Pályázati felhívás

Stipendium Hungaricum megállapodások keretében megvalósuló külföldi részképzésre, magyar felsőoktatási hallgatók számára

a 2020/2021-as tanévre vonatkozóan

 

A Tempus Közalapítványhoz történő pályázás határideje:

2020. február 19.

Felhívjuk a figyelmet, hogy jelen felhívás a Stipendium Hungaricum partnerországok által felajánlott támogatások elnyerésére vonatkozik. A magyar fél által biztosított kiegészítő ösztöndíjtámogatás jelenleg tárgyalás alatt áll, végleges döntés 2020 márciusában várható. Ennek ellenére javasoljuk, hogy pályázatát abban az esetben is nyújtsa be, ha a magyar fél támogatása nélkül a részképzést nem tudná megvalósítani.

Magyarországnak számos országgal van kétoldalú nemzetközi – kormányközi vagy tárcaközi – együttműködési megállapodása (a továbbiakban „államközi egyezmény”). Ezen államközi egyezmények rendelkeznek többek között a megállapodást kötő felek felsőoktatási hallgatóknak szóló, oktatási célú mobilitást elősegítő felajánlásairól is. Jelen pályázat célja, hogy lehetőséget biztosítson a Stipendium Hungaricum Program partnerországok/-területek (a továbbiakban „célországok”) által felajánlott ösztöndíjak igénybevételére.

Az ösztöndíjat elnyerő hallgatók az itthoni tanulmányaikhoz szorosan kötődő, alap-, mester- vagy doktori képzésre vonatkozó részképzéseken vehetnek részt, amelyek lehetővé teszik a nemzetközi hallgatói tudományos életbe történő bekapcsolódást, megjelenést, kutatási tevékenységet, szakmai és interkulturális tapasztalatszerzést, mely a hallgatók hazai képzésébe beépül, és a magyar munkaerőpiacon való elhelyezkedésben előnyt biztosít. A részképzés során a fogadó intézményben félévenként legalább 15 sikeresen teljesített ECTS – vagy azzal egyenértékű – kreditet kell szereznie a hallgatóknak. Kreditrendszer hiányában vagy kutatási tevékenység esetén minimum heti 30 óraszámban kell sikeresen kurzusokat teljesíteniük, melyet a fogadó intézménynek igazolnia kell.

Az ösztöndíj lehetőséget adhat továbbá kifejezetten szakdolgozat, doktori képzésben részt vevő hallgatók esetén a disszertáció megírásához szükséges kutatómunkára is. A kutatási célú kiutazás szándékát a pályázati felületen szükséges jelezni. A kutatás során a fogadó intézményben minimum heti 30 óraszámban kell kutatásokat végezni, melyet a fogadó intézménynek igazolnia kell.

Mivel ez az ösztöndíjtípus államközi egyezményeken alapul, pályázni kizárólag az 1. sz. mellékletben megjelölt tevékenységekre és célországokba lehet, melyek jelen pályázati felhívás megjelenésekor a következőek:

Albán Köztársaság, Algériai Népi Demokratikus Köztársaság, Belarusz Köztársaság, Egyiptomi Arab Köztársaság, Indiai Köztársaság, Iráni Iszlám Köztársaság, Jordán Hásimita Királyság, Kenyai Köztársaság, Kínai Népköztársaság, Kuvaiti Állam, Libanoni Köztársaság, Macedón Köztársaság, Marokkói Királyság, Mongólia, Oroszországi Föderáció, Pakisztáni Iszlám Köztársaság, Palesztina, Thaiföldi Királyság, Tunéziai Köztársaság, Türkmén Köztársaság, Ukrajna, Üzbég Köztársaság és Vietnami Szocialista Köztársaság.

 

A PÁLYÁZATI FELÜLET MEGNYÍLT!

A 2019-2020-as tanévre vonatkozó pályázati felhívás ide kattintva érhető el.

A 2019-2020-as tanévre vonatkozó pályázati felhívás 1. sz. melléklete ide kattintva érhető el. (Frissítve 2020.02.03)

 

A pályázati felület erre a linkre kattintva érhető el.  

A pályázázati felület használatával kapcsolatban ezen a linken érhető el útmutató (Frissítve: 2020.01.27) 

 

A Tempus Közalapítványhoz történő pályázás határideje:

2020. február 19.

 

Előrehozott pályázati határidő a Tempus Közalapítványhoz történő pályázásnál a következő országok esetén van érvényben:

Egyiptom: 2020. január 5-ig - LEJÁRT

Kína: 2019. január 30. - LEJÁRT

Iráni Iszlám Köztársaság: 2019. január 30. - LEJÁRT

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy a következő országok esetében szükség van a partnerhez történő közvetlen jelentkezésre is, melynek időpontja eltér a Tempus Közalapítvány által megállapított központi határidőtől:

Türkmén Köztársaság: 2019. december 25. - LEJÁRT

Kínai Népköztársaság: A CSC által meghisszabbítva 2020. február 10-ig.

Orosz Föderáció: 2020. január 20. - LEJÁRT

Iráni Iszlám Köztársaság: 2020. február vége

 

A partnerek által meghatározott pályázati felületek elérhetőségéről tájékoztató az 1. sz. mellékletben, valamint a pályázati felületen érhető el.

 

A gyakori kérdésekre adott válaszok ezen a linken érhetőek el.

Amennyiben az államközi egyezmények keretében megvalósuló külföldi részképzési pályázati felhívás elolvasása után is kérdése merülne fel, kérjük, keresse az adott célországért felelős kollégát. A kollégák elérhetőségét a felhívás 1. sz. mellékletében, valamint honlapunk "Munkatársak" menüpontja alatt a Study in Hungary egység résznél találja.

 

Utolsó módosítás: 2020.03.30.