeket, vagy elutasítani az adott országra vonatkozó támogatási igényt. Formai megfelelés esetén legalább 60 pont kell a támogatáshoz, illetve „A stratégia relevánciája” szempont esetén minimum 15 pontot kell elérni ahhoz, hogy támogatható legyen a pályázat az adott ország tekintetében. A támogatási igényeket az egyes költségvetési sorok szerint lehet jóváhagyni, a költségvetési keretek kimerüléséig.

 

11. Pályázati határidő

2019. február 5. brüsszeli idő szerint déli 12 óra (várható időpont)

 

11. Linkek, letölthető dokumentumok

Várható KA107 változások 2019-ben (új!)

Erasmus+ Programme Guide 2018 /angol

Pályázati űrlap 2018 KA107 /angol nyelvű E-FORM, a kitöltés nyelve választható 

Megjegyzés: a Heading1 keretből támogatható mobilitások igénylése 2018-tól a pályázati űrlapon belül történik

Do's and don'ts for applicant HEIs 2017 /a pályázati űrlap kitöltését segítő technikai és tartalmi segédlet

Guidelines for Experts on Quality Assessment of Erasmus+ KA107 Applications  (2018-as útmutató)

Inter-institutional agreement 2014-20 between Programme Countries and Partner Countries / kétoldalú intézményközi megállapodás minimum követelményeit tartalmazó mintadokumentum

Erasmus+ Internatinal Credit Mobility - Partnership with Hungarian Higher Education Institutions (pdf, leporello)

Eligible evacuated list of HEI MES / evakuált, de pályázható intézmények Ukrajnában

Ineligible HEIs Crimea / nem pályázható intézmények Ukrajnában

Utolsó módosítás: 2018.11.07.