Az Impact+Tool eszköz célja, hogy segítse a projekt várható hatásának átgondolását: hogyan fogják mérni és milyen adatokkal tudják alátámasztani az elért hatást.

Ez a rugalmas eszköz többféle módon alkalmazható:

Hogyan készül a terv?

1. lépés: Röviden és világosan fogalmazza meg, hogy a projekt segítségével mit szeretne elérni, miben szeretne változást.

2. lépés: A megfogalmazott projektcélhoz és tevékenységhez fogalmazzon meg várt hatásokat vagy eredményeket az alábbi területeknek megfelelően:

Tetszőleges számú, de reális eredményeket vagy hatásokat fogalmazzon meg. 3. lépés: A területek szerint értékelje a várt hatások /eredmények fontosságát 1-5-ig terjedő skálán. (5 a legfontosabb, az 1-es legkevésbé fontos)

4. lépés: Válasszon ki 3-4 fontosabb hatást vagy eredményt a legmagasabban értékelt területről!

5. lépés: A kiválasztott hatás vagy eredmény esetében hogyan lehet mérni azok megvalósulását? Ezek lesznek az indikátorok!

6. lépés: Az indikátorokat milyen módszerrel fogják mérni? Nevezze meg az adatforrás és adatgyűjtés módszereit. Ki, mikor és hogyan gyűjti az adatokat?

Mennyi időt igényel a tervezés?

Ez a projekt nagyságától és összetettségétől függ. Legalább fél nap (3 óra), de érdemes inkább egy teljes nappal (7 óra) számolni.

Az Impact+ Tool-t 2016. májusában a brit Nemzeti Iroda Learning Network című rendezvényén tesztelték öt Nemzeti Iroda és huszonöt projektkoordinátor bevonásával.

Folyamatos teendők:

Impact+ Tool elérhetősége (angol nyelvű anyagok,Impact+Exercise Guide, Impact+Tool (blank), Impact+Tool (guidance version), Impact+ Table))

Már magyar nyelven is elérhetőek az anyagok: A hatásmérő eszköz kitöltési útmutatójaA hatásmérő eszköz (útmutató változata)A hatásmérő eszköz (üres)A hatások-indikátorok összesítő táblázat

 További információért kérjük keresse Rozgonyi Zsuzsa (zsuzsa.rozgonyi{kukac}tpf.hu) kollégánkat!

Bethleni Zsuzsanna

Tempus Közalapítvány / Erasmus+ Intézményi együttműködési csoport

Utolsó módosítás: 2019.06.24.