Amikor külföldi szakmai gyakorlatra jelentkezel, akkor fontos azt is átgondolnod, hogy Te mit várhatsz a cégtől. Arra gondoltunk, jól jöhet egy rövid áttekintés arról, hogy milyen is egy profi szakmai gyakorlati hely, és milyen tényezőket érdemes figyelembe venned, amikor választasz.

KÉSZÜLJ FEL ÉLETED NAGY KIHÍVÁSÁRA!

Lássunk tehát három bevett gyakorlatot olyan nagy cégek kínálatából, amelyek hosszú évek óta működtetnek gyakornoki programot. 

1. Orientáció és állandó készségfejlesztés

A ténylgesen munkavégzést általában úgynevezett orientációs nap vagy hét előzi meg, ahol pontos képet kapsz az adott cégről, megismered a többi gyakornokot és a leendő munkatársakat. Arról is részletesen beszélnek, hogy pontosan hogyan is fog telni a gyakorlati idő. Ez az időszak arra is tökéletes, hogy kicsit felvedd a ritmust és utána már magabiztosabban tudd megkezdeni a tényleges munkát.

Talán még ennél is fontosabb szempont az, hogy ezeken a helyeken már gyakornokként is állandóan fejlesztheted a tudásod, hiszen a cégek nagy hangsúlyt fektetnek a képzésre. Különböző workshopokat és munkaebédeket szerveznek, ahol nemcsak a munkakörödhöz szorosan kötődő tudásodat teheted stabilabbá, hanem általános készségeidet is fejlesztheted.

2. Egy mentorral minden könnyebb

A másik nagy előnye a szervezett gyakornoki programoknak az, hogy a gyakorlati idő alatt egy mentort jelölnek ki melléd, aki végigkísér a cégnél eltöltött idő alatt. Segít az eligazodásban, felügyeli a munkád, hogy a lehető leghatékonyabb legyél és lényegében biztonsági hálót ad, ha bármiben bizonytalanná válsz vagy kérdéseid vannak. Persze ettől függetlenül nem szabad megfeledkezni arról, hogy sok olyan feladatod lesz, amit önállóan kell véghez vinned, hiszen ő sem tud minden pillanatban reagálni a kérdésekre.

3. Egy csapat tagja leszel

A nagyobb cégek általában nem egy-egy gyakornokot foglalkoztatnak, hanem egy egész gyakornoki csapatot alakítanak ki. Ez a csapat együtt járja végig a gyakornokság minden szintjét, sokszor még akkor is, ha alapvetően különbözőek az egyes szakterületek. Együtt vesztek részt az orientáción és a workshopokon, és együtt szocializálódtok a cég keretein belül. Lényegében egy közösséget formáltok, aminek rengeteg előnye lehet:

  • nemzetközi közösség tagjává válhatsz
  • munkaidőn túli programokhoz is lesz társaságod
  • még több lehetőséged lesz a nyelvtudásod elmélyítésére, sőt akár több nyelvet is gyakorolhatsz egyszerre
  • erősítheted szakmai kapcsolati hálódat
  • megtanulsz csapatban létezni és gondolkodni, ami később is nagyon hasznos lesz

Persze a kevésbé nagy cégek, vagy a non-profit szféra is tartogathat bőven szervezett gyakornoki programokat és olyan helyeket, ahova érdemes jelentkezni, hiszen bárhol rengeteget tanulhatsz és sok mindent tapasztalhatsz. Tehát ha te nem az a típus vagy, aki egy multinál képzeli el magát gyakornokként, akkor is nagy eséllyel találhatsz számodra izgalmas gyakornoki helyet. Előző cikkünk ebben sokat segíthet. Hajrá!

Ha már tudod mit szeretnél, nincs más dolgod, csak jelentkezz aktuális külföldi szakmai gyakorlat pályázati felhívásunk alapján.

Utolsó módosítás: 2018.08.16.