Államközi ösztöndíjakCampus MundiErasmus+Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Nem véletlen, hogy Németország évek óta az egyik legnépszerűbb célpontja a nemzetközi ösztöndíjprogramoknak. Akár az ott rejlő természeti kincsek vonzanak, vagy a pezsgő kulturális élet, akár csak a híres német precizitást akarod a saját szemeddel látni, biztos, hogy nem fogsz csalódni. Németországban ráadásul kiemelkedő a felsőoktatás színvonala. A maci alakú gumicukor és a Kinder tojás őshazájába számtalan út vezet, elég csak az Erasmus+ programra vagy a DAAD ösztöndíjakra gondolni.

Miért válaszd Németországot?

A magyarhoz hasonló oktatási rendszer

A német felsőoktatás rendszere a magyaréhoz hasonló. Az intézményeknek két fajtája van: az Universität (egyetem) és a Fachhochschule (főiskola). Az egyetemi képzés a hangsúlyt az elméleti alapozásra helyezi, azaz tudományorientált, a főiskolák pedig a szakmai élet konkrét kihívásaira készítik fel a hallgatókat.

A tanév két szemeszterre oszlik és az itthoni rendszerhez képest később kezdődik: a tavaszi-nyári áprilisban, az őszi-téli pedig októberben. A szorgalmi időszakot – ahogy nálunk is – vizsgaidőszak követi.

Hasznos linkek:

Német felsőoktatási intézmények és városaik leírása, címei, gyakorlati tippek a külföldi hallgatóknak
Hasznos információk külföldi hallgatóknak a németországi életről
DAAD - Részletes információ a német felsőoktatási intézmények felvételi eljárásáról és az egyik legnépszerűbb német ösztöndíj-lehetőségről
Érdekességek Németországról a hallgatók szemével
Studying in Germany - Általános infomációk a német felsőoktatásról

 

Pezsgő egyetemi élet

Németországban mintegy 450 államilag elismert egyetem 17.500 szakán tanulhatnak a hallgatók. Nagyon aktív az egyetemi élet, mindenki ízlése szerint válogathat a legkülönfélébb egyetemi csoportosulásokból, platformokból, közösségekből, persze a lehetőségek a város méretével is összefüggnek. Ugyanakkor 200 km-enként váltogatják egymást a nagy lélekszámú, jelentős kultúrvárosok, így Berlin mellett Hamburgban, Brémában, Düsseldorfban, Kölnben, Bonnban, Frankfurtban, Karlsruhéban, Heidelbergben, Nürnbergben vagy Münchenben is számos lehetőség és kaland vár.

QS World University Rankings 2014/2015-ös top 200-as világranglistájára 13 német egyetem is felkerült. Részletek

Hasznos linkek:

A német felsőoktatási intézmények ranglistája
Németországi tanulmányi lehetőségek adatbázisa, a német felsőoktatási intézmények összes szakával

 

Megtanulhatod a nyelvet

A német egyike a tíz leggyakoribb nyelvnek, világszerte mintegy 180 millió ember, és az európaiak 24 %-a beszéli. A nyelvtudás egyes szakokon ugyan nem feltétele az itt tanulásnak, de ha kicsit is beszéled a nyelvet, az megkönnyítheti a mindennapi életed és segíthet új barátságok kialakításában. A nyelvgyakorlásnak rengeteg módja lehetséges: részt vehetsz kurzusokon, csatlakozhatsz egy nyelvklubhoz, tanulhatsz Skype-on, de csoport- és szobatársaid segítségével is gyakorolhatod a németet. Az Erasmus+ programban résztvevők számára az Európai Bizottság online nyelvi támogatást is biztosít.

Ha nem elég biztos a német nyelvtudásod, akkor több száz angol nyelvű képzés és szakmai gyakorlat közül is választhatsz. Elsősorban a társadalomtudományi, természettudományi és üzleti tanulmányok között találhatsz angol nyelvű képzéseket. Azt azonban tudnod kell, hogy ezek aránya a német nyelvű szakokhoz képest 10%.

Hallottál már a nyelvcseréről? Ez a nyelvtanulás egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módja. Két különböző anyanyelvű ember találkozik egy-két órára, és mindenféle témáról beszélgetnek – először az egyikük, majd a másik fél anyanyelvén. Ha nem találsz megfelelő partnert az egyetemen, regisztrálj a következő oldalak valamelyikén: www.gospeaky.comwww.conversationexchange.comwww.livemocha.comwww.lingoglobe.com 
(Forrás: Hvg Campus 2015)

 

Németországban megelevenedik a történelem

Ha Németországba utazol, Európa közepébe csöppenhetsz, ahol a közös történelmünk emlékeivel is találkozhatsz. Ez Európa ötödik legnagyobb országa, és 9 szomszéddal is büszkélkedhet, amelyek szintén nagyszerű lehetőségeket kínálnak az európai történelem és kultúra megismerésére, kirándulásokra és élményszerzésre.

Az UNESCO 40 emlékművet, várost, természeti tájat, sőt még ipari létesítményeket is a világörökség részévé nyilvánított Németországban.

De rátalálhatsz itt a leghíresebb zeneszerzők (Bach, Beethoven, Strauss), filozófusok (Kant, Nietzsche, Heidegger) és írók (Goethe, Thomas Mann) kedvenc helyeire, végig látogathatod az ország mesebeli kastélyait, megcsodálhatod a gyönyörű természeti adottságokat, vagy akár élőben szurkolhatsz egy Bundesliga meccsen.

Hasznos linkek:

Ezeket a látnivalókat ne hagyd ki, ha Németországban tanulsz
Top 100 látnivaló Németországban
Képes kedvcsináló

 

A legendás német precizitás

Ha autóvásárlásról vagy háztartási gépekről van szó, a legtöbben a német márkákban bíznak, hiszen tudják, hogy a németek precizitása világhírű. Elég, ha a Volkswagenre, a Siemensre vagy a Bosch-ra gondolsz. Sok cég magyarországi leányvállalatokkal is rendelkezik, ahol fontos szempont lehet a munkaerő-felvételnél a németországi tapasztalat.

Európában mintaként tekintenek a német duális képzésre, ahol a diákok a gyakorlati oktatásban közreműködő vállalkozásoknál, speciális továbbképző központokban, tanműhelyekben is tanulhatnak és elsajátíthatják a legfontosabb szakmai fogásokat. A cégek nagyra értékelik az utánpótlás-nevelést, és nagy hagyománya van a külföldi gyakornokok fogadásának is.

Ha szakmai gyakorlatra mennél Németországba, itt tájékozódhatsz:

Hogyan találhatsz szakmai gyakorlati helyet?

 

Multikulturális környezet

Ha korábban nem éltél hosszabb ideig távol az otthonodtól vagy nem szeretnél túl messzire költözni a családtagjaidtól, barátaidtól, akkor Németország ideális hely lehet számodra! Berlin vagy Frankfurt repülővel mindössze másfél, két óra távolságra van, és több „fapados” légitársaság is indít járatokat.

Nincsenek nagy kulturális különbségek Magyarországhoz képest, ugyanakkor a német felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók 12%-a külföldi. Így a nagyobb városokban igazi multikulturális közegben mozoghatsz, tanulhatsz.

Az egyetemek ráadásul támogatást nyújtanak, hogy a kezdeti beilleszkedésedet megkönnyítsék, és számos mentor program áll a hallgatók rendelkezésére.

Hasznos linkek:

Korábbi hallgatók blogjai Németországról
Kérj tanácsot olyan fiataloktól, akik már hazajöttek

 

Gasztronómia

A németek nemzeti street-foodja a currywurst, a karikára vágott és ketchup-pel leöntött kolbász, melynek tetejére curry-t szórnak. Hogy mennyire népszerű, azt a számok is alátámasztják: évente 800 millió currywurstot fogyasztanak Németországban, ezen belül csak Berlinben 7 milliót.

De nosztalgiázhatsz is, hiszen óriási mennyiségben fogyaszthatsz kedvenc gyerekkori édességeidből, mint a Ritter Sport, a Kinder vagy a Haribo.

Emellett érdemes tudni, hogy 2014-ben Németországban 1352 sörfőzde készített sört az 1516-ban elfogadott német tisztasági törvénynek megfelelően. Az összes német sörfőzde több mint fele Bajorországban működik. A második helyet Baden-Württemberg, a harmadikat Észak-Rajna–Westfália érdemelte ki.
(Forrás: hvg.hu)

Hasznos linkek:

A 10 legjobb német ételrecept
Amiket mindenképp meg kell kóstolnod, ha Németországban tanulsz
Erasmus receptgyűjtemény - Itt találod többek között egy német ételkülönlegesség, a Schweinbraten receptjét, amit Pallai Szilvia Erasmus ösztöndíjas hallgató küldött el nekünk.

 

Ha Németországban szeretnél tanulni, az alábbi ösztöndíjakra pályázhatsz:

 

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK

Hogy találhatsz szállást Németországban?

Ha kollégiumban laknál, akkor havonta 200-400 eurós költséggel számolj, ha többen vesztek ki egy albérletet, 300-500 euróból jöhettek ki fejenként. A megélhetésre ezen felül 200-300 euróra lesz szükségetek.

Hasznos linkek:

Diákszállások Németországban
Információ a kollégiumokról és a tanulmányok melletti munkáról
Lakásbörze, hallgatóként lakni Németországban
Egyetemi városok lakáspiaca és tanulmányi férőhelyek cserebörzéje
Lakáspiac bérlőknek és hallgatóknak
Lakásközvetítés lakóközösségekre, lakásokra, házakra, valamint tippek és ellenőrző lap a költözéshez, információ a bérleti jogról és a telekocsi szolgálatról
Online lakáspiac egész Németországra kiterjedően
Bérleti szerződés, bérbeadás téma körüli tanácsadás és lakáspiac
Rövid távú albérletek közvetítése
Egészségbiztosítás Németországban

 

Nekik így teltek a Németországban töltött Erasmus hónapok

„Önmagában az is sokat jelentett, hogy az angol mellett beszélek egy másik nyelvet. Például több olyan szerkesztőségben dolgoztam, ahol szinte egyedül én értettem németül. A másik oldalról viszont most, hogy magam is vezetek állásinterjúkat, nagyra értékelem, ha valaki élt vagy dolgozott külföldön, mert annak az embernek valószínűleg más a hozzáállása a munkához, az ügyfelekhez, a minőséghez, és bizonyos, hogy van benne törekvés és ambíció.”

Galambos Márton főszerkesztő, Forbes Magazin
Ha kíváncsi vagy Márton teljes történetére, kattints!

 

„Életem egyik legjobb döntése volt, annyi inger ért, mint még soha. (…) Berlinről tényleg csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Nagyon ingergazdag, nem lehet unatkozni, kiállítások, galériák, múzeumok, művésztelepek, koncertek, parkok, bolhapiacok, romkocsmák…. hosszasan lehetne sorolni.”

Domoszlai Edit, balett táncos, Pécsi Balett
Ha kíváncsi vagy Edit teljes történetére, kattints!

 

„Az orvostudományban is nagyon fontos az idegen nyelvek ismerete, és az angol gyakorlatilag alapnak számít. Az egyetemen a tudományos munkámhoz, a cikkolvasáshoz, a konferenciákon való részvételhez szükségem volt a biztos nyelvtudásra. Mivel második idegen nyelvként a németet tanultam, úgy gondoltam, itt az alkalom, hogy gyakoroljam egy kicsit. Bele is rázódtam az orvosi szaknyelvbe a kint töltött idő alatt.”

Horváth Kitti, az Orvostanhallgatók Világszervezetének közegészségügyi igazgatója
Ha kíváncsi vagy Kitti teljes történetére, kattints!

Utolsó módosítás: 2019.07.30.