Hasznos anyagok pályázáshoz, megvalósításhoz és disszeminációhoz

Stratégiai partnerségek - partnerkeresés

Minisorozatunk célja, hogy kiemeljük az Európai Bizottság köznevelési portálja, a School Education Gateway legfontosabb funkcióit, ezzel is segítve a különböző köznevelési szereplők Erasmus+ pályázatokban való erőteljesebb részvételét.

Elolvasom

Fejlődési lehetőségek járvány idején is - Az eTwinning alkalmazásának előnyei az Erasmus+ projektek megvalósítása során

Az aktuális járványhelyzetben, az utazási korlátozások idején különösen fontos, hogy a hazai és külföldi intézmények kölcsönösen támogassák, segítsék egymás munkáját, valamint megosszák egymással a digitális oktatáshoz és virtuális projektmegvalósításhoz kapcsolódó módszereiket. Sok pedagógus számára a digitális oktatásra való átállás, valamint a projekttevékenységek virtuális úton történő lebonyolítása sok kérdést és újszerű kihívást vet fel, melyben támpontot jelenthet, ha módot kapnak arra, hogy más hazai vagy külföldi intézménnyel összefogjanak, és problémáikra közös megoldásokat keressenek. Az eTwinning portál többek között az említett célkitűzések elérésében igyekszik aktív segítséget nyújtani a köznevelési intézmények munkatársai számára.

Elolvasom

Mobilitási lehetőségek – szakmai látogatásra alkalmas fogadóintézmények

A Pályázati Pavilon előző számában bemutatott Kurzuskatalógus után, ezúttal az Európai Bizottság köznevelési portáljának egy másik keresőfelületét ismerhetik meg. Minisorozatunk célja, hogy kiemeljük a School Education Gateway legfontosabb funkcióit, ezzel is segítve a különböző köznevelési szereplők Erasmus+ pályázatokban való erőteljesebb részvételét.

Elolvasom

PILLANATKÉP az iskolák digitális felkészültségéről

A SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies) az Európai Bizottság által létrehozott eszköz, amely elősegíti a digitális technológia beépítését a tanításba, tanulásba és a diákok értékelésébe.

Elolvasom

A hatásmérés tervezése

Az Impact+Tool eszköz célja, hogy segítse a projekt várható hatásának átgondolását: hogyan fogják mérni és milyen adatokkal tudják alátámasztani az elért hatást.

Elolvasom

A szellemi termékről az Erasmus+ stratégiai partnerségek pályázattípusban

A stratégiai partnerségek pályázattípus célja intézmények közötti együttműködések támogatása, amelyek vagy innovatív szellemi termék(ek) kifejlesztésére, átvételére irányulnak; vagy a projektpartnerektől való tanulást, az európai szintű tapasztalatcserét támogatják. Ha projektünk szellemi termék fejlesztését tűzi ki célul, akkor a pályázat sikeressége szempontjából már a munkafolyamat elején fontos megbizonyosodnunk arról, hogy a tervezett szellemi termék az Erasmus+ programban is annak minősül-e. Hogyan tegyük ezt meg? Mitől szellemi termék a szellemi termék?

Elolvasom

Hogyan olvassuk az Erasmus+ pályázati útmutatót? - Gyakorlati tanácsok az Erasmus+ Programme Guide olvasásához

Szeretne pályázni az Erasmus+ programban? Nem tudja, hogy melyik Erasmus+ pályázattípusban érdemes pályáznia? Van már nyertes Erasmus+ pályázata, de más pályázattípus is érdekli? Az Erasmus+ pályázati útmutató minden kérdésére választ ad – ha tudja, hogyan érdemes olvasni a leggyakrabban hivatkozott útmutatót. Cikkünk ebben igyekszik gyors segítséget nyújtani.

Elolvasom

Gyakorlati útmutató intézményvezetők részére

Az útmutató óvodák, általános és középiskolák vezetői számára készült, és azt mutatja be, hogy alapos tervezés és vezetői elkötelezettség mellett az Erasmus+ program hogyan szolgálhatja a részt vevő intézmények, tanárok, pedagógusok, gyerekek igényeit rövid és hosszú távon.

Elolvasom

Nemzetközi együttműködést támogató online felületek a köznevelés területén

Az Erasmus+ mobilitási és stratégiai partnerségi pályázatok különböző szakaszaiban, de már a projektek tervezésekor is rendelkezésünkre állnak olyan felületek, melyek a nemzetközi együttműködést segíthetik. Az Erasmus+ pályázatokat közvetlenül tudják támogatni az eTwinning, a School Education Gateway és az Erasmus+ Project Results Platform felületek, melyeken többek között jövőbeni pályázatainkhoz kereshetünk partnereket, tájékozódhatunk más pályázatok megvalósításáról, részt vehetünk különböző képzéseken, de akár már megvalósított eredményeinket is közzétehetjük. Pályázati tippek rovatunkban most összeszedtük a felületekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Elolvasom

Elkerülendő hibák az Erasmus+ stratégiai pályázat megírásakor

Egyre több intézmény tartja fontosnak az európai pályázati rendszerben való részvételt, a beadott pályázatok színvonala, kidolgozottsága is minőségileg javuló tendenciát mutat. Hogyan lehet azonban olyan pályázatot írni, amely minőségileg kiemelkedik a többi beadott pályázat közül? Melyek azok a tipikus hibák, amelyeket a pályázók elkövetnek, és hogyan lehet ezeket kiküszöbölni? Tippek és javaslatok az értékelő szemszögéből.

Elolvasom

A közoktatás online európai fóruma

Már 30.000 fölött jár a regisztrálók száma a School Education Gateway platformon. Jól jelzi az érdeklődést, hogy ezt alig 6 hónappal a 2016. októberi hivatalos indulás óta sikerült elérni. A tanárok, iskolavezetők, szakértők, döntéshozók és más közoktatási szakemberek hozzáférésének a nyelvi korlátok sem szabnak határt, hiszen a portál tartalma 23 nyelven, köztük magyarul is elérhető.

Elolvasom

A projektmenedzsment eszközei

Projektek menedzselése, koordinálása nem rutinfeladat. Különösen igaz ez, ha olyan Európai Uniós projektről van szó, amelynek a megvalósításában több különböző országban működő intézmény, szervezet vesz részt. Cikkünkben áttekintjük a nemzetközi projektek sikeres végrehajtását segítő projektmenedzsment eszközöket és azok használatát.

Elolvasom

Legyünk stratégák! Intézményi logika a mobilitási projektek tervezésében

Az Erasmus+ program filozófiájának központi eleme a támogatott projektekben elért eredmények intézményi beépülésének elősegítése. Ez az elem az elődprogramokhoz képest markáns változást hozott a mobilitási projektek tervezésébe és megvalósításába, hiszen megszűntek az Egész életen át tartó tanulás programból ismert egyéni pályázati lehetőségek. Az új programban új szerepbe kerülnek az intézmények, hiszen az egyéni mobilitásokat támogató háttérszereplőkből a mobilitási tevékenységeket meghatározó, tervező és lebonyolító szervezetekké válnak.

Elolvasom

Igényfelmérés, avagy hogyan indokoljuk a számunkra fontos témát

A sikeres pályázat egyik titka az, hogy a választott téma, a kitűzött célok, a tervezett eredmények és a projekt várt hatása megfelelően alá van támasztva egy, a pályázat benyújtását megelőző, igény- és szükségletfelméréssel. Az ERASMUS+ program Stratégiai partnerségek pályázattípusa esetében egy ilyen felmérés bemutatása elvárás is a pályázati űrlap megfelelő rovatában.

Elolvasom

Hatástervezés - mellékhatások nélkül

Az Erasmus+ pályázatok értékelési szempontrendszerének egyik leghangsúlyosabb eleme az elérni kívánt hatások és a disszemináció minősége. Ez a 100 pontból 30 pontot ér, melynek legalább a felét meg kell szerezni ahhoz, hogy a pályázat támogatható legyen.

Elolvasom

Disszeminációs tippek

A disszemináció a projektek eredményeinek terjesztése, lehetőség szerint minél szélesebb körben, minél hatékonyabb módon. A disszemináció lehet a projektek során megszületett termékek (új képzések, tantervek, tananyagok, taneszközök stb.) terjesztése vagy a projektmegvalósítás tapasztalatainak (projektmenedzsment, együttműködés, módszertan stb.) átadása.

Elolvasom

Pályázatot írunk… …trükkök vagy tudomány?

Valószínűleg mindkettő kell hozzá, bár lehet, hogy ha azt a tudást és azokat az eszközöket, amelyek segíthetnek bennünket egy jó pályázat elkészítésében, trükköknek nevezzük, akkor túlságosan leegyszerűsítjük a kérdést. Átgondolt tervvel, az intézmény valós szükségleteihez igazodó elképzeléseket pontosan, lényegre törően bemutatva jó eséllyel lesz sikeres a pályázatunk. Két éve már annak, hogy útjára indult az Erasmus+ program, így szeretnénk néhány, a pályázatok bírálatát végző szakértőinktől érkező jó tanácsot megosztani a pályázni szándékozókkal.

Elolvasom

Utolsó módosítás: 2016.03.08.