A jó szakmai gyakorlati hely megléte még nem jelent biztos sikert az értékes tapasztalatok megszerzésében. Sok más tényező mellett azért még mindig rajtad múlik, hogy mennyire veszed komolyan és mit hozol ki belőle. Adunk 7 ütős tippet erre.

HOZD KI A LEGTÖBBET A KÜLFÖLDI SZAKMAI GYAKORLATODBÓL!

1. Tájékozódj előzetesen!

Olvass el minden lehetséges információt a fogadócégről és az országról/városról, ahova készülsz! Nem csak azért jó felkészülni, mert így magabiztosabban tudsz belevágni a szakmai gyakorlatodba, de leendő főnöködet és kollégáidat is lenyűgözheted rátermettségeddel. Ráadásul így kevesebb idő kell majd ahhoz is, hogy átlásd a dolgokat. Több információ, kevesebb meglepetés! Ilyen egyszerű a recept.

2. Végezd el a „házi feladatod”!

Felkészültséged legyen folyamatos! Jegyzetelj serényen napközben, a nap végén pedig - akár a munkahelyen kívül is - szánj időt arra, hogy átgondold az aznap történteket. Fontos az is, hogy összeírd a benned maradt kérdéseket, amiket másnap fel is tudsz tenni. Ha pedig ezek mellett nyelvi akadályokba is ütközöl, akkor szánj időt a gyakorlásra. Már napi 15-30 perc is csodákat tud tenni.

3. Ne félj kérdezni!

Alapvető szabály: kérdezz! A kérdések nem azt jelentik, hogy nem vagy elég jó, és nem illesz az adott munkakörnyezetbe, hanem azt, hogy alapos vagy és biztosra akarsz menni. Ráadásul időt is tudsz spórolni vele. Pontosan úgy végezheted el a feladatokat, ahogy azt kérték tőled, hiszen rendelkezel minden szükséges információval. Hidd el, megéri, és a nap végén mindenki elégedett lesz a munkáddal!

4. Tekintsd igazi munkának!

A szakmai gyakorlat jogilag nem egy klasszikus teljes állás, de ez ne tévesszen meg! Ugyanúgy számít a munkád és ugyanúgy tétje van, mint azok esetében, akik már régóta dolgoznak az adott helyen. Ha így tekintesz erre a lehetőségre, akkor hatékonyabb leszel, és sokkal több értékes tapasztalatot szerezhetsz. Ráadásul az ideiglenes főnököd és munkatársaid is komolyabban vesznek majd. Az is lehet, hogy a gyakorlat után itthon is hasonló munkád lesz, akkor pedig előnyből indulsz majd.

5. Légy nyitott!

Ne ijedj meg bizonyos feladatoktól és ne is utasíts el feladatot! Természetesen maradj észszerű keretek között és jelezd, ha valami meghaladja a képességeidet a tapasztalat hiánya miatt! Ha viszont úgy érzed, hogy maradt még kapacitásod, akkor ne félj kezdeményezni, új területekbe belekóstolni, hiszen pont ez adja a gyakorlat szépségét!

6. Találj egy mentort!

A szervezettebb gyakorlati helyeken – amelyekről már írtunk is előző cikkünkben -  alapvető tényező, hogy egy úgynevezett mentort jelölnek ki melléd, aki segít a lehető legtöbb dologban, és aki lényegében felelős lesz érted. Viszont ha olyan helyre kerülsz, ahol ez nem adott, akkor sincs gond. Tapasztald ki, hogy ki lehet az, akitől sokat tanulhatsz, aki ténylegesen segíthet, ha kérdéseid, illetve gondjaid támadnak. Igyekezz vele több időt tölteni, kérj tőle konzultációt! Ilyen embert szinte mindig lehet találni.

7. Kérj ajánlólevelet!

Ez az egyik legfontosabb dolog! A szakmai gyakorlati hely igazolása a náluk töltött időről és feladatokról csak egy tájékoztató dokumentum, ami ugyan jól mutat és sokat számít, de nem biztos, hogy elég. Ha biztosra akarsz menni és te is úgy érzed, hogy jól dolgoztál, akkor mindenképpen kérj ajánlólevelet! Értelemszerűen a legjobb, ha ezt egy vezető beosztású személy adja, de ugyanilyen fontos, hogy a levelet megíró felettes ismerjen is téged és valóban lássa, milyen feladatokat végeztél milyen hatékonysággal. Így lesz igazán hiteles!

További hasonló infókért kövesd Facebook oldalunkat, ösztöndíjainkról pedig mindent megtalálsz itt. Ne feledd, hogy Campus Mundi külföldi szakmai gyakorlatra folyamatosan pályázhatsz. 

Utolsó módosítás: 2018.08.16.