Online külföldi tanulásért is járhat ösztöndíj

A Tempus Közalapítvány kuratóriumának döntése értelmében mostantól az online teljesített kurzusokért és az így megszerzett kreditekért is jár ösztöndíj a legtöbb nemzetközi tapasztalatszerzést támogató programban. Az intézkedés egyedi és átmeneti jellegű, a 2021/2022. tanév őszi szemeszterének végéig lehet részt venni úgynevezett virtuális mobilitásokon.

A külföldi ösztöndíjak számtalan élménnyel, új barátokkal, biztos nyelvtudással és jól hasznosítható szakmai ismeretekkel gazdagítják a mindennapokat, ráadásul a karrierépítés során is előnyt jelentenek. A járványhelyzet miatt azonban jelenleg körülményes az utazás, de megoldást jelenthet, hogy a virtuális mobilitási programok esetén igényelhető ösztöndíjakról döntött a Tempus Közalapítvány kuratóriuma.

„Azt szeretnénk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért a koronavírus-járvány idején is a lehető legtöbb módon biztosítjuk számukra a tanulmányi, szakmai fejlődési lehetőségeket” – jelentette ki Czibere Károly, a kuratórium elnöke. „A Tempus Közalapítvány célja, hogy a magyar fiatalok továbbra is részt vehessenek nemzetközi ösztöndíjprogramokban, a virtuális kreditszerzés lehetősége pedig biztosítja, hogy a felsőoktatási hallgatók a járvány által okozott nehézségek ellenére is be tudjanak kapcsolódni a programokba.”

A virtuális mobilitások nagyobb rugalmasságot nyújthatnak egy külföldi ösztöndíjas félév tervezésekor, így akkor sem kell lemondani a külföldi tanulás lehetőségéről, ha az itthoni, biztonságos környezetből szeretne valaki kurzusokat teljesíteni egy másik ország egyetemén.

A Tempus Közalapítvány felsőoktatási hallgatók számára a Campus Mundi, a CEEPUS és az Államközi ösztöndíjak esetében tudta lehetővé tenni a virtuális mobilitások csökkentett mértékű ösztöndíj támogatását; oktatók és kutatók pedig a Collegium Hungaricum bécsi kutatóhelyein, valamint a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj, illetve szintén a CEEPUS és az Államközi ösztöndíjak keretében bővíthetik szakmai-tudományos ismereteiket online formában.

Utolsó módosítás: 2021.03.19.