Államközi ösztöndíjakCampus MundiErasmus+Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

EU, sör, csokoládé, sültkrumpli, állandó eső, a bürokrácia országa… Valószínűleg ezek jutnak eszünkbe először Belgiumról, lássuk azonban, mit érdemes még tudni az országról, milyen előnyöket és hátrányokat kell ismernünk, ha a kiutazást, kinti tanulást, vagy szakmai gyakorlat vállalását fontolgatjuk!

Belgium

"Belgium mindkét részén éltem már: Flandriában (Ghent) egy hónapot töltöttem 2016 nyarán - utazgatni, az országot és a környező országokat megismerni; Vallóniában pedig 9 hónapot (2 szemesztert) töltöttem Erasmus+ programban, Campus Mundi ösztöndíjjal.  A Liege-i egyetemen business és marketing témájú kurzusokat látogattam."

TÉNYEK BELGIUMRÓL

  • Népessége 11 millió fő.
  • Területe 30 ezer négyzetkilométer.
  • Fővárosa „Európa fővárosa”, a 2 millió lakossal rendelkező Brüsszel.
  • A világ 16. „legboldogabb” országa. (World Happiness Index)
  • Bár kevesen tudják, hivatalos államformája királyság.
  • Az ország mind nyelvileg, mind etnikumok tekintetében nagyon sokszínű. Három hivatalos nyelv van: francia, flamand, német és 3 tartományra oszlik: Flandria, Wallónia és Brüsszel. Az országot ismerőknek gyakran lehet az az érzése, mintha az országon belül két teljesen külön ország lenne: a holland egy változatát beszélő, gazdaságilag fejlettebb, holland sajátosságokkal rendelkező flamandok és a vidékiesebb, franciát beszélő vallonok.
  • A belga közigazgatás valóban rettenetesen összetett, jelenleg 6 parlament és 6 kormányzat működik egyszerre az országban. Ha valamit el kell intéznünk, számítsunk rá, hogy ez sajnos itt is sok befektetett energiába és időbe kerülhet.

MIÉRT ÉRDEMES ITT TANULNI, SZAKMAI GYAKORLATOT VÉGEZNI?

Brüsszel
Igazi európai nagyváros, pezsgő kulturális élettel, rengeteg látnivalóval, és arányaiban olcsóbb megélhetéssel, más nagyvárosokkal összehasonlítva (London, Amszterdam stb.).

Központi fekvés
Belgium az egyik legjobb választás Erasmusra, mert az országon belüli közlekedés diákoknak extrémen olcsó (vonat, busz), és mivel szinte nincsenek távolságok, rengeteg, Erasmusosoknak ideális úti cél, „egy napos város” található, pl. Gent; Brugge; Antwerpen; Namur egymástól maximum 3 óra távolságra. Elérhető távolságban Németország, Hollandia és Franciaország is.

Változatos környezet
Elég csak a két országrész közötti különbségre gondolni: pár óra utazással teljesen más városképpel, építészeti stílusokkal és kultúrával találkozhatunk. A tengerpartot (Oostende, Knokke), a túrázásra, síelésre alkalmas hegyeket (Ardennek), és a biciklitúrákhoz tökéletesen sík flamand területeket is csak 100-200 kilométer választja el egymástól.

Időjárás
Sokaknak negatív tényező lehet, hogy valóban kevesebbet süt a nap, és az eső is többet esik, mint Magyarországon, de valójában nem jelelemző az a folyamatos ködös-zivataros idő, amit annyiszor hallani lehet, ha szóba kerül Belgium. Azoknak pedig, akik nem szeretik a sok havat és a hideg telet, vagy a Magyarországon jellemző, 30 fok fölötti, sokszor heteken át tartó fullasztó nyári kánikulát, kifejezetten kedvező lehet Belgium, hiszen az óceáni éghajlat miatt általánosságban enyhébb az idő, kevesebb az extrém hideg vagy forró időszak.

Gasztronómia
A belga sült krumpli, a goffri (waffel), és a csokoládé kihagyhatatlan, az ország pedig több ezer fajta sörrel büszkélkedhet: a Delirium Tremens, a Leffe, a Duvel, és számos apátsági sör otthona, melyeket a világ legjobbjaiként tartanak számon.

BXL Charleroi, Európa egyik legolcsóbb fapados reptere
A két ország közötti ingázás nekünk, magyaroknak különösen kedvező: akár 30-40 euróért haza tudunk utazni - köszönhetően a fapados légitársaságoknak (Ryanair, WizzAir), ezen kívül egész Európába több száz hasonló árkategóriájú úticél érhető el, ami Erasmusosoknak szintén több, mint ideális hétvégi közös utazások szervezésére.

Az EU otthona
Évről évre rengeteg gyakornoki hely és pályakezdő állás ösztöndíjakkal támogatva, az uniós szerveknek köszönhetően; emellett számos, az EU működésébe, intézményeibe betekintést engedő projekt, képzés, szervezett látogatás is elérhető fiataloknak.

Multikulturális környezet, európai értékrend
Bár a belgáknak is megvannak a saját „rigolyáik”, Hollandiához hasonlósan itt is jellemző az alapvetően nyitott, érdeklődő és toleráns társadalom. Emellett az egyik legkedvezőbb jelenség, hogy nagyon sokféle ember él egymás mellett a világ minden részéről, rengeteg más kultúrákból, akár más kontinensekről származó barátot lehet szerezni.

OKTATÁSI RENDSZER

Egyetemek - itt található a világ egyik legrégibb egyeteme, a Leuveni Katolikus Egyetem (KU), mely a nemzetközi rangsorokban is nagyon jól szerepel, de a Genti, Louvain-i, és Liege-i Egyetem, illetve a VUB és az ULB (Brüsszel) is kiváló oktatást nyújt.

Gyakorlat-, és projektközpontú oktatás - Magyarországgal összehasonlítva itt sokkal kisebb hangsúlyt fektetnek az év végi vizsgákra (bár érdemes számításba venni, hogy ezek is nagy kihívást tudnak jelenteni, és bizonyos szakokon ezekre is sokat kell készülni, ezért érdemes jól átgondolni, és informálódni, mielőtt kiválasztjuk a kurzusainkat); és sokkal több a projekt és csapatmunka, melyek gyakorlatias tudást és tapasztatot adnak.  

Nyelvgyakorlás - míg Flandriában szinte mindenki beszél angolul, a francia nyelvet gyakorolni vágyóknak remek célpont lehet Wallónia, mivel itt kevesen beszélnek angolul, és az itteni egyetemek kifejezett célja a cserediákok franciatudásának fejlesztése.

Ha Belgiumban szeretnél tanulni, az alábbi ösztöndíjakra pályázhatsz:

 

Szerző: Balla Dorottya

Fotók: Unsplash 

Utolsó módosítás: 2019.03.20.