Campus MundiErasmus+Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Az Alpok területén fekvő miniállam számtalan látnivalót és kellemes élményt rejt magában. A festői környezet, a természetből áradó nyugalom mindenkit magával ragad, az itt eltöltött pár nap után a felüdülés garantált.

Liechtenstein

Liechtenstein Ausztria és Svájc között, a Rajna-völgyben található monarchia, megközelítőleg mindössze 37 000 főnyi népességgel. Az országot Európa 4. legkisebb államaként tartják számon, Vatikán, Monaco és San Marino után. Az állam természeti szépségei, síparadicsomai miatt rengeteg turista érkezik évről-évre az államba.

  • A főváros, Vaduz mintegy 5000 főnyi lakossal bír, az ország népességének majdnem egynegyede itt él.
  • Az államot a világ leggazdagabb országai közé sorolják, az egy főre jutó GDP Európában majdnem a legmagasabb, a munkanélküliségi ráta pedig rendkívül alacsony. 

Felsőoktatás, egyetemi élet

Az ország területén 3 felsőoktatási intézmény működik:

Az intézményekben a Bologna rendszer szerint ugyanúgy alap-, mester- és doktori szakok különíthetők el. Az angol nyelvű képzési lehetőségekről az egyetemek honlapján bővebben tájékozódhatunk.

Liechtenstein ugyanakkor két szomszédos svájci kantonnal közösen is működtet felsőoktatási intézményt, ez az Interstaatliche Hochschule für Technik Buchs.

Nyelvi sajátosságok

A lakosság legnagyobb hányada délnémet nyelvet beszél, a média és az írott sajtó a svájci németet alkalmazza a mindennapokban. Ugyan az angol nyelvet elviekben mindenütt megértik, Liechtensteinbe készülvén érdemes egy alapfokú szinten elsajátítani a német nyelvet a gyorsabb és hatékonyabb kommunikáció érdekében. 

Közlekedési lehetőségek

  • Légi közlekedés közvetlenül Liechtensteinbe nem létezik, legközelebb Zürichbe érkeznek a légi járatok, onnan pedig akár vonattal, akár kocsival könnyebb megközelíthető az ország.
  • Autópálya ugyan nincs kiépítve a hercegség területén, de a meglévő utak rendkívül korszerűek és jó minőségűek, a nagyobb forgalmat lebonyolító főútvonalak általában a Rajna mellett futnak.
  • Kerékpárutakból is akad bőven, megközelítőleg 350 km kerékpárút áll a sportosan aktívak rendelkezésére. A kis földrajzi távolságoknak és az utak biztonságának köszönhetően meglehetősen népszerű és ajánlott is ez a közlekedési forma.
  • Az országon áthaladó vasútvonalat az osztrák vasúttársaság (ÖBB) üzemelteti Feldkirch (Ausztria) és Buchs (Svájc) között. Az IC vonatok általában nem állnak meg az ország területén belül, csupán a két megnevezett határvárosban.
  • Buszos közlekedési lehetőséggel az országban 14 vonalon számíthatunk. A buszok általában az osztrák és svájci járatokkal összhangban közlekednek.

Ha Lichtensteinben szeretnél tanulni, az alábbi ösztöndíjakra pályázhatsz:

Szeretnél még többet tudni Liechtensteinről? Kattints ide!

Diplomáciai kapcsolat

Liechtensteinben Magyarország részéről konzulátus működik, a legközelebbi nagykövetség Svájcban található.

Tiszteletbeli Konzulátus 

Cím: Vaduz, Landstrasse 36. FL-9490
Tel.: +423 237-5252
E-mail: wanger{kukac}wanger.net
Web: www.wanger.net

Magyar Nagykövetség

Cím: Svájc, Bern, Muristr. 31. 3006

Tel.: +(41)-(31) 352-85-72, 352-28-67

E-mail: mission.brn{kukac}mfa.gov.hu

Web: www.mfa.gov.hu/emb/bern

 

Hasznos linkek

http://www.studyoverseas.com/studying-abroad/study-in-europe/study-in-liechtenstein
http://www.masterstudies.com/Liechtenstein/
http://www.internationalgraduate.net/study-in-liechtenstein/

Felhasznált források

Világnéző: Liechtensteini közlekedés: http://lichtenstein.vilagnezo.hu/kozlekedes
Top Universities in Liechtenstein: http://www.4icu.org/li/
Euroguidance Hungary - Tanulás Európában – Liechtenstein: http://www.npk.hu/public/kiadvanyaink/2013/Tanulas_Liechtenstein.pdf
Liechtenstein - látványosságok: https://www.tripadvisor.co.hu/Attractions-g190357-Activities-c47-Liechtenstein.html
Világnéző: Liechtensteini látnivalók: http://lichtenstein.vilagnezo.hu/helyek/latnivalok
Világnéző: Liechtensteini vendéglátás: http://lichtenstein.vilagnezo.hu/helyek/vendeglatas

Utolsó módosítás: 2021.04.15.