ÚjNemzedék.hu | Milyen lehet egy kávé a szibériai Krasznojarszkban? Hát az egyetemi élet Portóban? Vagy az "őrült" kanadai éjszakai élet, aminek a fénypontja egy albínó sündisznó? Ez mind kiderül a Világegyetemista blogból - sőt, ennél sokkal több. A blog idén tavasszal indult, és négy magyar egyetemista kalandjairól olvashattok benne, akik jelenleg éppen négy különböző ország különféle egyetemein tanulnak, Campus Mundi ösztöndíjjal.

HR portál | Az európai uniós tagállamok kormányait képviselő Tanács elfogadta az Europass keretrendszer felülvizsgálatára irányuló európai bizottsági javaslatot, amely még tovább egyszerűsíti az egész unióban használható önéletrajzok készítését és egyes képesítések összehasonlítását.

Teol.hu | Cassano delle Murge dallamos nevű településén található az az iskola, mely az Erasmus+ pályázat újabb állomásaként vendégül látta a Szekszárdi Garay János Gimnázium három tanárát és hét tanulóját. Az IISS Leonardo da Vinci olasz partnerintézmény tanárai és diákjai, akik tavaly jártak a Garayban, a rendszeres kapcsolatnak köszönhetően már barátként üdvözölték a magyar csapatot.

Hegyvidékújság.eu | A nemzetközi együttműködés azzal a szándékkal jött létre, hogy a leendő zenetanárok Európa-szerte hasonló módon sajátíthassák el a Kodály-pedagógiát, továbbá KodályHUB néven létrejöjjön egy sok száz dalból és dallamból álló internetes adatbázis, valamint egy énekes játékgyűjtemény, ami az ének-zene tanításhoz nyújt majd segítséget.

Bama.hu | Életük meghatározó élményeként emlegetik az Erasmus programmal külföldön töltött hónapokat azok a diákok, akik belevágtak a kalandba. Az egyedülálló tanulási, tapasztalatszerzési és karrierépítési lehetőség egyre többek számára elérhető.

Lánchíd Rádió - Útitárs | A műsorban egy fiatal kardiológus doktornőt ismerhetnek meg, aki a Campus Mundi ösztöndíjnak köszönhetően "egészségügyi sétát" tett az Egyesült Államokba. Az USA egyik legveszélyesebb államában működő Roswell rákkutató központban igazi kórházi sci-finek volt részese. A robotsebészetet oktató intézetben emberi érintés nélkül, robotokkal zajlik a műtétek jelentős része, de Drobni Zsófia arról is sokat tanult, hogy hogyan kellene bánniuk az orvosoknak a betegekkel.

Glamour.hu | Napjainkban már szinte nincs olyan fiatal, aki ne hallott volna az Erasmus programról: diákok ezrei utaznak külföldre évente, hogy megismerkedhessenek egy idegen kultúrával és gyarapíthassák szakmai tudásukat. Bakos Piroska az elsők között vehetett részt a programon `98-ban, és bevallása szerint a kaland fontos katalizátor volt jövőbeni karrierje és személyiségfejlődése szempontjából.

KultúrTapas.hu | "Élet csak egy van", mondják a spanyolok. És Erasmus is. Egy mágikus félév, amikor minden egyetemistának kinyílik a világ, és pici szerencsével életreszóló élményeket szerez, határtalan barátságokat köt, megismer egy új embert: önmagát. Fekete Dórának mindezt a spanyol főváros hozta el, és most élményeit kifésülve összeszedett néhány praktikus tanácsot, ami minden madridi és spanyolországi erasmusosnak kapóra jöhet mielőtt becsomagolná a bőröndjét.

SzabadFöld.hu | A Fiatalok a Vidékért Egyesület (FIVE) 18–30 éves fiataloknak szervez az európai államokban önkéntes munkát az Erasmus+ program keretében. A legkedveltebb úti cél Spanyol-, Olasz-, Svéd- és Lengyelország. Az Európai Önkéntes Szolgálat tartama során a résztvevők a helyi közösségeknek segítenek: lehet az nyelvtanulás, kertészkedés, szociális munka vagy akár zsonglőrködés is.

HR Portál | Az ERASMUS + programban elindult a hallássérültek szakmai képzése. Egy olyan tananyagot fejlesztenek ki számukra, mely abban segít, hogy képességeiknek megfelelő területen helyezkedhessenek el. A programban lengyelországi és görögországi partnerszervezetek is részt vesznek, Magyarországon a Munka-Kör Alapítvány dolgozik a projekten.

TanTrend | A Tempus Közalapítvány idén is meghirdette pályázati felhívását, amelyre rekordszámú ötlet, összesen 72 anyag érkezett, ezzel a Digitális Módszertárban fellelhető, szakmailag lektorált feladatok, illetve gyakorlatok száma elérte a 300-at.

Zaol.hu | Portugál, olasz, finn, török iskolákkal fognak együttműködni a „Változtassuk meg az iskolai környezetünket a gyerekkorú társas mediációval, ami az erőszakmentes kommunikáció eszközeit használja” alcímű projekt során.

KanizsaÚjság.hu | A nemzetközi együttműködésben egy brazil egyetem (Universidade Estadual de Santa Cruz) munkatársai és a Tempus Közalapítvány támogatásával Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum kétéltűkutatója vett részt. Az expedíció során még érintetlen esőerdőfoltokat jártak be, ismeretlen békák után kutatva.

Veol.hu | Ez már a negyedik alkalom, hogy húszfős diákcsoport utazhat ide a Mayenne megyei Craon városából. Eddig az Erasmus+ programnak köszönhetően több mint hatvan diák juthatott el Várpalotára. A középiskolások főként a szociális és kisgyermekgondozás terén szerezhetnek gyakorlati tapasztalatokat a háromhetes itt-tartózkodásuk idején.

Vehir.hu | A Lélektér Alapítvány 2014. év eleje óta foglalkozik az Erasmus+ programokkal. Veszprém városában jelenleg harmadik alkalommal rendezték meg a hét európai uniós ország fiataljainak részvételével zajló 9 napos ifjúsági cserét. Jelenlegi projektjük az online zaklatás veszélyeire és a biztonságos internethasználat fontosságára hívja fel a fiatalok figyelmét.

Eduline.hu | A felsőoktatási intézmények még erőteljesebb bekapcsolását szorgalmazta a nemzetközi vérkeringésbe az oktatási államtitkár kedden Budapesten. Palkovics László szerint fontos, hogy a hallgatók éljenek a külföldi részképzések vagy a hosszabb ideig tartó tanulmányok lehetőségével. Az államtitkár a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében címmel rendezett konferencián kiemelte: a fő feladat az egyetemeké, de a kormány is segítséget nyújt, ezért hozták létre a többi között a Campus Mundi programot.

Református.hu | Magyarország igyekszik a nemzetközi fórumokon is felhívni a figyelmet a közel-keleti keresztyének helyzetére. A megsegítésükért felelős helyettes államtitkárság tavalyi létrehozása óta a kormány hatmillió euróval támogatta a közel-keleti és afrikai keresztyén közösségeket. A 2013-ban létrehozott Stipendium Hungaricum ösztöndíj keretében 6700 külföldi diák tanul Magyarországon, akiknek több mint fele muszlim országból érkezett.

Szombathelyi TV | A Pannon Egyetem vezette konzorcium olyan innovatív módszerek kidolgozására nyert támogatást az Erasmus+ program keretében, amelyekkel a tanulási készségeket fejleszthetik a felsőoktatásban.