Szakmai gyakorlattal segítették az álláshoz jutást

2014 | Szakképzés | környezetvédelem, mobilitás, munkaerőpiac, nívódíjas projekt, nyelvtudás, szakmai gyakorlat | Zala | Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány

Címkék: Személyes és társas készségek

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány Leonardo mobilitási projektjének köszönhetően húsz pályakezdő, illetve munkanélküli természetvédelmi szakember utazhatott szakmai gyakorlatra az angol Ambios nonprofit intézményhez. A projekt hazai koordinátora, Klein Ákos szerint, az így szerzett külföldi tapasztalat és a szakmai nyelvismeret nagyban segítheti a fiatalok elhelyezkedését.

Mikor és hol hallott először Leonardo pályázati lehetőségről?

Először egy külföldi, angol szervezet vont be minket partnerként a projektjébe, innen ismertem meg az egész mobilitási rendszert. Vagyis először lettünk projektpartnerek, és aztán több évnyi partnerség után adtuk be az első önálló pályázatunkat a magyarországi irodához, a Tempus Közalapítványhoz.

Hogyan találkoztak az angol szervezettel?

Ez félig-meddig a véletlen folytán alakult így. Ösztöndíjat nyertem Angliába, és egy angliai gyöngybagolyvédelemmel foglalkozó szervezetet kerestem fel. Itt angol szokás szerint piknikre vittek, ahol lehetett találkozni több civil szervezet képviselőjével. Ekkor szövődött az első szakmai kapcsolat; megkérdezték, hogy a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványnak nincs-e kedve, illetve lehetősége arra, hogy mobilitási pályázat keretein belül angol környezetvédelmi önkénteseket fogadjon gyakorlatra Magyarországon. Úgy véltük, hogy az alapítványunk működésén nagyot lendíthet a projekt. Ugyan vannak magyarországi önkénteseink, de az ő jelenlétük, segítségük eléggé szezonális jellegű. Viszont a mobilitási program keretében általában kilenc hetet töltenek itt a segítők, tehát a hozzánk érkező angliai fiatalok hosszabb távon lehetnek az önkénteseink. Ezért váltunk partnerszervezetté.

Miért döntöttek úgy, hogy saját pályázatba is belevágnak? Mi volt ezzel a céljuk?

Magyarországon sok fiatal végez el valamilyen természetvédelemmel kapcsolatos szakirányt különböző egyetemeken, viszont az elhelyezkedési esélyeik pályakezdőként nagyon rosszak. Ennek oka, hogy a legtöbb esetben nincs szakmai gyakorlat a hátuk mögött, és kevesen beszélnek magasabb szinten valamilyen idegen nyelvet. Ezért az volt a legfontosabb célkitűzésünk, hogy a projekt segítségével a pályakezdő álláskeresőknek segítsünk, az ilyen jellegű hiányosságaikat orvosoljuk. Mivel a természetvédelemnek is az angol a szakmai nyelve, ezért azt gondoltuk, hogy már az is eredmény, ha valaki az önéletrajzát minőségileg tudja javítani a 3-4 hónapos angliai gyakorlatának köszönhetően.

A beszámolójukból úgy tűnik, hogy hatalmas volt a túljelentkezés.

Igen. Ezen mi annyira nem lepődtünk meg, mert ismerjük azt a fajta „éhséget”, ami minden ilyen lehetőséggel kapcsolatban megjelenik a pályakezdők vagy álláskeresők körében a természetvédelmi ágazaton belül Magyarországon. Valóban előfordult, hogy 4 helyre kb. 60 pályamunka érkezett be néhány hét leforgása alatt. Az érdeklődés egyébként változatlan, a mostani, második nyertes mobilitási pályázatunknál is hasonló a helyzet.

Mik voltak a résztvevők kiválasztásának kritériumai?

Két fontos szempontot fogalmaztunk meg magunknak. Egyrészt világossá tettük, hogy ugyan a szakmai vagy szakirányú képzettség lényeges, de annak hiánya nem kizáró feltétel. A legfontosabbnak azt tartjuk, ha valaki saját maga, önszántából szerez valamilyen előzetes szakmai gyakorlatot a természetvédelmi szakmában. Ezért a jelentkezőknek inkább ezzel kellett bizonyítaniuk, hogy tényleg van bennük elszántság és kitartás az ágazaton belül maradásra, és a természetvédelemben képzelik el a karrierjüket hosszabb távon is. A kiválasztás során a másik fontos prioritás az volt, hogy a jelentkezők nyelvtudásának szintje is megfelelő legyen a kiutazáshoz, ne legyen se túl gyenge, se túl jó. Minden esetben közepesen kommunikatív, de fejleszthető és fejlesztésre szoruló angol nyelvtudással választottunk embereket. Nem szerettünk volna ugródeszkaként szolgálni ahhoz, hogy a résztvevők többsége csak a nyelvgyakorlás lehetőségét próbálja kihasználni, és később teljesen más iparágban helyezkedjen el, ne a természetvédelmet erősítse. Voltak olyan jelöltjeink is, akik angol nyelvtanári diplomával rendelkeztek, és szinte minden szempontból megfeleltek, de esetükben a nyelvi továbbfejlődés már nem valósult volna meg, ezért ők végül nem vettek részt a projektben.

Milyen pozitív hozadéka volt a pályázatnak?

A program szakmai szerteágazóságából adódóan sok olyan területbe tudtak betekintést nyerni az önkéntesek, amelyekre előzetesen mi sem gondoltunk és számítottunk. Ilyen például az ökoterápia, vagyis az ökológiai természetvédelmi programok bevonása valamilyen nehézséggel küszködő csoport megsegítésére. Ez egy hosszú ideje létező módszer Nagy-Britanniában, amit az önkénteseink kint ismertek meg, majd hazahozták a tapasztalataikat, és átadták az alapítványnak. Ennek köszönhetően mi magunk is bele tudtunk kezdeni egy jelenleg is futó, magyarországi ökoterápia programba egy norvég civil támogatási alap segítségével. Ez például a projektünk örömteli és váratlan hozadéka.

Mit gondol, hogy mitől jobb az Önök projektje, mint egy átlagos projekt?

Egészen addig, amíg nem értesültünk a nívódíj elnyeréséről, azt gondoltuk, hogy egy átlagos projektet valósítunk meg. Szerintem az mindenképpen erősségünk, hogy egy nagyon érzékeny hiányterületet sikerült érintenünk, aktuális problémára reagáltunk a projekttel. Hiszen mobilitási pályázatunkkal hozzásegítettük a természetvédelmi szektor álláskeresőit gyakorlati tapasztalathoz és szakmai angol nyelvtudásuk fejlesztéséhez. Emellett szakmailag erős lábakon áll a programunk, hiszen önkénteseink számára kidolgoztunk egy intenzív szakmai nyelvi képzést, ezért elégedetten térnek haza az angliai projektről.

Az interjút készítette: Frank Nóra

Intézmény: Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány 

Projekt címe: Nature Train: Hands-on Training in Nature Conservation

Koordinátor: Klein Ákos

Honlap: http://gyongybagoly.hu/hu/

A képek kattintással nagyobb méretben is megtekinthetőek.

A 2014-es év további díjazottjairól ITT olvashat, a 2015-ös és 2016-os év Nívódíjas projektjeit pedig ITT tudja elérni!