Campus MundiErasmus+Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Mindig is vonzott a tündérek, manók világa? Szívesen kalandoznál a sarki fény országában? Érdekel a viking kultúra? Izland mindennek megismerésére lehetőséget biztosít számodra, akár tanulmányi, akár (pedig) kikapcsolódási célból utazol Északra.

Izland, a tűz és jég országa

Oktatási rendszer

Izland oktatási rendszeréről a következőket érdemes tudnunk. A felsőoktatáson kívül alapvetően az alábbi három szintből tevődik össze:

  • 2-6 éves korig óvoda,
  • 6-16 éves korig kötelező oktatás (magában foglalva az általános iskolai és alsó középfokú oktatást), illetve
  • 16-19 éves korig felső középfokú oktatás.

Az országban az Oktatási, Tudományos és Kulturális Minisztérium felelős a törvényi háttér biztosításáért az oktatás minden szintjén, legyen az iskolás kor előtti gondozás és iskola előkészítő, általános és középiskola, felsőoktatás, felnőttképzés vagy az egész életen át tartó tanulás egyéb formája.

Az önkormányzatok a fenntartói az iskola előtti és az általános iskolai képzésnek, a minisztérium pedig a közép-és felsőoktatás zavartalan működéséért kezeskedik.

A fiatalok számára rendkívül vonzó lehet, hogy az izlandi iskolákban 1-10-ig osztályozzák a tanulók teljesítményeit, nem létezik bukás vagy évismétlés, sőt még a hiányzások sem befolyásolják ezen szituációkat.

Felsőoktatás, egyetemi élet

Sokak szerint a modern izlandi felsőoktatás 1911-re, a University of Iceland megalapítására vezethető vissza, s napjainkig gyakorlatilag ez a legmeghatározóbb egyetem az országban. Emellett további hat felsőoktatási intézmény operál, melyek honlapjára látogatva csemegézhetünk az érdeklődési körünknek leginkább megfelelő képzési lehetőségekről:

A legtöbb intézményben szaunával, konditeremmel, medencékkel is hozzájárulnak a vizsgaidőszak könnyebb, pihenéssel tarkított teljesítéséhez.  Az épületek korszerű technikával felszereltek, szinte minden helyiségben elérhető internetkapcsolat.

Földrajzi adottságok, főbb ismertetőjegyek

Izland az Atlanti-óceán északi részén helyezkedik el, Grönland és Skócia közt, sokkalta közelebb Európához (960 km), mint Észak-Amerikához (3293 km), fővárosa a tengerparton fekvő Reykjavík, a világ legészakibb fővárosa.  A szigeten mintegy 140 vulkán található, amiből több mint 20 ma is működik. Legnevezetesebb vulkánja az 1491 méteres magasságot is elérő Hekla. A vulkánok mellett Izland másik jellegzetes természetes jelensége a geotermikus energiát szolgáltató rengeteg gejzír. Fotó: Blue Lagoon

Izlandot sokan a tűz és jég országaként, a földtörténet múzeumaként emlegetik. Területének 10%-át masszív jégtakaró borítja, s többek között itt található az Európa legnagyobb összefüggő (8500 km2 –nyi területen elterülő) jégmezejeként számon tartott Vatnajökull, helyenként 1000 méteres vastagságával. Érdekességként megemlíthetjük, hogy 1996-ban a gleccser a geotermikus aktivitásnak köszönhetően az úgynevezett 1-es út területére másodpercenként mintegy 50 000 m3 vízmennyiséget zúdított, kilométereken keresztül elfedve az utat. A korábbi pontos előrejelzéseknek hála ugyanakkor senkinek nem esett baja.

Fjaðrárgljúfur, Iceland - Fotó: Serey Morm, Unsplash.com

Éghajlatát tekintve az óceáni éghajlat hideg övezetébe tartozik. A 1918. január 22-én mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, -38 fokot az ország középső részén. A szél rendkívül meghatározó elemként jelenik meg az izlandi időjárásban. Gyakran vonulnak át a szigeten alacsony légnyomású ciklonok, amik rendszerint erősebb szélmozgást generálnak. A híres északi fény leginkább ősszel és tél elején figyelhető meg az égbolton.

Az izlandiak tulajdonképpen két évszakról beszélnek az ország kapcsán, télről, illetve nyárról. Mindössze néhány hét feleltethető meg tavaszi, illetve őszi átmenetnek. Északi fekvésének köszönhetően a nappal meglehetősen hosszú, így a napsütéses órák száma is viszonylag magas nyáron. Telente ennek ellenére csupán néhány óra erejéig kel fel a nap, így javasolt inkább tavasszal és nyáron ellátogatni az országba az ott töltött napok megfelelő kihasználása érdekében.

Az ország változatos tájai rendkívül ideálisak óriási kirándulásokhoz, raftingoláshoz, barlanglátogatásokhoz. 

Látnivalók, szórakozás, mentalitás

Mielőtt valaki Izlandra látogat, célszerű egy rövid listát készíteni a tervezett kirándulásokról, a felkeresni kívánt látnivalókról idő függvényében, hiszen a sziget bővelkedik a kihagyhatatlan kalandokban, programlehetőségekben. A következőkben röviden bemutatunk néhány ideális célpontot.

  • A Húsavik Whale Museum, vagyis a Bálnamúzeum alapvető célja a bálnák és élőhelyük részletes bemutatása az érdeklődők számára. Aki Izlandon tölti szabadidejét, mindenképpen javasolt egyszer részt venni egy bálnalesen, maradandó élménynek ígérkezik. Bálnanéző túrák általában Reykjavík, Akureyri és Húsavik városokból indulnak.
  • Viking World Museum 5 kiállítóteremmel, kültéri előadóval és állatsimogatóval is rendelkező vikingmúzeum szinte kötelező program az ősi kultúra megszállottjai számára.
  • A fővárosi kávéházak, pub-ok hétvégi estéken zenés-táncos helyekké alakulva szórakoztatják a nagyérdeműt.
  • Amennyiben valaki télen tervez Izlandra utazni, az északi fény lehet akár az egyik legnagyobb élmény, aminek szemtanújává válhat.
  • Az ország forró geotermikus vizei bármilyen időszakban remek ellazulást és kikapcsolódást nyújtanak a megfáradt test és lélek számára.
  • A Jökulsarlon gleccser elképesztő látványt nyújt a jeges lagúnán úszó jégdarabokkal és a felbukkanó fókákkal.
  • Az ország északi részén található Dettifoss vízesést Izland egyik legszebb természeti jelenségeként tarják számon. 
  • A Kék lagúna (Blue Lagoon) meglátogatása szintúgy kihagyhatatlannak bizonyul egy izlandi út során. Két fürdőzés között akár igénybe vehetjük a különféle masszázs-szolgáltatásokat, s felfrissíthetjük magunkat a bárpult kínálatával.

Harpa Concert Hall, Reykjavik, Izland - Fotó: Laila Gebhard, Unsplash.com

Az izlandi emberek rendkívül kedvesek és segítőkészek, s szinte bármilyen időjárási körülmény között vevőek kerti partikra, kisebb összejövetelekre. Telente az ünnepi időszakban a fiatalok meglehetősen jól járnak, hiszen Izlandnak 13 Mikulása is van, így a gyerekek 13 napon át részesülnek különféle ajándékokban. Nem utolsó sorban, meg kell említenünk azon tényt, hogy az ország alig 300 000-nyi lakosának nagy része hisz a tündérekben, manókban, így ne csodálkozzunk, ha a köznyelvben gyakran találkozunk velük.

Gasztronómia

Az izlandi étkezés legalapvetőbb elemeit a tenger gyümölcsi adják, így a tőkehal, pisztráng, kagyló és rák gyakran szerepel a fogások között. A húsfélék közül a bárányból készített ételek jelennek meg legtöbbször az asztalon.  A perzselt birkafej és a bárányfej-leves közkedvelt étek az izlandi lakosság körében. Izlandon való tartózkodásunk során érdemes ellátogatni Reykjanes-be és felkeresni a Saltwerk Factory gyárat, ahol a különlegesebbnél különlegesebb tengeri sókkal találkozhatunk. Tanúi lehetünk a sókészítés rejtelmeinek és kóstolhatunk akár lávasót, medvecukros, izlandi kakukkfüves, illetve füstölt sófajtákat is.

Közlekedési lehetőségek

Izlandon a 99 reptér közül a legnagyobb és legforgalmasabb a fővárosban található Keflavík International Airport. Az országon belül a magasabb lélekszámmal rendelkező városokat is repülőhálózat köti össze, a belföldi közlekedés az úthálózatok időjáráshoz, természethez kötött állapota miatt az esetek nagy részében repülővel történik.

Izland úthálózata megközelítőleg 12 000 km-nyi utat foglal magában, ebből mintegy 5000 km aszfaltozott, a többi közlekedés szempontjából igencsak változó minőségű. A busszal való, viszonylag olcsó közlekedési lehetőséget nyaranta érdemes kihasználni, mivel télen az időjárási viszonyok miatt kevesebb járatot indítanak, s azokat is főleg a nagyobb városok között ingázók számára.

A kocsis közlekedés nagy előnye, hogy dugóval egészen biztos nem találkozunk az utakon. Ennek követeztében a biciklizés is teljesen biztonságos közlekedési forma, jól kiépített bicikliutak fogadják országszerte a két keréken közlekedőket.

Izland érdekessége, hogy tulajdonképpen nincs vasúthálózata, mely személyszállításra specializálódott volna, ugyanakkor a belföldi vízi közlekedés népszerű. A szigetek, fjordok között rendszeresen közlekednek különböző vállalatok hajójáratai, s, ha esetleg autóval fognánk neki utunknak, kompok között is válogathatunk.

Nyelv

Az izlandi nyelv rokoni szálait tekintve kapcsolatba hozható a feröeri és norvég nyelvvel is, s sok jellemzőt átvett az ónorvégból, melyből alapvetően kifejlődött. Annak ellenére, hogy rengeteg speciális, sajátos karaktert használ, írásmódja latin betűs. Érdekességként megemlítendő, hogy 1995 óta november 16-án minden évben megrendezésre kerül az izlandi nyelv napja, mely kapcsán Jónas Hallgrímsson, 19. századi költő születésnapjára emlékeznek.

A legtöbb felsőoktatási intézmény kínál angol nyelvű képzési lehetőségeket a külföldi diáksereg számára, ezekről bővebben az intézmények honlapján lehet tájékozódni.

Reykjavík, Izland - Fotó: Ashley Schuette, Unsplash.com

Ha Izlandon szeretnél tanulni, az alábbi ösztöndíjakra pályázhatsz:

 

Diplomáciai kapcsolat

Izland területén állandó jelleggel magyar külképviselet nem található, legközelebb Oslóban működik magyar képviselet, mely a következő címen érhető el:

Magyar Köztársaság Nagykövetsége és Konzuli Hivatal

Sophus Lies gt. 3. 0244 Oslo 0244 Oslo
Tel: +47-2- 255-2418
E-mail: mission.osl{kukac}kum.hu
Web: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/NO/HU)

Hasznos linkek

http://www.studyiniceland.is/
https://www.studyineurope.eu/study-in-iceland
http://www.topuniversities.com/where-to-study/europe/iceland/guide

Felhasznált források

10 kihagyhatatlan program Izlandon: http://mertutaznijo.cafeblog.hu/2015/04/30/10-kotelezo-program-izlandon/
Euroguidance Hungary – Tanulás Európában-Izland: http://www.npk.hu/public/kiadvanyaink/2013/Tanulas_Izland.pdf
HVG: Gasztroturista Izlandon: http://hvg.hu/gasztronomia/20160417_Gasztroturista_Izlandon
Izland – A vulkánok és gejzírek országa: http://www.erdekesvilag.hu/izland-a-vulkanok-es-gejzirek-orszaga/ 
Izland-látványosságok: https://www.tripadvisor.co.hu/Attractions-g189952-Activities-c47-Iceland.html
Izlandra mennék - pro és kontra: http://kulfoldremennek.hu/munka/396-izlandra-mennek-pro-es-kontra
Perei Gábor: Iceland- Tények és érdekességek: http://tudasalapitvany.hu/wp-content/uploads/2012/02/Iceland.pdf
Study in Iceland: http://www.studyiniceland.is/
Total number of airports by country: http://chartsbin.com/view/1395 

Utolsó módosítás: 2021.03.22.