Campus Hungary

Ez a kelet-ázsiai szigetország az anime, a cseresznyevirágzás, a sushi, a gésák, Pikachu és a haiku hazája. Japán gazdasága olyan dinamikus, hogy a nagyhatalmak közé sorolható. Államformája alkotmányos monarchia, pénzneme a japán jen. A világ egyik legnagyobb fővárosával büszkélkedhet, hiszen Tokiót agglomerációjával együtt 36 millióan lakják. Tokió mégis egy élhető metropolisz, ahol a felhőkarcolók és a japánkertek békésen megférnek egymás mellett.   

A zöld Japán

Az emberek nem csak arra figyelnek, hogy ne szemeteljenek az utcán, hanem egyenesen hazáig viszik magukkal az út során fogyasztott élelmiszerek csomagolását. Akár nyüzsgő nagyvárosban élsz, vagy csendesebb régiókban, mindenhol találsz egy zsebkendőnyi zöld területet, ahol elcsendesítheted az elméd.

Nyelv

Bár angolul is könnyen boldogulsz Japánban, a mindennapokban segítségedre lehet, ha valamennyire ismered a nyelvet. A kandzsik (írásjegyek) gyakorlásával vagy egy ingyenes online nyelvtanfolyammal itthon megalapozhatod a későbbi nyelvtanulást. http://www.freejapaneselessons.com/

Minőségi oktatás, innovatív módszerek

Tudtad, hogy Japánban nem alkalmaznak takarítókat az iskolákban?A kisiskolások munkacsoportokra osztva együtt takarítják ki az egész épületet minden nap, ezzel is példázva a felelősségvállalás és a csapatmunka fontosságát. 

A diákoknak az általános és alsó középiskolákat kötelező elvégezniük (6-15 éves korosztály), ezt követően folytathatják tanulmányaikat a hároméves felső középiskolában. A középiskola után sikeresen felvételizett diákok 4-6 évig tanulhatnak a közel 780 egyetemen és főiskolán.

A japán oktatásügy célja, hogy 2020-ig 300 000 főre emelkedjen a felsőoktatásban részt vevő külföldi diákok létszáma, ezért sok hallgatóbarát intézkedést hoznak. Japánban hagyományosan április elején indul a tanév, de a külföldi hallgatók igényeihez alkalmazkodva több egyetem már az őszi kezdést is lehetővé tette. Válaszd akár a kulturális értékekben gazdag Kiotót, vagy a pezsgő Tokiót, az egyetemek Japán-szerte magas színvonalú képzési programokkal várnak! Az oktatás minőségét jól példázza, hogy Japán 22 Nobel-díjasával első helyen áll Ázsia tudományos rangsorában.

Networking a köbön

Barátokból sem lesz hiány, mert az egyetemi szociális élet szerves részeként működő „körök”, klubok tucatja tömöríti össze a hasonló érdeklődésű fiatalokat. Az alumni hálózat is erős, így a tanulmányok befejeztével is sok ismeretség alakul munkakapcsolattá. Az alumnusok rendszeresen visszatérnek egykori anyaintézményükbe, hogy úgynevezett „OB houmon” látogatáson hasznos tanácsokkal, akár konkrét ajánlásokkal lássák el a munkaerőpiacra kilépni készülő társaikat. 

Szórakozás

Mondanunk sem kell, hogy egy igazi karaoke élmény elkerülhetetlen lesz! Kedvelt közösségi időtöltés még Japánban a pachinko, egy flipperhez hasonlítható gépjáték, amit szalonokban játszanak. 
Egy sikeres vizsgát ünneplő este után nem a hazajutás miatt fog fájni a fejed!

A közbiztonság és a tömegközlekedés kiemelkedően jó. Egyes metrókocsik például női utasoknak vannak fenntartva, ezzel is erősítve biztonságérzetüket.

Sushi rajongók előnyben

Japán földrajzi adottságai miatt a tengeri herkentyűkből készült ételekhez szinte fillérekért juthatsz hozzá, de leveskifőzdékkel, az itthon is ismert gyorséttermekkel, sőt ételautomatákkal is gyakran találkozhatsz. 

Átlátható közlekedés

A vasúti közlekedés híresen gyors és pontos, azonban a jegyeket előre meg kell váltani a pénztárakban vagy az automatákból. A tömegközlekedési eszközökön távolságarányos díjat kell fizetni. A közúti közlekedésben viszont a balkéz szabály érvényes!

Kommunikációs kütyük

Japánban a mobiltelefon hálózatok technológiai különbségei miatt a külföldi készülékek nem használhatók. A probléma megoldásaként több szolgáltató is kínál bérelhető készülékeket, illetve különösebb nehézség nélkül (fényképes okmánnyal és bankkártyával) lehet SIM kártyát vásárolni.

Japánban az egyéb elektromos eszközeid használatához is adapterre lesz szükséged!

Ha segítség kell

A japán emberek nagyon igényesek a higiéniára, és fertőzések esetén szájmaszkkal óvják a környezetüket. Az egészségügyi ellátás nagyon magas színvonalú, azonban költséges, így mindenképpen szükség lesz egy biztosításra.  Bár az orvosok többsége beszél angolul, érdemes helyi baráttal felkeresned az egészségügyi intézményeket.
Japánban a tűzoltóság és a mentők hívószáma a 119-es.

 

Hasznos linkek:

http://www.jasso.go.jp/en/

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?japan

Magyar bloggerek tapasztalatai Japánról:

http://kendo.reblog.hu/magyarkent-japanban

http://imulat.com/hu/japanese/tips/

Campus Mundi ösztöndíjas hallgatók élményei Japánból:

https://www.facebook.com/csillamenni/

https://www.youtube.com/watch?v=ruRXglUfHto

Ösztöndíjak, amelyekkel Japánba pályázhatsz:

Campus Mundi

Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitás

 

Felhasznált források:
https://www.masterstudies.com/news/5-Top-Reasons-Why-You-Should-Study-in-Japan-399/ https://www.tsunagujapan.com/10-reasons-to-study-abroad-in-japan/
https://blog.gaijinpot.com/12-things-love-living-japan/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Toki%C3%B3
http://www.fuggetlenutazo.com/utazas/japan-tudnivalok
http://utikritika.hu/japan/hasznos_informaciok
http://www.japan-guide.com/e/e2223.html

Fotók: Pixabay

Utolsó módosítás: 2018.03.08.