A Stipendium Hungaricum program oktatáspolitikai célja, hogy elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, növelje a felsőoktatási intézménynek kulturális sokszínűségét és népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást.

STIPENDIUM HUNGARICUM

 

1. Egyéni hallgatói pályázatok: Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram

Magyarország és a partnerek oktatásért felelős minisztériumai közötti nemzetközi megállapodások alapján az egyes partnerek meghatározott számú kvótára jelölhetnek leendő hallgatókat Stipendium Hungaricum ösztöndíjra. Az ösztöndíjprogram keretében a hallgatók a megállapodásban rögzített tudományterületeken alap-, mester-, osztatlan mester-, doktori képzésekre és felsősokú végzettség szerzésére nem irányuló képzési programokra (magyar nyelvi előkészítő képzések és posztgraduális szakirányú továbbképzések) jelentkezhetnek.

Az aktuális pályázati kiírásban szereplő partnerek és relációk listája itt megtekinthető.

Az ösztöndíjprogramban részt vevő intézmények, valamint intézményi SH koordinátorok listája itt megtekinthető.

További információ angol nyelven: www.stipendiumhungaricum.hu

 

2. Intézményi pályázat

SH licenc 2025–2028: Pályázati felhívás a Stipendium Hungaricum programban, a Stipendium Hungaricum Sport Ösztöndíjprogramban és a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramban való intézményi részvételre a 2025/26, 2026/27 és 2027/28-as tanévekre vonatkozóan.

További információ >>

 

A Stipendium Hungaricum program további céljai

A program külpolitikai és gazdasági céljai, hogy megalapozza a hazánkban végzett külföldi hallgatók személyes és szakmai kötődését Magyarországhoz, potenciálisan elősegítve a magyar sajátosságok és érdekek hazájuk elitjének körében történő megismertetését/megértetését, megalapozva ezáltal az adott országban hazánk gazdasági kapcsolatai fejlesztéséhez, piacra jutási törekvései támogatásához szükséges kapcsolati tőkét. Nem elhanyagolható tényező, hogy a külföldi hallgatók jelenléte az adott város és régió gazdasági fejlődését is pozitívan befolyásolja.

A program mindemellett hozzájárul a magyar kultúra, a magyar nyelv népszerűsítéséhez is, mivel a hallgatók egy része egyéves előképzést követően magyar nyelven kezdi meg tanulmányait.

További információ angol nyelven: www.stipendiumhungaricum.hu

Utolsó módosítás: 2024.05.17.